Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα την Κυριακή 25 Μαΐου κρίνονται όλες οι αποφάσεις τους και όλα τα πολιτικά στοιχήματα της προηγούμενης περιόδου. Οπως αναγνωρίζουν πολιτικά στελέχη του κόμματος, πρόκειται για τη σημαντικότερη στιγμή από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση και εν όψει του πολιτικού «ταμείου», που θα γίνει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όλοι «παίζουν τα ρέστα τους».
Τις τελευταίες δύο ημέρες της προεκλογικής περιόδου καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων και επιχειρήθηκε να κερδηθεί η μάχη των εντυπώσεων, με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας την Πέμπτη το βράδυ και την τελευταία του Ηρακλείου την επόμενη ημέρα.
Στις συνθήκες της ακραίας πόλωσης που επικράτησε και στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικούς και εκλογικούς πρωτοστάτησε, εκδηλώθηκαν πολλά στοιχεία και αγωνίες εν όψει της αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές.
Το θολό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θορύβησε ένα μέρος του κεντρικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έλαβε πολλά ανησυχητικά μηνύματα από ολόκληρη την επικράτεια.
Βασική τους παράμετρος, σύμφωνα με πρόσωπα που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα, ήταν η ανάδυση του δυϊσμού του κόμματος στη βάση. Το στοιχείο αυτό επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί παντού στο διάστημα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, με βασική επιλογή τη μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους και την επιδίωξη υπόγειων συνεννοήσεων σε τοπικό επίπεδο, σε μια λογική «όλα ή τίποτε» και με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Ψάρεμα ψήφων σε θολά νερά


Υπό τις συνθήκες αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα να αλιεύουν ψήφους από τα αριστερά και από τα (άκρα) δεξιά.
Η τακτική αυτή, όσο και αν ξένισε –ειδικώς στην περίπτωση του καλοπιάσματος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής -, ήταν προαποφασισμένη με ομοφωνία σε κεντρικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, η συνταγή δοκιμάστηκε με επιτυχία το 2012, όταν το σύνθημα περί ενότητας της Αριστεράς και υπό την επίδραση του δραματικού διλήμματος της περιόδου, μια μάζα ψηφοφόρων του ΚΚΕ στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής η τακτική του ανοιχτού «φλερτ» που ακολουθήθηκε ξένισε πολλούς –όμως την αποκλειστικότητα δεν είχε η Κουμουνδούρου, καθώς την Παρασκευή προσχώρησε και ο Ευ. Βενιζέλος στη λογική του «παραπλανηθέντος ψηφοφόρου» («δεν είναι φασίστες όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής· πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κάνουν μια αντιδημοκρατική επιλογή»).
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα οι τακτικές αυτές επιλογές και η εκδήλωσή τους τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτικές της κρισιμότητας που προσδίδουν στην αναμέτρηση της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν συνεργάτες κορυφαίων και υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, ένα κακό ή ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα είναι θρυαλλίδα εξελίξεων και η εσωτερική συζήτηση θα πρέπει να αναμένεται βασανιστική.
Γνωρίζουν οι περί τον κ. Τσίπρα ότι αν το στοίχημά τους δεν κερδηθεί με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο, τα μαχαίρια είναι ακονισμένα από κάποιους… Η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν λειτουργεί πάντως υπό την πίεση ενός τέτοιου αρνητικού ενδεχομένου.
Οι προσδοκίες της εν όψει εκλογικής αναμέτρησης είναι υψηλές, επιμένουν οι περισσότεροι, ότι το μήνυμα της κάλπης θα είναι σαφές και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε δύο στοιχεία: στην εκλογική επίδοση της Ελιάς/ΠαΣοΚ (για τη σταθερότητα της κυβέρνησης) και στο ποσοστό των ψήφων της Χρυσής Αυγής (για την επίδρασή του στο πολιτικό κλίμα). Στην τελευταία αυτή παράμετρο στηρίζουν και ένα τμήμα της επιχειρηματολογίας τους υπέρ της τακτικής προσέγγισης των ψηφοφόρων της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Οι τρεις εστίες ανησυχίας


Οι πραγματικοί παράγοντες αγωνίας στην Κουμουνδούρου εν όψει της εκλογικής σύγκρουσης της Κυριακής είναι οι εξής:
  • Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους του 2012, στοιχείο που δεν επιβεβαιώθηκε στην πολιτική ψήφο της προηγούμενης Κυριακής. Ακόμη και το ποσοστό της Ρένας Δούρου απείχε σημαντικά από την εκλογική ισχύ του 30%, που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική στις εθνικές εκλογές. Στο πεδίο αυτό καταβάλλεται αγώνας για «επαναπατρισμό» ενός κρίσιμου εκλογικά τμήματος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στις τοπικές κάλπες έδειξε να μετακινείται είτε αριστερότερα είτε και προς το δεξί άκρο του εκλογικού φάσματος.
  • Η επίτευξη συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει κάποιους υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες άλλων κομμάτων, με «αντάλλαγμα» την ψήφο στις ευρωεκλογές. Ο δήμος της Πάτρας, τον οποίο διεκδικεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ Κ. Πελετίδης, προσέφερε θεωρητικά τέτοιες προϋποθέσεις.
  • Η συμμετοχή και κυρίως η σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή. Μια κυρίαρχη εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι πως στην πλειονότητά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι (στους οποίους στηρίζουν πολλές εκλογικές ελπίδες) απείχαν την πρώτη Κυριακή και θα κάνουν χρήση της προβλεπόμενης εκλογικής άδειας στις ευρωεκλογές.
Συνεργασίες
Περιφέρειες κλειδιά
Με το άνοιγμα της κάλπης το πρωί της Κυριακής το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, όπου στην ουσία θα κριθούν τα πάντα.
Η Περιφέρεια της Αττικής έχει τεράστια σημασία για συμβολικούς, πολιτικούς και εκλογικούς λόγους. Εκεί δοκιμάζονται οι δυνατότητες συνεργασιών, αν και φαίνεται ότι και τη δεύτερη Κυριακή θα κυριαρχήσουν οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ποιο βαθμό η ψήφος για τις ευρωεκλογές θα είναι «διαχωρισμένη» από εκείνη των αυτοδιοικητικών εκλογών και πώς ένα τέτοιο στοιχείο θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των ομάδων ψηφοφόρων που θα στηρίξουν τον κ. Σγουρό.
Η Κρήτη έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών. Παίζει όμως ρόλο ρυθμιστή στην περιφέρεια και σε πολλούς από τους μεγάλους δήμους, όπου έχουν ενεργοποιηθεί υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας με συγγενείς πολιτικούς χώρους. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια και σε πόλεις όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και το πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν εκλογικά «ανταλλάγματα» στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρυθμιστικό ρόλο και η στάση των ψηφοφόρων του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα καταδείξει αν υπάρχουν πεδία συνεργασιών και συνεννόησης με άλλες δυνάμεις. Συζητήσεις παρόμοιες γίνονται και στην Περιφέρεια Μακεδονίας, όπου συγκρούονται δύο υποψήφιοι της Δεξιάς. Το αν θα αποδειχθούν επαρκείς οι γέφυρες που έχει χτίσει ο κ. Τσίπρας με το καραμανλικό τμήμα της ΝΔ ενδεχομένως να κριθεί σε αυτή την περιφέρεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ