Είχε μόλις τελειώσει το τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η γενική πεποίθηση του επιτελείου του ήταν ότι ο Γιώργος Καμίνης τα είχε πάει καλά. Συνεργάτες και φίλοι του τηλεφωνούσαν στο κινητό για να τον συγχαρούν. Ξαφνικά αρχίζει ο ίδιος τα τηλεφωνήματα. «Πρέπει οι αφίσες να κατέβουν άμεσα» δίνει εντολή. Είχε προσέξει φεύγοντας από το στούντιο του ΑΝΤ1 μία γενναία δόση αφισορύπανσης από τον κ. Σακελλαρίδη και τη Ρένα Δούρου και… αγρίεψε.
Ισως ο κ. Καμίνης να εισέρχεται στη «μητέρα των μαχών» της πρωτεύουσας, αυτή του δεύτερου γύρου, με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Και τούτο όχι τόσο επειδή κατάφερε να τερματίσει, έστω και με μικρή διαφορά, πρώτος, αλλά για το γεγονός ότι παρέμεινε αμετανόητα μακριά από τους κομματικούς σωλήνες: «Από κανένα κόμμα δεν ζήτησα υποστήριξη» λέει συνεχώς. Μπορεί να στήριξαν την υποψηφιότητά του το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και τώρα τελευταίως η ΝΔ. Αυτός δεν το επεδίωξε, δεν το ζήτησε, δεν παρακάλεσε, αλλά θεωρεί τη στήριξη αυτή καλοδεχούμενη. Είναι κάθετος σε θέματα κομματισμού, γι’ αυτό κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση του στον πρώτο δήμο της χώρας, αφού ο αντίπαλός του είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλλο να έχεις στήριξη και άλλο να είσαι υποψήφιος από κομματικό σωλήνα και από το κομματικό θερμοκήπιο» λέει για τον αντίπαλό του.
Ο κ. Σακελλαρίδης, άγνωστος στους Αθηναίους έως τη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει ένα ισχυρό χαρτί, που δεν είναι άλλο από την ηλικία του. Νέο, άφθαρτο πρόσωπο. Είναι νέος, πρώτη φορά καταπιάνεται με ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι φυσικό να προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι χρειάζεται κάτι νέο και άφθαρτο στον δήμο: «Νέο πρόσωπο ήμουνα κι εγώ το 2010, αλλά είχα μία διαδρομή πίσω μου» είναι η απάντηση του κ. Καμίνη, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να σημειώνει κάθε φορά πως είναι διαφορετική η βιολογική νεότητα από τη νεότητα την πνευματική και ψυχολογική.
Κατά τον κ. Σακελλαρίδη βασικό στοιχείο ενός ικανού δημάρχου είναι η δυνατότητά του να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που επιβουλεύονται τον δήμο: «Ο κόσμος που επέλεξε να μας στηρίξει πείστηκε από τη δική μας θετική πρόταση» λέει ο κ. Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 80% των ψηφοφόρων επέλεξε την παράταξή του θέλοντας να βάλει τέλος στη δημοτική αρχή του κ. Καμίνη, «ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη».
Ισως όμως το κρισιμότερο ζήτημα του δεύτερου γύρου των εκλογών για τον δήμο της Αθήνας δεν είναι εάν έχει κάνει ή όχι έργο ο δήμαρχος στην Αθήνα. Αυτά έχουν ήδη επιλυθεί με αρκετές εντάσεις από τον πρώτο γύρο, με τον κ. Καμίνη να παραθέτει κυρίως τα 120 εκατ. ευρώ, σε περίοδο σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που έφερε στην Αθήνα. Το σημείο τριβής τώρα μεταξύ των δύο διεκδικητών είναι η… Χρυσή Αυγή και η προσέγγιση που επιχειρείται από την Κουμουνδούρου προς τους ψηφοφόρους της. Η άποψη που φαίνεται να υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ –δηλαδή διαχωρισμός της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί από τους ψηφοφόρους της –εξόργισε τον κ. Καμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «οπαδούς της ωμής βίας» και τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής: «Θα πρέπει κατ’ αρχήν να απευθυνόμαστε σε όλους τους ψηφοφόρους, αλλά θα τους καλούμε να έρχονται στις δικές μας θέσεις. Κι αυτό δεν γίνεται την τελευταία εβδομάδα. Το θέμα για μας έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χειροκροτήσει την απόφασή μας για απαγόρευση των συσσιτίων μίσους» είπε. Οταν είχε απαγορεύσει τα ρατσιστικά συσσίτια της Χρυσής Αυγής ο κ. Καμίνης δέχθηκε επίθεση από τον Ηλία Παναγιώταρο. Περίμενε τότε και κάποια δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν υπήρξε ποτέ.
Ενα άλλο επίσης κρίσιμο θέμα στο οποίο σημειώνεται έντονη αντιπαράθεση παραμονές του δεύτερου γύρου, είναι το ζήτημα των διαδηλώσεων, για το οποίο ο νυν δήμαρχος ρώτησε σχετικά τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Στις μικρές συγκεντρώσεις οι οργανωτές πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση ώστε να μη δημιουργείται κομφούζιο και κλείνει η πόλη» είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Σακελλαρίδης, θέλοντας να κάνει έως την τελευταία στιγμή άνοιγμα στους υπόλοιπους υποψηφίους για τον δήμο της Αθήνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ