Ανησυχία, αγωνία και αβεβαιότητα επικρατεί σε όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Τις τελευταίες ημέρες το τοπίο για έμπειρα πολιτικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες είναι θολό. Σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία των Αθηνών κυρίαρχο είναι το ερώτημα αν το μήνυμα των ψηφοφόρων δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και σε ποιο βαθμό. Ηδη η αγορά αρχίζει να επιδεικνύει νευρικότητα, λόγω του ενδεχομένου της κυβερνητικής αστάθειας. Την ίδια στιγμή με πολλή προσοχή και έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν και οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα τα όσα διαδραματίζονται στην προεκλογική εκστρατεία.
Ολα θα εξαρτηθούν από τη συνολική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, δηλαδή τα ποσοστά των κομμάτων και τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το ποσοστό της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο, όπως και η εκλογική επίδοση της ΝΔ που προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της μέσω της ανόδου της συσπείρωσης της κομματικής και κοινωνικής της βάσης.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος, αν και υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που ενισχύουν τον προβληματισμό και το κλίμα επιφυλακτικότητας. Την ίδια στιγμή τα χαμηλά ποσοστά της Ελιάς και οι προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για ενδεχόμενη έξοδο του ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση δοκιμάζουν τη σχέση με τη ΝΔ.
Μάλιστα, η φράση του κ. Βενιζέλου ότι θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, αφήνοντας να φανεί σαφώς ότι ενδέχεται να αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενόχλησαν σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι διαμορφώνεται κλίμα αβεβαιότητας, αφού το δίλημμα του αντιπροέδρου Ελιά ή αποσταθεροποίηση εκ των πραγμάτων συγκρούεται με το διακύβευμα του Πρωθυπουργού που απευθύνεται και σε μεγάλο βαθμό και στο ίδιο ακροατήριο.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να μεταδίδεται ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει, αλλά όλα είναι ανοικτά και θα κριθούν στις λεπτομέρειες, τόσο για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμφίβολα θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από μεγάλες περιφέρειες όπως η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Κρήτη καθώς θα προδιαγραφεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία προς την τελική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Υπό αυτές τις συνθήκες έχουν αρχίσει στο παρασκήνιο και στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κεντροαριστερά διάφορες συζητήσεις επί τη βάσει συγκεκριμένων σεναρίων για την επόμενη μέρα και τις ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις: από εκλογές ως και την αλλαγή κυβέρνησης με άλλο πρωθυπουργό.
Ολα θα εξαρτηθούν όμως από την εκλογική επίδοση της ΝΔ, διότι αν είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μεγάλες κινήσεις, δηλαδή ανασχηματισμό και ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς με αμφίπλευρη διεύρυνση και προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο. Αν όμως είναι πίσω η ΝΔ αλλάζει άρδην το τοπίο και μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αν θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει τον κ. Σαμαρά σε κινήσεις ανατροπής των υφιστάμενων δομών, π.χ. με εκλογές!
Το τοπίο είναι ρευστό και δεν περνούν απαρατήρητα διάφορα μηνύματα, όπως ορισμένων υπουργών, π.χ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, που λένε ότι «υπάρχει δεδηλωμένη στη Βουλή» και μπορεί να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα ακόμη και στην περίπτωση που ΝΔ και Ελιά δεν λάβουν υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.
Κεντρικά πρόσωπα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς συνομιλούν παρασκηνιακά και αναλύουν τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες και κυρίαρχη είναι η ανησυχία για το «αύριο της κυβέρνησης». Παράλληλα έχει ενδιαφέρον ότι κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ, κυρίως «καραμανλικοί», έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γιάννη Δραγασάκη, και γίνεται ανταλλαγή απόψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μάχη που δίνει ο Πρωθυπουργός έχει το γεγονός ότι κυριολεκτικά απουσιάζουν από την εκλογική μάχη πάρα πολλοί υπουργοί που κάθε άλλο παρά βοηθούν την προσπάθεια του ίδιου και της ΝΔ. Αυτή η στάση και η ανυπαρξία μιας στιβαρής Κοινοβουλευτικής Ομάδας με μέλη που να έχουν ειδικό πολιτικό βάρος ενισχύουν το κλίμα χαλαρότητας που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί, σε σημείο προκλητικότητας, αρκετούς υπουργούς είναι τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την αντιμετώπιση του κλίματος χαλαρότητας ο κ. Σαμαράς θα ανεβάσει και άλλο τους τόνους την προσεχή εβδομάδα, θέλοντας να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ ώστε να εξουδετερωθεί, όσο είναι δυνατόν, ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου».
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, που θα κορυφωθεί την προσεχή Παρασκευή με ανοικτή συγκέντρωση στην Αθήνα, κεντρική θέση θα έχει η φράση του Πρωθυπουργού: «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει οπισθοδρόμηση –Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω –Πίσω δεν υπάρχει».
Προ ημερών έγινε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, απόντος του Πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια. Εκεί ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για την επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι πρέπει το δίλημμα, το διακύβευμα των εκλογών να τεθεί με μεγάλη ένταση, κάτι που θα πράξει ο Πρωθυπουργός, επιλέγοντας μια πιο επιθετική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ πλησιάσουν το 80%, τότε υπάρχουν πιθανότητες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής όμως παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στις τάξεις της κομματικής βάσης, αλλά και στην κοινωνική βάση της ΝΔ και δεν καταγράφεται ένα ρεύμα στήριξης της κυβέρνησης.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι στην «καρδιά» της κυβέρνησης αρχίζουν να συζητούν, έστω και θεωρητικά και με «βαριά καρδιά», το σενάριο ήττας.
Για τον λόγο αυτόν από την πρώτη του τοποθέτηση, μετά το τέλος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει και δημόσια τη συστράτευση όλων των στελεχών προκειμένου να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.
Την τελευταία εβδομάδα θα κλιμακωθεί και η επιχείρηση φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και θα προβληθούν από τη ΝΔ πιο συστηματικά οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αναδειχθεί έντονα το δίπολο: «Αντώνης Σαμαράς ή Αλέξης Τσίπρας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ