Ποιο είναι το στίγμα των επικείμενων εκλογών; Αν θα πρωτεύσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν θα αυξήσει τα ποσοστά της η Ελιά και αν θα διασωθεί η ΔΗΜΑΡ; Αν θα είναι τρίτο κόμμα Το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή; Η μεγάλη αποχή; Με δεδομένο το ρευστό σκηνικό που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς μεγάλα κόμματα και πλειοψηφικά ρεύματα, το ζητούμενο είναι να στείλουν οι πολίτες μέσω της κάλπης μια σαφή εντολή, όχι ένα μήνυμα παραλυτικών ισορροπιών.
Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών θα ερμηνευθεί ασφαλώς συνδυαστικά με αυτό των ευρωεκλογών. Ωστόσο είναι σαφές ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠαΣοΚ θα αντέξουν να κινούνται στην κόψη της λαϊκής νομιμοποίησης, ενώ η κόπωση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων είναι μεγάλη. Οι ευρωεκλογές δεν έχουν τη βαρύτητα των βουλευτικών, αλλά και ποτέ δεν ήταν τόσο κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.
Οι στρατηγικές και τα διλήμματα των κομμάτων αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά, ωστόσο είναι σαφές ότι η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει κόκκινο. Ηδη οι αντιπαραθέσεις, όπως π.χ. για το θέμα του ντιμπέιτ, διεξάγονται σε όλο και υψηλότερα ντεσιμπέλ και αναμένεται να εξελιχθούν σε μετωπική σύγκρουση Αντ. ΣαμαράΑλ. Τσίπρα. Ο καμβάς έχει στηθεί γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, η οποία θα αποκαλυφθεί με τη μορφή νέου Μνημονίου έπειτα από τις εκλογές. Η ΝΔ μιλάει για διγλωσσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ανεδαφικές θέσεις σχετικά με το νόμισμα και για πανικό εξαιτίας της δημοσκοπικής στασιμότητας. Οι αλλαγές στην οικονομία είναι τεκτονικές, αλλά η αμφιβολία των πολιτών παραμένει. Τι θα επιλέξουν στις εκλογές; Να δώσουν ξανά μια τιμωρητική ψήφο στο παλαιό σύστημα που εκφράζεται από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ ή μια εντολή για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση; «Σταθερότητα ή καταστροφικός πειραματισμός;», όπως θέτουν το ερώτημα κυβερνητικά στελέχη.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καθαρή εικόνα, οι προγνώσεις είναι επισφαλείς καθώς η πλειονότητα των πολιτών αποφεύγει να απαντήσει και τα δείγματα είναι μικρά. Αν οι έρευνες της κοινής γνώμης δεν μπορούν να δώσουν καθαρό νικητή και καταγράφουν ένα ντέρμπι που θα κριθεί οριακά, η Κεντροαριστερά είναι το απόλυτο τοπίο στην ομίχλη.
Η Ελιά δεν δίνει απλώς έναν αγώνα επιβίωσης αλλά και μια μάχη για να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να μη διαταραχθούν σε βάρος του ΠαΣοΚ οι ισορροπίες στο εσωτερικό της. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος εξηγεί συνεχώς ότι το ΠαΣοΚ βρέθηκε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ για λόγους εθνικής ανάγκης και ότι το 2012 οι δυνάμεις που πιστεύουν στον φιλοευρωπαϊκό και υπεύθυνο δρόμο πήραν μαζί με τη ΔΗΜΑΡ 48%, χωρίς τη ΔΗΜΑΡ 42%. Αρα, παρατηρεί, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση εκπροσωπείται το 42% του εκλογικού σώματος. «Δεν αθροίζονται οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ εκλογικά. Αθροίζονται μετά οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να κάνουμε μεγάλες συνεργατικές κυβερνήσεις» σημειώνει. Το ΠαΣοΚ επιχειρεί ταυτόχρονα να έχει διακριτό στίγμα από τη ΝΔ, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να υψώσει ανάχωμα προς Το Ποτάμι, που έχει εγκατασταθεί στην τρίτη θέση.
Στην Ελιά υπάρχει η εκτίμηση ότι το ποσοστό της υποεκτιμάται καθώς στελέχη της λένε ότι βλέπουν δυνάμεις της παράταξης να ενεργοποιούνται ξανά. Η δημιουργία μετώπου με τη ΔΗΜΑΡ μοιάζει αναπόφευκτη, αφού ο Φ. Κουβέλης αρνείται κάθε συνεργασία με το ΠαΣοΚ, ενώ η προσέγγιση με τον Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να αποφέρει οφέλη στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Η Χρυσή Αυγή παραμένει η άγνωστη μεταβλητή της αναμέτρησης. Τα ποσοστά της κάμφθηκαν αλλά δεν εξαφανίστηκαν, παρά τις φυλακίσεις των ηγετικών μελών της, και με δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι της αποφεύγουν να δηλώσουν την προτίμησή τους, ουδείς είναι σε θέση να βεβαιώσει πού πραγματικά κινείται.
Εξίσου αβέβαιες είναι οι προβλέψεις για το ποσοστό της αποχής. Η σύμπτωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών με τις ευρωεκλογές θα παρακινήσει τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες ή θα τους αποτρέψει;
Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών θα δημιουργήσει επιπλέον διλήμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει κανέναν μεγάλο δήμο, ενώ είναι λίγες οι περιφέρειες όπου έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσουν οι υποψήφιοί του στον δεύτερο γύρο. Η Κουμουνδούρου δίνει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στον δεύτερο γύρο σε 8-10 περιφέρειες, με τη Ρένα Δούρου να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στην Αττική. Αντιθέτως, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν εκτιμούν ότι θα συγκρουστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περισσότερες από 3-4 περιφέρειες και τα ντέρμπι θα παιχθούν παραδοσιακά μεταξύ τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ