«Οπως η ύλη διέπεται από τον νόμο της βαρύτητας, έτσι και η πολιτική κυριαρχείται από τον νόμο της ισχύος» είναι μία από τις κυρίαρχες επισημάνσεις για τη δικομματική κυβέρνηση που συνταράσσεται από το «Baltakos-gate». Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αποτρέψουν την απώλεια της ισχύος από τον δικομματικό συνασπισμό που προσπαθεί με πολλαπλά πολιτικά τραύματα να διαχειριστεί μια σημαντική πολιτική κρίση. Η υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά ο κ. Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μην αφήσει, όπως τονίζει σε όλους τους τόνους, καμία εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής του τόπου και προβάλλει με ένταση ότι από την πρώτη στιγμή πολέμησε σκληρά τη Χρυσή Αυγή.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος εμφανίζονται ως οι εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο και επιδίωξή τους είναι «να μην γκρεμιστεί ό,τι έχει χτιστεί με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες» τα τελευταία χρόνια, μιλάνε για ευθεία γραμμή και απορρίπτουν τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή και εκείνος με τη σειρά του μιλάει για «παρακράτος Μαξίμου», ενώ ο Αλ. Τσίπρας λέει πως «δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, αλλά θέμα Σαμαρά». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ετοιμάζονται για τη μεγάλη πολιτική μάχη που θα γίνει πιθανότατα μετά το Πάσχα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου.
Ο φόβος του απρόβλεπτου είναι υπαρκτός και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να γίνει μελλοντικά και κυρίως εάν υπάρχει και άλλο βίντεο με συνομιλίες, όπως καταγγέλλει η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο του κ. Μπαλτάκου, αλλά και άλλων παραγόντων της ΝΔ.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εκβιασμού από τους χρυσαυγίτες του συνόλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και τρομοκράτησης των δικαστικών Αρχών που διαμηνύουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν εκβιάζεται και δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν».
Παράλληλα διατυπώνονται ερωτήματα για ύπαρξη παρακρατικών μηχανισμών που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Χρυσή Αυγή, ενώ η κυβέρνηση υπενθυμίζει την ογκωδέστατη δικογραφία με πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση.
Για την κυβέρνηση το βασικό είναι να κλείσει τάχιστα ο «φάκελος Μπαλτάκου» και να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» η μεγάλη προσπάθεια στην οικονομία και είναι σαφές το μήνυμα κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».
Το γεγονός ότι η αποκάλυψη του βίντεο που αναρτήθηκε σε ρωσικό ιστότοπο έγινε αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τα θετικά μηνύματα από τις συνόδους του Eurogroup και του Eco/Fin στην Αθήνα προκάλεσε πολλαπλά ερωτήματα σε πολιτικούς κύκλους και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

«Ετοιμαζόμαστε για έξοδο στις αγορές. Ποιος ωφελείται από την αποσταθεροποίηση;»
ρωτάνε κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν ότι η κυβέρνηση προχωρεί και «το θέμα Μπαλτάκου κλείνει». Κλείνει ώσπου να προκύψει κάτι καινούργιο; Ουδείς γνωρίζει.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θέλουν να υπάρξει αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης από τον κεντρικό στόχο που είναι το επόμενο διάστημα η έξοδος στις αγορές. «Κανείς δεν θα το αλλάξει αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τραβήξει πάλι πίσω» διαμηνύει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές (σ.σ.: όπως του κ. Μπαλτάκου) οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους.
Το μείζον στην παρούσα χρονική περίοδο, εν μέσω φημών, σεναρίων και θεωριών συνωμοσίας από πολλές πλευρές, είναι να επιδειχθεί ψυχραιμία στο πολιτικό σύστημα. Την Παρασκευή κυκλοφορούσαν σενάρια περί εντοπισμού κυκλωμάτων στην ΕΥΠ και παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση το διέψευσε και ύψωσε τείχος προστασίας στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τους κ.κ. Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδια.

«Χρειάζεται κρύο αίμα. Δεν πρέπει να κυριαρχεί ο πανικός»
τονίζει στο «Βήμα» υπουργός που αρνείται να δεχθεί ότι η χώρα μπορεί να… «άγεται και να φέρεται από τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης». Αυτή είναι και η κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο δεν ακούστηκαν ευχάριστα οι διάφορες φήμες για επικείμενα σενάρια αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού.


Το σκάνδαλο χάλασε το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί
«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παραμένουν εγγυητές της συνταγματικής τάξης»
τονίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος, με μια παρέμβαση που συζητήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται προβληματισμένος και μιλάει για το απρόβλεπτο στην πολιτική. Ο κ. Καραμανλής δεν κάνει προβλέψεις, αφού μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό, αλλά εκτιμά ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντέχει. Και οι δύο όμως θεωρούν ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η πολιτική σταθερότητα.
Το αρνητικό είναι ότι άλλαξε λίγο το κλίμα στο εξωτερικό, καθώς κυριαρχούν τα αρνητικά δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ, αν και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι όλα θα αλλάξουν πολύ γρήγορα και τονίζουν πως η χώρα θα βγει σύντομα στις αγορές και δεν έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα.
Εν μέσω των σεναρίων αποσταθεροποίησης που κυκλοφορούν, στο εσωτερικό της ΝΔ γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις κινήσεις του κ. Μπαλτάκου που έπληξε καίρια την παράταξή του με τη συνομιλία την οποία είχε με τον κ. Ηλία Κασιδιάρη. Πολλοί λένε ότι η αυτονόμηση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης είχε συγκεκριμένη στόχευση.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής σταθερότητας, της συνταγματικής τάξης και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»
λένε βουλευτές της ΝΔ.
Αλλοι που έχουν ακροατήριο στα πιο συντηρητικά τμήματα της ΝΔ, όπως οι κ.κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, τονίζουν ότι ήταν προσωπική επιλογή του κ. Μπαλτάκου να συνομιλεί με τους χρυσαυγίτες και προβάλλουν το επιχείρημα πως «η ΝΔ δεν μπορεί και να διώκει τη Χρυσή Αυγή και να έχει επαφές».Βέβαια είναι ενδιαφέρον το ότι δεν τον έριξαν στον… Καιάδα, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να καταδικάζεται στο σύνολό της η θητεία του.

Η φωνή των μετριοπαθών
Στροφή στο κέντρο

Στροφή προς το Κέντρο ζητούν μια σειρά από στελέχη, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (το είχε θέσει πρώτη εδώ και μήνες), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, η κυρία Σοφία Βούλτεψη και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα που επιμένουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη χρειάζεται ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης στάσης είναι και άλλοι, όπως ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου κ.ά.
Την ίδια στιγμή μετριοπαθείς, φιλελεύθεροι και κεντρώοι της ΝΔ λένε ότι «κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν». Διευκρινίζουν ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό και τονίζουν πως ο αστάθμητος παράγοντας είναι το ΠαΣοΚ. Πρώτος σταθμός λένε ότι μπορεί να είναι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ για να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία πως το Μαξίμου έλαβε το μήνυμα.
Από το Μαξίμου δεν αποκλείεται συντόμως να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο μετριοπαθή στελέχη, να περιοριστεί αρκετά ο πολωτικός πολιτικός λόγος πολλών της ΝΔ, ώστε να εξυπηρετηθεί και ο μεσοπρόθεσμός πολιτικός σχεδιασμός του Πρωθυπουργού για μετεξέλιξη της ΝΔ στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Συναγερμού» για μια «Νέα Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ