«Οι αλλαγές που προωθούμε είναι μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές» υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και παραπέμπει τους κτηνοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανίες που αντιδρούν στο σήμα ελληνικού προϊόντος το οποίο θα μπορούν να επικολλούν στις συσκευασίες των προϊόντων τους. «Θα είναι και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα» λέει. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και δηλώνει πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση η οποία θα υπονομεύει την ποιότητα του γιαουρτιού.
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία με δική σας πρωτοβουλία «αγοράστηκε» από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ήταν ενταγμένη σε κανένα Μνημόνιο και δεν αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της χώρας…
«Λάθος! Ηταν ήδη ενταγμένη στο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οταν εγώ ανέλαβα υπουργός Ανάπτυξης, ήταν ήδη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Είχε μάλιστα συμφωνηθεί να εκπονηθεί από τον ΟΟΣΑ λόγω τεχνογνωσίας σε τέτοια θέματα, καθώς ο Οργανισμός είχε εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Ιαπωνία). Δείτε και το παράδοξο: πολλοί από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται για το ότι η χώρα έδωσε σε διάστημα ενός περίπου έτους 936.000 ευρώ σε δεκάδες ξένους και έλληνες ειδικούς για τη μελέτη του ΟΟΣΑ δεν ενοχλούνταν καθόλου για το ότι ο ΟΣΕ έχανε την ημέρα διπλάσιο ποσό! Και παραγνωρίζουν ότι το όφελος στην αγορά και στους καταναλωτές από την άρση των νομοθετημένων καρτέλ θα είναι φυσικά πολλαπλάσιο».
Πώς αιφνιδίως έγινε προαπαιτούμενο; Οι επικριτές σας υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη με δική σας πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια;
«Προαπαιτούμενα είχαν θεωρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ο Κώδικας περί Δικηγόρων και τα χρέη της ΕΥΔΑΠ. Απορείτε που έγινε προαπαιτούμενο μια έκθεση η οποία έχει ήδη δημοσιότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Το αντίθετο θα ήταν παράξενο. Ωστόσο, πέρα από τα προαπαιτούμενα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έκθεση ενός διεθνούς οργανισμού που έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις τροποποιήθηκε και εφαρμόζεται προς όφελος του καταναλωτή. Η αρχική πρόταση του ΟΟΣΑ περιελάμβανε 555 μέτρα τα οποία έπειτα από συζητήσεις περιορίστηκαν σε 329. Παράλληλα η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η έκθεση αυτή δεν ήταν σε καμία περίπτωση ευαγγέλιο. Δεχθήκαμε τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων γιατί θεωρούμε πως θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολλών. Προσαρμόσαμε άλλες προτάσεις στα ελληνικά δεδομένα, ενώ άλλες τις απορρίψαμε. Προσέξτε όμως, η ακινησία και η αγνόηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας δεν οδηγούν σε πρόοδο αλλά σε οπισθοδρόμηση».
Η ρύθμιση που απελευθερώνει τη χρονική διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος βρήκε πλήρως αντίθετη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θεωρείτε ότι η απόφασή σας θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ελληνική αγελαδοτροφία;
«Είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Θα ήταν περίεργο να υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων σε 329 διαφορετικές προτάσεις. Είναι σημαντικά όμως δύο πράγματα: πρώτον, η θεσμοθέτηση του γάλακτος ημέρας, για το οποίο ήταν αντίθετη η τρόικα, που δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους έλληνες παραγωγούς και στις τοπικές βιομηχανίες καθώς μπορούν πλέον να απευθυνθούν με διαφορετικό τρόπο στις τοπικές αγορές. Δεύτερον, η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του ελληνικού σήματος. Επομένως όλοι εκείνοι που έχουν ευαισθησία για το ελληνικό γάλα μπορούν με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους να το αγοράζουν».
Εκτιμάτε ότι η απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος θα οδηγήσει σε μείωση των λιανικών τιμών, αν και οι ευρωπαϊκές τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία; Εχετε τέτοια μηνύματα από την αγορά;
«Αυτή τη στιγμή έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε ολόκληρη την ΕΕ. Γι’ αυτό μια σειρά ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επικριθεί ως τώρα. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρες: είτε θα δεχθούμε την πρόταση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών καθώς ακολουθούμε τα δεδομένα άλλων χωρών με φθηνότερο γάλα είτε θα συμφωνήσουμε ως κοινωνία ότι, παρά τη μείωση των εισοδημάτων, δεν μας ενοχλεί να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην ΕΕ».
Σετικά με το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι γνωστό ότι οι πολυεθνικοί αλλά και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου κατ’ επανάληψη έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μείωση των τιμών τους. Εκτιμάτε ότι η απελευθέρωση των τιμών θα οδηγήσει στη μείωσή τους ή, αντιθέτως, θα προκληθεί έκρηξη αυξήσεων;
«Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι ως σήμερα 27,6% υψηλότερες στη χώρα μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ένα απελευθερωμένο καθεστώς και που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα. Και αυτό λόγω κυρίως του εγγυημένου κέρδους των φαρμακοποιών που ως σήμερα ήταν στα ΜΗΣΥΦΑ 33%. Από την κυβέρνηση επελέγη η λύση της απελευθέρωσης των τιμών εντός των φαρμακείων, με κατάργηση του εγγυημένου κέρδους και ανώτατες τιμές τις σημερινές. Επομένως, άνοδος των τιμών αποκλείεται. Το μέγεθος της πτώσης των τιμών θα το δούμε το επόμενο τρίμηνο. Αυτό άλλωστε είναι και το δοκιμαστικό διάστημα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα».
Εχετε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι οι ρυθμίσεις που προέκυψαν από τη συμφωνία με την τρόικα δεν αφορούν την παραγωγή αγελαδινού γιαουρτιού από γάλα σκόνη. Στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις τις οποίες υποχρεώνεται ο κάθε παραγωγός να ακολουθεί για την παρασκευή γιαουρτιού. Αυτές οι διατάξεις πρόκειται να καταργηθούν ή όχι;
«Τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θα τον εγκρίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν προτιθέμεθα να επιτρέψουμε τέτοιου είδους πρακτικές που θα υπονομεύσουν την ποιότητα του ελληνικού γιαουρτιού ούτε και σκεφθήκαμε ποτέ, παρά τη σχετική εισήγηση του ΟΟΣΑ, να δεχθούμε την πρόταση για μείξη του ελαιολάδου με σπορέλαια. Δεν πιστεύουμε ότι η αγορά θα ομαλοποιηθεί με μαντζούνια, αλλά και κάθε μέτρο το εξετάζουμε με προσοχή με βάση την ελληνική και την ευρωπαϊκή εμπειρία».
Εν τέλει η αποδοχή των ρυθμίσεων της εργαλειοθήκης τι πρόκειται να αλλάξει και τι έχει να ωφεληθεί ο καταναλωτής από την εφαρμογή τους;
«Πολλά από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να τα είχαμε εφαρμόσει εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν εφαρμόστηκαν λόγω συντεχνιακών αντιδράσεων. Αυτός που θα βγει τελικά ωφελημένος θα είναι ο ανυπεράσπιστος έλληνας καταναλωτής. Οι μισθωτοί που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά δικαιούνται να μην αγοράζουν πανάκριβο γάλα. Οι ανάπηροι που λόγω της κρίσης είδαν να περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματά τους δικαιούνται να μην αγοράζουν ακριβότερα φάρμακα από τους Βρετανούς, τους Ολλανδούς και τους Σουηδούς. Οι νοικοκυρές που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα έχουν δικαίωμα να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια που οδηγούν σε ακριβότερες τιμές στα απορρυπαντικά. Πάνω από όλα μην ξεχνάτε: η προστασία του καταναλωτή και η προσπάθεια να πέσουν οι τιμές είναι η βασική κοινωνική πολιτική που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί κάποιοι λίγοι να ξεβολευτούν αλλά το κέρδος θα αφορά τους πολλούς. Οι αλλαγές που προωθούμε είναι μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ