Δεν το είπε σε κανέναν. Μόνο στον σύζυγό της, πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Ούτε ζήτησε από κανέναν οποιαδήποτε βοήθεια ή συνοδεία. Η κυρία Γεωργία Σαμαρά πήγε ξαφνικά ένα πρωινό με το αυτοκίνητό της, συνοδευόμενη από μια φίλη της γιατρό, στο Κέντρο Αποκατάστασης Animus στη Λάρισα για να επισκεφθεί τη 17χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και να συνομιλήσει με την οικογένειά της. Κάθησε μαζί της πεντέμισι ώρες μιλώντας κυρίως με τη μητέρα της Μαίρη Κοτρώτσου. Ηταν όλο αυτό το διάστημα συγκλονισμένη από την περιπέτεια της 17χρονης κοπέλας αλλά και από τον πολύμηνο αγώνα που δίνει για να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή της.
Δεν ήταν μια απλή, τυπική επίσκεψη σε μία ασθενή. Εδειχνε ότι δεν ήθελε να φύγει. Επιχειρούσε να μάθει τον τρόπο που επικοινωνούσε η Μυρτώ με τα μάτια. Σε κάποια στιγμή οι γιατροί σήκωσαν τη Μυρτώ και την πήραν στα εργαστήρια για να την υποβάλουν σε κάποιες εξετάσεις. Η κυρία Σαμαρά έμεινε μαζί με την κυρία Κοτρώτσου στο άδειο δωμάτιο. Κάποια στιγμή ζήτησε από τη μητέρα της Μυρτώς να βγουν έξω, να πάρουν αέρα, έστω να πιουν μαζί έναν καφέ. Πήγαν σε μια καφετέρια στη Λάρισα, ήπιαν καφέ, τα είπαν, επέστρεψαν και πάλι στη Μυρτώ. Ουδείς είχε αντιληφθεί τις δύο γυναίκες που μιλούσαν και τη μάνα που ήταν συνεχώς δακρυσμένη. Ούτε κάμερες ούτε φωτογράφοι ούτε καν περίεργοι έδωσαν σημασία. Την ώρα που αποχαιρετούσε τη Μυρτώ η κυρία Σαμαρά στράφηκε προς τη μητέρα και της είπε: «Είστε μια άξια μάνα. Μπράβο σας».
Την πορεία της υγείας της Μυρτώς (που κακοποιήθηκε βάναυσα από έναν Πακιστανό σε παραλία της Πάρου) παρακολουθούσε ανελλιπώς όλο αυτό το διάστημα η κυρία Σαμαρά. Παρακολουθούσε μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή της όλες τις προσπάθειες που γίνονταν στο αμερικανικό νοσοκομείο για να σώσουν τη ζωή της και δυο-τρεις φορές μάλιστα, όπως ειπώθηκε, επικοινώνησε με τη μητέρα της. Η δήλωση όμως που έκανε η μάνα όταν η Μυρτώ επέστρεψε από την Αμερική, ότι «ποτέ δεν θα είναι το κορίτσι μου όπως ήταν πρώτα», συγκλόνισε τη σύζυγο του Πρωθυπουργού: «Στη θέση της μάνας θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε μάνα» έλεγε. Σκέφτηκε, όπως είχε πει σε φίλες της, πώς αλήθεια αυτή η μάνα θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το μείζον πρόβλημα. Αποφάσισε να πάει να τη βρει, να συνομιλήσει μαζί της, να της συμπαρασταθεί. Πήρε το αυτοκίνητό της και πήγε κατευθείαν στη Λάρισα.
Ετσι είναι η σύζυγος του Πρωθυπουργού: μια εξαιρετικά διακριτική παρουσία δίπλα του. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι τη γνωρίζουν. Η κυρία Σαμαρά λειτουργεί, πάντοτε για ανθρωπιστικούς λόγους, τελείως αθόρυβα. Δεν ενημερώνει κανέναν ούτε επιθυμεί οι πράξεις της να γίνουν γνωστές. Κυρίως ποτέ δεν μιλάει για όσα κάνει. «Παντρευτήκαμε το 1989. Εχουμε συμπληρώσει 25 χρόνια έγγαμης ζωής και δεν θυμάμαι ποτέ η Γεωργία να έχει μιλήσει σε δημοσιογράφο ή να ενημερώσει κάποιον για την εθελοντική εργασία που κάνει. Ούτε στον αδελφό της, που λέει ο λόγος» λέει πολλές φορές χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός για τη σύζυγό του.
Αν κάποιος δει τη Γεωργία Σαμαρά σε ομιλίες του Πρωθυπουργού ή σε συγκεντρώσεις όπου παρίσταται ο σύζυγός της, θα παρατηρήσει ότι εκείνη συνήθως παραμένει διακριτικά πλάι του. Αποφεύγει να πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θέλει καμία δημοσιότητα, δεν έδωσε ποτέ στη ζωή της συνέντευξη και δεν ανακατεύεται στα πολιτικά. Στα κοινωνικά όμως; Εκεί ανακατεύεται και μάλιστα συχνά. Πολλές φορές σηκώνει το τηλέφωνο για να μιλήσει με κοινωνικές οργανώσεις ή με φιλανθρωπικά σωματεία. Και τους λέει: «Εχω εντοπίσει το τάδε πρόβλημα, πώς μπορώ να βοηθήσω;». Και εν συνεχεία κλείνει ραντεβού και πηγαίνει κατευθείαν εκεί.
Πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη, που είναι εξαθλιωμένες από τη φτώχεια, την ανεργία και τις αρρώστιες, βλέπουν την πρώτη κυρία της χώρας να περνά το κατώφλι τους και να συζητεί μαζί τους τα προβλήματα. «Θυμάμαι, όταν ήμουν γραμματέας Γυναικών της ΝΔ, ότι η κυρία Σαμαρά με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρωτούσε πώς μπορεί να βοηθήσει σε ειδικές κατηγορίες ατόμων που έχουν ανάγκη, πώς να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της» θυμάται η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής της ΝΔ. Μόνη της, λέει, εντόπιζε το πρόβλημα, μόνη της προχωρούσε σε εθελοντικές πράξεις αλληλεγγύης.

Σπάνιες εμφανίσεις
«Αθόρυβη» παρουσία

Υπάρχει ένα είδος σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στη σύζυγο του Πρωθυπουργού και στις οικογένειες ή στα άτομα που επισκέπτεται για εθελοντική εργασία: η απόλυτη διακριτικότητα. Ακόμη και οι προσωπικές της φίλες (αν και συνήθως οι γυναίκες μοιράζονται τέτοιες εμπειρίες) βεβαιώνουν ότι γνωρίζουν ελάχιστα για την κοινωνική δραστηριότητα της κυρίας Σαμαρά. Οταν τη ρωτούν να τους πει συγκεκριμένα παραδείγματα, «δεν μας λέει. Ποτέ δεν μας είπε». Θεωρεί ότι τα όποια επικοινωνιακά τεχνάσματα αμαυρώνουν τέτοιες πράξεις ή, όπως λένε συχνά αυτοί που τη γνωρίζουν, «μαραζώνουν την ψυχή της». Θεωρεί επίσης ότι ορισμένες τακτικές δημοσίων σχέσεων ακυρώνουν την αυθεντικότητα των προσπαθειών της.
Μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις που πραγματοποίησε ήταν στην παράσταση «Αlegria» του Cirque du Soleil. Ηταν μια παράσταση αφιερωμένη στον σύλλογο «Ελπίδα». Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγε. Με την εμφάνισή της τράβηξε, όπως ήταν φυσικό, πάνω της όλα τα φωτογραφικά φλας. Κάπως αμήχανη και φανερά έκπληκτη, αντέδρασε απλώς με ένα χαμόγελο. Οσοι πάντως γνωρίζουν τον χαρακτήρα της έμειναν και αυτοί έκπληκτοι όταν μια Κυριακή, προ διετίας περίπου, την είδαν να καταφθάνει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού. Ο σύζυγός της όμως μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές και εκείνη ήταν έτοιμη να τον συνοδεύσει στο Ζάππειο. Αυτή ήταν η μόνη ίσως φορά που βρέθηκε στα κομματικά γραφεία. Αλλά και ως μαθήτρια ακόμη οι συμμαθητές της στο Κολλέγιο Αθηνών θυμούνται τη θυγατέρα του μεγαλοεπιχειρηματία Ακη Κρητικού (της βιομηχανίας Κύκνος) ως ένα κορίτσι χαμηλών τόνων. Και όταν φοιτούσε αργότερα στο Κολλέγιο Θηλέων (Pierce) ποτέ δεν είχε προκαλέσει με τη συμπεριφορά της. Ηταν, λένε οι συμμαθήτριές της, διακριτική και αθόρυβη. Στο Πολυτεχνείο, όπου φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, οι συμφοιτητές της τη θυμούνται να μεταφέρει κάθε φορά με το Γκολφ της ένα «τσούρμο» απ’ αυτούς που πήγαιναν στα βόρεια προάστια. Από το Πολυτεχνείο βρέθηκε ένα βράδυ στην Κηφισιά, όπου ο νεαρός πολιτικός Αντώνης Σαμαράς θα μιλούσε σε μια συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Αστέρια». Πήγε μαζί με τον πατέρα της. Στο τέλος χαιρέτησε τον μεσσήνιο πολιτικό μαζί με τον πατέρα της. Εκεί άρχισε το ειδύλλιο. Αργότερα, πολύ αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα πει ότι όταν την είδε για πρώτη φορά «ένιωσα έναν ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ