Μια κυβέρνηση με έντονα μεταρρυθμιστικό στίγμα μελετούν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Η φιλοσοφία του νέου σχήματος θα περιγράφεται στην νέα προγραμματική συμφωνία, η οποία θα εκτείνεται σε ευρύτερα πεδία από αυτά που υπέγραψαν τα κόμματα τον περασμένο Ιούνιο. Με τον τρόπο αυτόν θα τίθενται με σαφήνεια οι προτεραιότητες και οι στόχοι της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της κάθε στιγμή. Πολύ σημαντική αλλαγή θα είναι η συμμετοχή του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση σε θέση αντιπροέδρου.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει πρόσωπα που θεωρεί ικανά να «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις, δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και είναι έτοιμα να συγκρουστούν. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν χωρούν όσοι υπουργοί δεν ακολούθησαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες τον ρυθμό που ήθελε ο κ. Σαμαράς και δεν είχαν αποτελέσματα. Εξάλλου εδώ και πάρα πολύ καιρό στο πρωθυπουργικό γραφείο γινόταν αυστηρή αξιολόγηση υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη που θεωρείται αμετακίνητος, ενώ σαφή εικόνα των επιδόσεων των υπουργών είχε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός πρωθυπουργικός φίλος κ. Τ. Μπαλτάκος ο οποίος ήταν από τις πιο ψύχραιμες φωνές στην πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση.
Ο κ. Σαμαράς, που έχει πλήρη επίγνωση των επιδόσεων των υπουργών και των υφυπουργών, θέλει να συγκροτηθεί ένα νέο σχήμα που θα εκπέμπει τόλμη και δεν θα δείχνει υποταγή σε συντεχνιακά συμφέροντα, ενώ φέρεται αποφασισμένος να μη χρησιμοποιήσει πρόσωπα παλαιά και φθαρμένα, γνήσια τέκνα του κομματικού σωλήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να δείξει τη διάθεση συνεργασίας και το νέο πνεύμα που επιθυμεί να διαπνέει την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε στο ΠαΣοΚ το 30% των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φερόταν ως την Παρασκευή αναποφάσιστος για το αν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ωστόσο ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβαλλόταν να αποδεχθεί θέση αντιπροέδρου, ενώ τα περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ τον προέτρεπαν σε αυτή την περίπτωση να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να αναλάβει σημαντικό πόστο και να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος, καθώς θεωρεί ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για τη νέα κυβέρνηση. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πιθανόν σήμερα το απόγευμα.
Η άτυπη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στα επιτελεία των δύο κομμάτων είναι να δοθούν στο ΠαΣοΚ 15 κυβερνητικές θέσεις. Οι υπουργοί θα είναι λίγοι, δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 – 5 άτομα, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν σε υφυπουργούς.
Η συζήτηση για τα πρόσωπα δεν ξεκίνησε αμέσως στο ΠαΣοΚ, όχι μόνο εξαιτίας της βαρύτητας που αποδίδει ο πρόεδρος του κόμματος στην προγραμματική συμφωνία, αλλά και επειδή ο κ. Βενιζέλος ήθελε να αποσαφηνισθεί ποιο θα είναι το διακριτό στίγμα του ΠαΣοΚ μέσα στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιτελείο της Ιπποκράτους κατέληξε στο ότι το στίγμα αυτό θα πρέπει να είναι καθαρά μεταρρυθμιστικό και ανοιχτό προς την ευρύτερη κεντροαριστερή παράταξη. Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη, ωστόσο μελετάται και η συμμετοχή τεχνοκρατών από τον εκσυγχρονιστικό χώρο για θέσεις γενικών γραμματέων.
Αν δεν υπάρξουν «καραμπόλες» και εκπλήξεις θεωρούνται αμετακίνητοι από τη θέση τους οι κκ. Αθ. Τσαυτάρης και Δ. Κούρκουλας. Δεν ισχύει το ίδιο για τον κ. Ευ. Λιβιεράτο και ενδεχομένως για τον κ. Δ. Ελευσινιώτη.
Για θέσεις στην κυβέρνηση παίζουν τα ονόματα των Π. Κουκουλόπουλου, Ι. Μανιάτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Φώφης Γεννηματά, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Θ. Μωραΐτη, Σ. Κεδίκογλου, Β. Κεγκέρογλου, Αθηνάς Δρέττα κ.ά. Στην περίπτωση που η κυρία Γεννηματά μετακινηθεί στην κυβέρνηση συζητείται ως αντικαταστάτης της στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Ο κ. Φ. Σαχινίδης έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό θα προτιμούσε έναν ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου έχει πολύ καλή παρουσία, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι ο κ. Βενιζέλος θα τον αφήσει εκτός κυβέρνησης.
Σε γενικές γραμμές η επιδίωξη του ΠαΣοΚ είναι να προτείνει στελέχη με προσωπική αξία, να σηματοδοτήσει το εύρος της δημοκρατικής παράταξης και να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει παράλληλα με την οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχήματος να οριστεί η επιτροπή σοφών, η οποία θα εποπτεύσει τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, και να επιλεγεί ο υφυπουργός που θα αναλάβει τον νέο φορέα.
Αμετακίνητος από τη θέση του φέρεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, καθώς παρά τη φημολογία και τις κακές τους σχέσεις ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ λέγεται ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του. Ωστόσο είναι πιθανό να θελήσει να τοποθετήσει πρόσωπο της επιλογής του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να παραμείνουν οι κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης.
Αλλωστε ο κ. Στουρνάρας τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο οποίος στο πρόσωπό του έχει επενδύσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και στον εκσυγχρονιστικό χώρο. Επίσης, ένα άλλο πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με το οποίο έχει άριστη σχέση ο κ. Σαμαράς είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης, τον οποίο θέλει να αξιοποιήσει.
Στις θέσεις τους φέρεται να παραμένουν οι υπουργοί κκ. Κ. Αρβανιτόπουλος και Ν. Δένδιας. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αν ο κ. Βενιζέλος αναλάβει την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών θα μετακινηθεί πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών για να προωθήσει τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης θα σπάσει στα δύο.
Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι επιστρέφουν οι κκ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, με τον πρώτο να κατευθύνεται προς το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ κερδίζει έδαφος να αναβαθμιστεί ο κ. Χ. Αθανασίου και να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ριζική αλλαγή θα γίνει στο υπουργείο Υγείας και ο υπουργός κ. Α. Λυκουρέντζος θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο, ενώ πιθανότατα εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο αναπληρωτής κ. Μ. Σαλμάς. Η καρέκλα του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση τρίζει, καθώς στο ΠαΣοΚ τού καταλογίζουν ευθύνες για σειρά λαθών και παραλείψεων και είναι πρόσφατη η σύγκρουσή τους για την τροπολογία που κατέθεσε η Ιπποκράτους για την ανάσχεση της ανεργίας. Ωστόσο, λόγω της καλής εικόνας που έχουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Στουρνάρας για τον κ. Βρούτση, πιθανότατα θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο.
Στην κυβέρνηση θα παραμείνει η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και θα αναβαθμιστούν πιθανότατα οι κκ. Μ. Βολουδάκης, Στ. Καλαφάτη και Μ. Παπαγεωργίου. Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο κ. Θ. Καράογλου, ενώ αβέβαιο θεωρείται το μέλλον των κκ. Κ. Μουσουρούλη, Μάξ. Χαρακόπουλου και Ν. Μηταράκη.
Ερωτήματα υπάρχουν για τους υπουργούς κκ. Π. Παναγιωτόπουλο και Ευρ. Στυλιανίδη σχετικά με το πόστο που θα έχουν στη νέα κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει νεοεκλεγέντες βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών για να σηματοδοτήσει τη στροφή στη νέα γενιά στελεχών.
Για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που «παίζει» δυνατά για το υπουργείο Υγείας ενώ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν ενδιαφέρεται να υπουργοποιηθεί και προτιμά τις περιοδείες και ομιλίες στο εξωτερικό. Στη λίστα των προσώπων που θα αξιοποιηθούν είναι οι κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Τασούλας, Α. Γεροντόπουλος, η κυρία Σοφία Βούλτεψη κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ