«Του είχαν δοθεί κάποια ονόματα, προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί αν τα στοιχεία παρουσίαζαν φορολογικό ενδιαφέρον… δεν του είχε δοθεί το ψηφικό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί…». Το σημείο αυτό της κατάθεσης του νομικού συμβούλου του πρώην υπουργούκ. Γ. Πακωνσταντίνου, κ. Αναστάσιου Μπάνου, στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στις 7 Ιανουαρίου, επικαλέσθηκε ο Γιάννης Καπελέρης στις εξηγήσεις του, το πρωί της Δευτέρας.

Κατέθηκαν μέσω υπομνήματος της συνηγόρου του, κυρίας Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου. Στο υπόμνημά του αλλά και στην δήλωσή του, ο κ. Καπελέρης διαμαρτύτρεται έντονα για την απόδοση σε βάρος του της κατηγορίας της νόθευσης εγγράφου, ενώ υπενθυμίζει ότι «ευθύνες εξ αντανακλάσεως δεν αναγνωρίζονται από τον νόμο».

Ο κ. Μπάνος στο κείμενο της κατάθεσής του, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «το Βήμα», αναφέρει επί λέξει για την επίμαχη σύσκεψη το 2011 στο υπουργείο Οικονομικών τα εξής:
«Στις 22-1-2011 κλήθηκα να συμμετάσχω σε σύσκεψη, 24-1-2011, στο γραφείο του υπουργού Παπακωνσταντίνου με θέμα «καταθέσεις στο εξωτερικό». Όντως την Δευτέρα παραβρέθηκα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Παλσκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού κ. Χατζή και εγώ. Κατά τη σύσκεψη προέκυψε ότι είχαν περιέλθει, σε προγενέστερο χρόνο, στην κατοχή του υπουργού, ο οποίος χρόνος δεν ειπώθηκε ή τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε, στοιχεία καταθέσεων ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζα της Ελβετίας. Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε το όνομα της Τράπεζας. Τα στοιχεία ήταν αποθηκευμένα σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης και είχαν εκφύγει του ελέγχου της Τραπέζης χωρίς τη συναίνεσή της. Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι σε μέρος των στοιχείων είχε προηγηθεί «Ελεγχος από το Γραφείο» από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη. Του είχαν δοθεί δηλαδή κάποια ονόματα προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί αν τα στοιχεία παρουσίαζαν ενδιαφέρον φορολογικό. Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο αλλά ονόματα, που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που διενήργησε ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερομένων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα… Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε για κάποιους ή για όλους, δεν ειπώθηκαν ονόματα στη σύσκεψη ούτε αριθμός φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων, του οποίους αφορούσαν τα στοιχεία, ούτε ύψος συνολικό καταθέσεων… ».
Οπως ανέφερε ο κ. Μπάνος «έγινε συζήτηση αν η αξιοποίηση των στοιχείων συνιστά παράβαση περί προσωπικών δεδομένων, δεδομένου ότι εκφράστηκε έντονη ανησυχία μήπως κατά τη διάρκεια του ελέγχου τα στοιχεία διαρρεύσουν στα ΜΜΕ… Συζητήθηκε, επίσης, η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για να συναφθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτήν Ελβετίας – Γερμανίας αλλά και η χρήση που θα γινόταν για τα αποθηκευμένα στοιχεία». Τα στοιχεία κατά τον κ. Μπάνο «δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν αίτημα δικαστικής συνδρομής, αλλά ούτε και βάση για επιβολή φόρου». Ο έλεγχος κατά τον κ. Μπάνο μπορούσε να διεξαχθεί από τον ΣΔΟΕ ή από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου κατά τον νόμο του 1990. Και συνεχίζει:
«Η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό ήταν ότι ναι θα διενεργηθεί έλεγχος στα στοιχεία και θα αποφάσιζε ο ίδιος από ποιον. Μου ζήτησε να προετοιμάσω, να ενημερώσω, τον γενικό διευθυντή ελέγχου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί πριν από έναν ή δυο μήνες… Λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου και αφού είχε τοποθετηθεί ο κ. Διώτης τον ρώτησα από περιέργεια τι είχε κάνει και μου είπε ότι «θα τα στείλω τα στοιχεία στον κ. Διώτη»».
Μετά από αυτή την κατάθεση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι εξηγήσεις που θα δώσει την Τρίτη ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσέλθει ο ίδιος στους οικονομικούς εισαγγελείς και θα ζητήσει διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο επίμαχο usb. Δεν φαίνεται να αλλάζει την νομική του γραμμή, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξηγήσεις του για την αντιγραφή, που φέρεται να έγινε την 8η και 9η Ιουλίου 2011.