Μέχρι το 2006, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνήθιζε να μην πραγματοποιεί τον Αύγουστο την τακτική μηνιαία συνάντηση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Δεν υπήρχε και λόγος άλλωστε, τα πράγματα ήταν ήρεμα. Αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν και όλοι πλέον θα κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη. Μετά από τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωτράπεζα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» αλλά «εντός της εντολής της» για να προασπίσει το ευρώ, τόσο οι αγορές όσο και οι πολιτικές ηγεσίες θα αναμένουν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς μπορεί να κάνει και μέχρι που μπορεί να φθάσει. Τα όρια θα καθοριστούν εν πολλοίς και στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον πρόεδρο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, της Bundesbank, τον «πολύ» Γενς Βάιντμαν. Ήδη, ορισμένοι έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επανενεργοποίηση – έπειτα από τέσσερις μήνες – του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP) με σκοπό να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ακριβώς σε αυτό είναι που αντιδρούν οι «ιέρακες» της Buba.

Όταν ο κ. Ντράγκι μίλησε για πρωτοβουλίες που δεν θα εκφεύγουν από την εντολή της ΕΚΤ ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Αντιθέτως, η ΕΚΤ μπορεί να συνδράμει τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), παρεμβαίνοντας η ίδια στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ή επιτρέποντας στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αγοράσουν εκείνες ομόλογα ώστε να πέσουν τα spreads.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση του EFSF θα γίνει μόνο εφόσον μία από τις ενδιαφερόμενες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση η Ισπανία, ζητήσει την ενεργοποίησή του. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θεωρεί άμεση την προσφυγή της Ισπανίας στον EFSF για κάτι τέτοιο και μάλλον έχει δίκιο καθώς η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες κινήσεις στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η ΕΚΤ. Κάποιοι μιλούν για περαιτέρω μείωση επιτοκίων αλλά οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι προς το παρόν στη Φραγκφούρτη εκτιμούν την επίπτωση της προηγούμενης μείωσης στο 0,75% και δεν θα βιαστούν. Δεν αποκλείεται να δοθεί και άλλο ένα πακέτο φθηνού δανεισμού (LTRO) στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο συζητώνται τα πάντα, μέχρι και η χορήγηση τραπεζικής άδειας στον μόνιμο μηχανισμό (ESM) να αγοράζει ομόλογα με την κάλυψη της ΕΚΤ, κάτι που είπε πρόσφατα ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι. Αυτό δεν θα γίνει φυσικά ταχέως, διότι η ΕΚΤ έχει πάντα στα υπόψη της ότι πρέπει τα κράτη – μέλη να γνωρίζουν ότι εκείνα πρέπει να πρώτα να δρουν υπεύθυνα και να μην στηρίζονται μονίμως στην «πυροσβαστική ικανότητα» της Φραγκφούρτης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι άνθρωπος που λέει «λόγια του αέρα» και τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα έχουν βάση. Επισημαίνουν όμως ότι δεν είναι και άνθρωπος που βιάζεται…