Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τα αποτελέσματα των χθεσινών επαφών του κ. Στουρνάρα με υπουργούς για τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Στην άτυπη συνάντηση, η οποία δεν ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Στουρνάρας προσήλθε με τις προτάσεις που του παρουσίασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί, αλλά και με τις προτάσεις του ΚΕΠΕ.

Οι τελευταίες προβλέπουν «ψαλίδι» στις συντάξεις με πλαφόν τα 2.400 ευρώ. Το νούμερο αυτό φαίνεται πως αγγίζει 130.000 συνταξιούχους, κυρίως ευγενών ταμείων.

Τα επιδόματα φαίνεται πως θα δεχθούν τις μεγαλύτερες περικοπές, καθώς κατά πληροφορίες σώζονται μόνο το ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, περισσεύει η οργή και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για «συνδικαλιστική απροθυμία» των υπουργών και θεωρούν ότι αρκετοί εξ αυτών επιμένουν να λειτουργούν με παλαιοκομματικό τρόπο και με δεδομένα άλλων δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός αδιαφορώντας για τις γκρίνιες των υπουργών -ορισμένους θα αναλάβει να συνετίσει ο ίδιος- εμμένει ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα στους πιστωτές, εάν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αυτά που έχει καταφέρει να εγγράψει στη λίστα ανέρχονται μόλις στα 5,58 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί παρατηρείται δυστοκία εκ μέρους υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές.

Ενδεικτικά, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε φωτογραφίζοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη: «Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπής δαπανών 100 εκατ. ευρώ, όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2 – 3 δισ. ευρώ». Η ίδια πηγή συμπλήρωνε: «Πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε. Είτε οι υπουργοί θα κόψουν μόνοι τους, είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις περικοπές».