«Οι πελατειακές πολιτικές, η έλλειψη διαφάνειας και μία πολιτική ελίτ σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι αλλαγές που προωθούσαμε, η δικαιοσύνη, η ισότητα και να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της», σημείωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου νωρίτερα την Δευτέρα.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου της Σύμης, που φέτος πραγματοποιείται στην Σάμο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε συνοπτικά για την πορεία των τελευταίων δυόμισι ετών.
Μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι συχνά δημιουργείται μία σύγχυση μεταξύ της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. «Η λιτότητα αποτέλεσε μία προσπάθεια να ισοσκελίσουμε επειγόντως τον προϋπολογισμό μας και όπως έχω επανειλημμένως τονίσει στους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, αυτό απαιτεί τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να επενδύεται στην προσπάθεια για να αλλάξει η Ελλάδα, να αντιμετωπιστούν τα γενετικά της προβλήματα, τα βασικά ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της οικονομικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Προσέθεσε ότι μεταξύ των Ελλήνων κατά την πορεία των τελευταίων δύο ετών κυριάρχησε η αίσθηση πως παράλληλα με την προσπάθεια αλλαγής, επιβαλλόταν και μία τιμωρία, «για πολλές και διάφορες αμαρτίες του παρελθόντος».
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι παρά ταύτα στην Ελλάδα σημειώθηκαν μείζονες μεταρρυθμίσεις την προηγούμενη διετία και επικαλέστηκε για αυτό μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στην σχετική λίστα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι προκλήσεις πλέον υπερβαίνουν και την ίδια την Ευρώπη. «Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι οι ΗΠΑ και όχι μόνον αυτές, πρέπει να αναλάβουν σημαντικό ρόλο, στον σημερινό πολυπολικό κόσμο», υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το G-20 συχνά αναφέρεται και ως G-0. Το ζήτημα της διακυβέρνησης, θα έλεγα μίας πιο αντιπροσωπευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει τεράστια σημασία, αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις γενικευμένες κρίσεις».