Εκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ προς τους υπαλλήλους της Βουλής ενέκρινε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Βουλής κ. Β. Πολύδωρας, επικαλούμενος το εθιμικό δίκαιο που ισχύει από την περίοδο της προεδρίας της κυρίας Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα.

Μάλιστα διευκρίνιζε σε συνομιλητές του ότι το εν λόγω (μετ)εκλογικό επίδομα ανέρχεται κανονικά σε 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση και ότι ο ίδιος το περιόρισε κατά 75% αποδεχόμενος να λάβουν οι υπάλληλοι από 500 ευρώ για κάθε μια από τις δυο εκλογές (συνολικά 1.000 ευρώ).

Ωστόσο, η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα πυροδότησε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του νέου Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος όταν ενημερώθηκε άρχισε να αναζητεί τρόπο ώστε να μην δοθεί το εκλογικό επίδομα, όσο και του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Μεϊμαράκη και του ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε να μην δοθεί το επίδομα, καθώς σε περίοδο περικοπών κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση για τους πολίτες.

Το επίδομα αυτό αφορά περί τους 1.300 υπαλλήλους που απασχολούνται στις υπηρεσίες της Βουλής και ανέρχεται συνολικά σε 1,3 εκ. ευρώ, ενώ πρέπει να προστεθούν και τα εκλογικά επιδόματα που έλαβαν οι αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής (300 ευρώ και για τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις).

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν από την εποχή της κυρίας Μπενάκη, καθώς και κατά την διάρκεια της προεδρίας των κκ. Δ. Σιούφα και Φ. Πετσάλνικου, το επίδομα αυτό αποδιδόταν πλήρες, δηλαδή 2.000 ευρώ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορούν να παίρνουν εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και να μην το δικαιούνται και το βασικό πολιτικό προσωπικό του κράτους.

Το θέμα ετέθη από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής στον κ. Πολύδωρα όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε και περιόρισε το επίμαχο επίδομα των 2.000 στα 500 ευρώ.

Πάντως, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης όταν ενημερώθηκε για το θέμα άρχισε να αναζητεί τρόπο ώστε να μην δοθεί τελικώς το εκλογικό επίδομα που ενέκρινε ο προκάτοχός του. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Προέδρου «το γεγονός ότι το υπέγραψε ο προηγούμενος πρόεδρος δεν σημαίνει ότι θα το λάβουν κιόλας».

Μάλιστα η πλευρά του νέου Προέδρου εμφανιζόταν να αγνοεί την επίμαχη απόφαση του κ. Πολύδωρα διαβεβαιώνοντας νωρίτερα ότι «δεν υφίσταται θέμα εκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους της Βουλής».

Ωστόσο, μετά και την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, ο τέως πρόεδρος δήλωνε πως «αν ο νέος πρόεδρος θεωρεί ότι έκανα λάθος ας ακυρώσει την απόφασή μου, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Τα βουλευτικά αυτοκίνητα


Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη, θα γίνει η κλήρωση για τα αυτοκίνητα που ανήκαν σε βουλευτές της προηγούμενης Βουλής και η περίοδος χρονομίσθωσής τους δεν είχε τελειώσει, ενώ για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που θα χρειασθούν, οι εκλεγέντες βουλευτές θα υπογράψουν νέα συμβόλαια μέσω leasing με εταιρείες αυτοκινήτων της αρεσκείας τους.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση του 2011, έχει μειωθεί ο κυβισμός των αυτοκινήτων που δικαιούνται οι βουλευτές.

Έτσι, ο ανώτερος κυβισμός από 3.600 κ.ε. μειώθηκε στα 1.400 κ.ε. για όσους εκλέγονται στο λεκανοπέδιο και 1.800 κ.ε. για όσους εκλέγονται στην περιφέρεια.

Το ανώτερο επιτρεπόμενο μίσθωμα από 1.500 ευρώ μηνιαίως μειώθηκε σε 750 ευρώ για τα 1.400 κ.ε. και 1.200 ευρώ για τα 1.800 κ.ε., δαπάνη που υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 40%. Σημειώνεται ότι 25-30 βουλευτές φέρονται να μην επιθυμούν να κάνουν χρήση του προνομίου της παροχής αυτοκινήτου.