Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων του μνημονίου, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά την αποκλειστική συνέντευξή του στο Mega και την Ολγα Τρέμη.

«Από τη στιγμή που εξελέγην πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσμευση. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχουν χώρες που θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ σημείωσε ότι τυχόν απόπειρα πλήρους ακύρωσης του μνημονίου θα θεωρεί από πολλές χώρες ως ρήξη.

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια σε περίπτωση απόπειρας πλήρους ακύρωσης του μνημονίου ο κ. Ολάντ απάντησε: «Δεν θέλω να πιέσω. Δεν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές. Δεν είναι σωστή στάση. Είναι δυνατόν, και ως Πρόεδρος θα μεριμνήσω, να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι «δεν θα είναι μόνο δυο άνθρωποι στην Ευρώπη που θα αποφασίζουν για λογαριασμό των άλλων. Δεν αληθεύει, δεν ξέρω αν αλήθευε στο παρελθόν, αλλά, στο μέλλον δεν θα είναι έτσι».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ στο Mega