Μείωση πρωτογενών δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης «επειδή η φοροδοτική αντοχή των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί» και άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων προκρίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη, τονίζοντας πως «μόνη λύση είναι η δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων».

«Ακολουθήσαμε την οδό της ασωτίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, λέγοντας στους βουλευτές πως «θα διασώσουμε το πολιτικό σύστημα αν από τη συμμετοχή, περάσουμε στη συνευθύνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως «απαιτούνται δημοσιονομικά πλεονάσματα, μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις πρωτογενείς δαπάνες και να φτάσουμε τους στόχους μας». Επισημαίνοντας πως χιλιάδες απειλούνται από την ανεργία, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε πως «αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας εγκαλούν και αυτούς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας».

Οι «προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέγοντας πως «το πολιτικό σύστημα θα το διασώσουμε αν από τη συμμετοχή περάσουμε στη συνευθύνη».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε πως «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι πολιτική μείωσης των δαπανών του δημοσίου, αύξησης των δημοσίων εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης διότι η φοροδοτική αντοχή των φορολογουμένων έχει εξαντληθεί και επίσης χρειάζονται γενναίες αποκρατικοποιήσεις».

«Δεν κατανοώ γιατί ένα ακίνητο που μένει επί δεκαετίες έρημο και ανεκμετάλλευτο πρέπει να αποτελεί δημόσια περιουσία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «όπου το κράτος δεν μπορεί, απουσιάζει ή απέτυχε πρέπει να αναλάβει δραστηριότητα η ιδιωτική οικονομία, αν το επιθυμεί εκεί που έφτασαν τα πράγματα».

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση για να σημειώσει πάντως ότι «δεν πρέπει να υποταχθούμε στην προσπάθεια απαλλαγής από τις εθνικές μας ευθύνες αναζητώντας άλλοθι σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ενώ τα μηνύματα για την κρίση υπήρχαν, εμείς ακολουθήσαμε την οδό της ασωτίας και όταν μπήκαμε στο ευρώ αποκτήσαμε τη δυνατότητα εύκολου δανεισμού με ευρωπαϊκά και γερμανικά επιτόκια, τον οποίο στρέψαμε στην κατανάλωση» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Αυξάνοντας τα έξοδα του δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια, συνέχισε, «υπονομεύαμε την οικονομία μας διότι είμαστε μια χώρα με έντονα ελλειμματικό ισοζύγιο και δεν ενισχύαμε την ντόπια παραγωγή, με συνέπεια από το 2000 μέχρι το 2010 να οδηγηθούμε σε συνεχώς διογκούμενα πρωτογενή ελλείμματα και να χαθεί ο έλεγχος» τόνισε ο κ. Πάγκαλος.