Με αρνητισμό στην προοπτική ευρύτερης συνεργασίας στο πεδίο της οικονομίας μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης και με εμμονή στο «όχι» θα εξακολουθήσει να κινείται ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λ. Συγγρού.

Παρά την προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -που ζήτησε και τη συνάντηση- να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο πεδίο επαφής με τη Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, η αξιωματική αντιπολίτευση, έδειξε με τις διαρροές της, ότι θέλει να σταματήσει τα σενάρια για μελλοντική συνεννόηση των δυο πλευρών.
Η τακτική της Ν.Δ. συνδυάζεται με την επικείμενη παρουσία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, όπου η ηγεσία δεν θέλει να εμφανίζεται ο πρόεδρος του κόμματος να συνομιλεί με την κυβέρνηση, αλλά και με την προσπάθεια που καταβάλλεται να σταματήσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές -στους οποίους έχει σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα- τις συζητήσεις περί συγκυβέρνηση και συναίνεση.
«Γαλάζιο» όχι στο φορολογικό
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, αναμένεται να πει όχι επί της αρχής στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο κ. Βενιζέλος, αν και υπάρχουν σημεία σύγκλισης και θα υπάρξει ψήφιση ορισμένων διατάξεων. Όμως δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά της Ν.Δ. για συζήτηση, πέρα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Σαμαράς άκουγε την ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης για την οικονομία που του έκανε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να εκθέσει τις απόψεις του» ήταν η διαρροή από την πλευρά της Ν.Δ. που ουσιαστικά επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση.

Όμως, άλλη ήταν η εικόνα που έδωσε ο κ. Βενιζέλος, που τόνισε τη λέξη «μιλήσαμε», ενώ στην αρχή της δήλωσής του τόνισε: «Είχαμε μία εκτενή ουσιαστική συζήτηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Σαμαρά, σε πολύ καλό κλίμα».
Διαφωνούν για επαναδιαπραγμάτευση
Αν και είναι λίγο δύσκολο να γίνει πιστευτό, ότι επί 70 λεπτά -όπως λένε από τη Συγγρού- δεν υπήρξε ανταλλαγή απόψεων στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, χωρίς την παρουσία συνεργατών τους, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επιχείρησε να περιφρουρήσει τη «σκληρή γραμμή» που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς, με εντολή του οποίου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο ο κ. Βενιζέλος.

«Συνεννόηση και συνενοχή στο λάθος η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να δώσει» έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον κ. Βενιζέλο που στη δήλωσή του μετά τη συνομιλία με τον κ. Σαμαρά, τόνισε πως «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Βέβαια σε ένα βασικό σημείο υπάρχει χάσμα μεταξύ ΝΔ και κυβέρνηση και αυτό είναι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης μνημονίου και μεσοπρόθεσμου που θέτει ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να το ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τη συνάντηση, τονίζοντας, ότι δεν κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου, αλλά συζητάμε τα μακροοικονομικά δεδομένα.

«Τα εκτιμούμε από κοινού με την τρόικα και βλέπουμε πώς συνδυάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα με τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι μένουν απολύτως σταθεροί» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Αρνήθηκε κάμερα και φωτογράφους ο Σαμαράς
Ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε να περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη ότι διεξάγει συζήτηση επί της ουσίας με την κυβέρνηση και γι’ αυτό επέμειναν οι συνεργάτες του, ότι απλά «άκουγε».

Στη λογική αυτή αρνήθηκε να υπάρχει φωτογράφος και κάμερα στην αρχή της συνάντησής τους, καθώς δεν ήθελε και σε επικοινωνιακό πεδίο να εδραιωθεί η αίσθηση, ότι συνεχίζεται η συνεννόηση με την κυβέρνηση, μετά και το «ναι» της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Βέβαια η χαμηλών τόνων δήλωση του κ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή τους και κυρίως η εμμονή του να τονίζει την ανάγκη συναίνεσης, συνεργασίας, σύγκλισης και συστράτευσης, έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική της Ν.Δ.

Και αυτό, διότι από τη μια πλευρά βρίσκεται η επιθετική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη πλευρά, η συναινετική διάθεση που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, ένα στοιχείο που δεν ευνοεί -κατά ορισμένους «γαλάζιους» βουλευτές – την εικόνα της Ν.Δ.
ΦΠΑ και εγγυήσεις το κυρίως «μενού»
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες εκτενής συζήτηση, πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του γραφείου του κ. Σαμαρά στον τρίτο όροφο, του κτιρίου στην Λ. Συγγρού 340, ετέθη κυρίως το θέμα των εγγυήσεων με τη Φινλανδία, αλλά και η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ.

Στο τραπέζι της συζήτησης, ετέθη το πλαίσιο των επαφών με την τρόικα, την οποία θα συναντήσει σήμερα ο κ. Σαμαράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, η εργασιακή εφεδρεία, η αναδιάρθρωση των φορέων, το νέο φορολογικό, η πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Κατά τον κ. Βενιζέλο υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και όπως τόνισε «πάντα είμαστε ανοικτοί, εμείς» και έριξε το γάντι στη Ν.Δ. λέγοντας: «Αλλά, θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κυβερνητική ή μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση, η οποία απαιτεί συστράτευση και ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων».