Αλυσιδωτές αντιδράσεις, διεργασίες και έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα προκαλεί στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος. Η κεντροδεξιά εμφανίζεται και πάλι σαν μια κινούμενη άμμος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα, όταν μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα χρειαστεί να εγκριθεί από 180 βουλευτές.
Η «πολυκατοικία» της κεντροδεξιάς ταρακουνήθηκε χθες για τα καλά και οι ένοικοί της αναστατώθηκαν από τα ρίχτερ, έστω και μεσαίας έντασης, που προκάλεσε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Η πρώτη σεισμική δόνηση, καταγράφηκε από την κίνηση της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου να ψηφίσει «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο, να δηλώσει ανεξάρτητη και όπως σχολίασε ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλας «αυτοδιαγράφηκε», αψηφώντας την εντολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για «όχι».

Λίγο αργότερα μια μεγαλύτερης έντασης σεισμική δόνηση καταγράφηκε στο διαμέρισμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, από την οποία αποχώρησε ο βουλευτής Κιλκίς κ. Κ. Κιλτίδης.
Εν μέσω της αποχώρησης του κ. Κιλτίδη, που είχε πολλές ενστάσεις για τη λειτουργία του κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, πρόβλημα δημιούργησε και ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης που είναι υπέρ του Μεσοπρόθεσμου.

Στο παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στην κεντροδεξιά πήρε θέση, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, που επιχειρεί να αξιοποιήσει την αναταραχή στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς επιδιώκει τον επαναπατρισμό στελεχών και ψηφοφόρων.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά, η κίνηση της κυρίας Παπαδημητρίου, ήταν προεξοφλημένη για την ηγεσία του κόμματος, για την οποία η βουλευτής είναι πλέον «ξένο σώμα» και εκτός Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός, ότι η Κ.Ο. εμφανίστηκε συντεταγμένη και δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Όμως, μια μικρή ομάδα βουλευτών, παρά το γεγονός ότι δεν διαφοροποιήθηκε, εξέφραζε τον προβληματισμό του για τη στάση του Ε.Λ.Κ. που τήρησε σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της Ν.Δ. να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Πάντως, παρά τις διαρροές ότι ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παραστεί ενώπιον των 265 ευρωβουλευτών του ΕΛΚ για να εξηγήσει τη στάση της Ν.Δ., κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο σχεδιασμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλες εκπλήξεις δεν υπήρξαν στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και αρχικά υπήρξε μια μικρή αναταραχή, καθώς απουσίαζε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Καραγκούνης, ο οποίος ήταν στο Χάρβαρντ για σεμινάρια πολιτικής ηγεσίας. Πολύ γρήγορα δόθηκαν εξηγήσεις και επικράτησε ηρεμία, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διεργασίες στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Οι απώλειες της Ντόρας
Η κίνηση της Συμμαχίας να ψηφίσουν οι βουλευτές της «παρών», μεταξύ αυτών και ο κ. Κιλτίδης πριν αποχωρήσει, προκάλεσε μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος και αναδείχθηκε ο διχασμός στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, που αρχικά προσανατολιζόταν στο «ναι».

Δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν ότι δεν μπορείς από τη μια να υποστηρίζεις ότι είσαι φιλελεύθερο κόμμα και από την άλλη να αρνείσαι την ψήφο στο Μεσοπρόθεσμο. Σε αυτό το κλίμα ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας, που συμμετέχει στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, ο κ. Σκυλακάκης με δημόσια δήλωσή του φρόντισε να δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του μεσοπρόθεσμου, προκαλώντας νέα αναταραχή.

Όμως και η κυρία Παπαδημητρίου, φρόντισε με την ομιλία της στη Βουλή να δείξει ότι δεν θα ενταχθεί, τουλάχιστον άμεσα στη Συμμαχία, καθώς καυτηρίασε την επιλογή της κυρίας Μπακογιάννη.

Η ίδια άφησε αιχμές για τη στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας ότι το «όχι» δεν μπορεί να συνοδεύεται από «ναι μεν» και ότι «το παρών είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου».

Η κυρία Παπαδημητρίου διαφώνησε με την επιλογή της Συμμαχίας να προτιμήσει το παρών και με το καρφί της έδειξε, ότι τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Βέβαια η ίδια δήλωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη μέχρι τις εκλογές.

Χάσμα και διχογνωμίεςστη Συμμαχία
Η αποχώρηση από τη Δημοκρατική Συμμαχία του κ. Κιλτίδη και η έντονη τηλεφωνική συζήτηση που είχε με την κυρία Μπακογιάννη, πυροδότησε ποικίλα σχόλια για την μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Ο κ. Κιλτίδης άκουσε αρκετά αρνητικά σχόλια από ορισμένα στελέχη της Συμμαχίας, αλλά ο ίδιος όπως εξηγούσε στο «Βήμα», έκανε υπομονή αρκετό καιρό και διευκρίνισε πως δεν πήγαινε άλλο.

«Η σύσταση της ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης που είχαμε οραματιστεί δεν φαίνεται να κατέστη δυνατή» δήλωσε δημόσια ο βουλευτής, που εκφράζει διαφωνίες με τη λογική της «παρέας» που επικρατεί -κατ’ αυτόν- και στη Συμμαχία.
Η σχέση Κιλτίδη – Καρατζαφέρη
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης φρόντισε αμέσως μετά την ψηφοφορία να κάνει θετική δήλωση για τον κ. Κιλτίδη με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή σχέση και έχει τακτική επικοινωνία.

«Η συνείδηση του Κιλτίδη νίκησε την ευαισθησία του» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε και κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον βουλευτή, που εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σύντομα θα βρεθεί στις τάξεις του ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Κιλτίδης φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε στενό πολιτικό του φίλο, ότι «όπως είναι η κατάσταση σήμερα, είναι μονόδρομος ο Καρατζαφέρης».

Εάν, όπως προβλέπεται ο κ. Κιλτίδης (λέει ότι τώρα είναι σε «φάση περισυλλογής»), ενταχθεί στο ΛΑΟΣ, θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Με την κίνηση αυτή, θα επιχειρήσει ο ΛΑΟΣ να κερδίσει πόντους από το υπερσυντηρητικό και εθνικοπατριωτικό τμήμα των ψηφοφόρων που παραμένει στις τάξεις της Ν.Δ.