Προβληματισμός επικρατεί στη Δημοκρατική Συμμαχία για το ποια θα πρέπει να είναι η τελική στάση του κόμματος ενόψει της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Στο κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αναδεικνύονται αντικρουόμενες απόψεις, αν και πολλά στελέχη υπεραμύνονται της ψήφισής του.

Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί, όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει μεθαύριο. «Εμείς έχουμε το Σάββατο Κεντρική Επιτροπή και με τα δεδομένα που θα έχουμε τότε -νομίζω θα έχουμε μια πλήρη εικόνα- θα πάρει την απόφασή της» τόνισε.

Η κυρία Μπακογιάννη, επιμένει ότι μπορεί να υπάρξουν περιθώρια αλλαγών στο Μεσοπρόθεσμο, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν.

Στις Βρυξέλλες που βρέθηκε την Τρίτη η κυρία Μπακογιάννη είδε από κοντά το κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα και κατάλαβε ότι τυχόν άρνησή της είναι μια δύσκολη απόφαση. Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Ρεν, έλεγαν χαρακτηριστικά στο «Βήμα»: «είναι εξαιρετικά επιθυμητό να ψηφίσει η κυρία Μπακογιάννη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμμαχία είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς μια τέτοια στάση θα δημιουργήσει ένα άσχημο κλίμα στις Βρυξέλλες για την κυρία Μπακογιάννη. Στην αντίθετη περίπτωση, μια θετική ψήφος από τη Συμμαχία, ενδέχεται να δυσχεράνει τη στάση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Η κυρία Μπακογιάννη, φέρεται να είναι πιο κοντά στην επιλογή να δηλώσει η Συμμαχία «παρών». Εξάλλου, η ίδια παραδέχθηκε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, ότι είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Βέβαια νωρίτερα σε απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου, είπε όταν ρωτήθηκε ευθέως τι θα πράξει: «Σας είπα εγώ, ότι δεν θα το ψηφίσω; Περιμένουμε να δούμε. Υπάρχει ακόμα μια δυνατότητα».

Σε ερώτηση του «Βήματος» πως θα εκλάβουν οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι δημοκράτες μια ενδεχόμενη καταψήφιση του Μεσοπροθέσμου από τη Συμμαχία, είπε με έμφαση: «Προβληματικά. Ευθέως σας το λέω».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε, ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ξέρουν ποιες είναι οι προτάσεις της Συμμαχίας και σημείωσε πως αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Ξέρουν ότι προσερχόμαστε με μια συγκεκριμένη πρόταση και με μια συγκεκριμένη λογική. Ότι δεν ερχόμαστε έχοντας από την αρχή πει ότι εμείς αρνούμαστε ν’ αναλάβουμε μερίδιο της ευθύνης που μας ανήκει, ή αν θέλετε και μερίδιο του πολιτικού κόστους που μας ανήκει» είπε.

Νωρίτερα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (ρ/σ ΝΕΤ) άφησε ανοικτό να το ψηφίσει, λέγοντας: «Βεβαίως. Αλίμονο. Έχω απόλυτη αίσθηση του τι σημαίνει αν η Ευρώπη αύριο το πρωί πιστέψει ότι η Ελλάδα έχει διαλέξει το δρόμο της καταστροφής. Δεν έχω το άλλοθι της άγνοιας, η λογική μου δεν είναι να κάνω μικροπολιτική. Η λογική μου είναι να είμαι χρήσιμη».

Η πρόταση της Συμμαχίας
Η κυρία Μπακογιάννη παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου την πρότασή της Συμμαχίας που έγινε αποδεκτή από τους Φιλελευθέρους και βασίζεται κατά τα 2/3 στην περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση εσόδων, ενώ προβλέπει πρόγραμμα επενδύσεων μέσω ενός ευρωπαϊκού πακέτου.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό:

• ένα τολμηρότερο, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στηριγμένο κατά τα 2/3 σε περικοπή δημοσίων δαπανών, με παράλληλη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης
• ένα πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα με αξιοποίηση ευρωπαϊκής τεχνικής βοήθειας
• Ένα ισχυρότατο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επενδυτικούς πόρους από την Ευρώπη, (προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκή Τραπέζης Επενδύσεων), προς την Ελλάδα, ύψους 30 δισ. ευρώ.
• Τα 10 δις. ευρώ από τα 30 θα προέλθουν από προκαταβολή του μελλοντικού μεριδίου της Ελλάδος από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα.
• Μέρος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, π.χ. το 25%, το οποίο αντί για την αποπληρωμή χρεών θα χρησιμοποιηθεί για προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.
• το ίδιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θ’ αυξηθεί σε διάρκεια, θα πάει πχ στα 7 χρόνια, για να πουληθούν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε λογικές τιμές και όχι όσο-όσο.
• Μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη στο 3,5%.
• Ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ξένοι ιδιώτες δανειστές, με μικρότερης αξίας αλλά υψηλής πιστοληπτικής ποιότητας ευρωπαϊκά ομόλογα.

Συνάντηση με την τρόικα
Η πρόταση της Συμμαχίας βρέθηκε στο επίκεντρο εκτενούς συζήτησης των στελεχών του κόμματος με την τρόικα, ενώ αναμένεται και συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη και τον καθηγητή κ. Τρύφων Κολλίντζα, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με αντιπροσωπεία της τρόικας, την οποία ενημέρωσαν για την πρόταση της Συμμαχίας για το μεσοπρόθεσμο, η οποία υιοθετήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκ μέρους της τρόικας, ο προϊστάμενος της διοικητικής ομάδας της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοάο Νογκουέϊρα Μάρτινς, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Βέστφαλ και ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοδοτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Βάις.