Αδυναμία του Πρωθυπουργού να κυβερνήσει πλέον τη χώρα διαπιστώνουν στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που ζήτησε χθες βράδυ, για πρώτη φορά, εκλογές, θεωρεί ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης που αναμένεται να ορκισθεί αύριο, «είναι μετρημένος».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πλησιάζει όλο και πιο κοντά, καθώς εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός αυτοακυρώθηκε, τελεί υπό προθεσμία και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς διερωτάται πως μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, μετά τα όσα έγιναν κατά τη χθεσινή ημέρα και ύστερα από την κίνησή του να δεχθεί ακόμα και να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

«Υπήρξε ισχυρή πίεση στον Παπανδρέου και τον οδήγησαν να αλλάξει στάση» έλεγαν από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, οποίος χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού, περί επικοινωνιακών τεχνασμάτων της Ν.Δ. που ευθύνονται για το χθεσινό ναυάγιο.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. λένε ότι δεν μπορεί τη μια στιγμή ο Πρωθυπουργός να εμφανίζεται έτοιμος, ακόμα και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και μετά από λίγες ώρες να ανακαλεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, θεωρούν ότι οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ θα είναι ραγδαίες και στο παρασκήνιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία.
«Το τυρί και η φάκα»
Υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να παγιδεύσει τον κ. Σαμαρά, θεωρώντας πως θα αρνιόταν την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ώστε να αξιοποιήσει το «όχι» και να τον εκθέσει την κοινή γνώμη, εντός και εκτός της χώρας.

Μάλιστα, λένε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανέμενε τη θετική αντίδραση του κ. Σαμαρά και αιφνιδιάστηκε από την αντιπρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με άλλον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό και αναφέρουν το περιστατικό με το τυρί στη φάκα.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά θεωρείται από τους συνεργάτες του ως μια ιδιαίτερα καλή τακτική κίνηση, που του έδινε το προβάδισμα στις πολιτικές εξελίξεις και θα του έδινε πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους.

Από τη Ν.Δ. επιμένουν ότι δεν είχε εξεταστεί, ούτε ως «σχέδιο εργασίας», να υπάρξει συζήτηση -και σχετική κίνηση- από τον Πρωθυπουργό για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν είχαν συζητήσει στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στενός συνεργάτης του έλεγε, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντέδρασε αυθόρμητα.

«Ήρθε πάνω στη συζήτηση. Δεν το περίμενε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας ότι η κίνηση του κ. Σαμαρά ήταν υπερβατική, από τη στιγμή που, ενώ είναι σε δημοσκοπική ανάκαμψη και σε φάση υπεροχής.

Ακυρώνουν τον ανασχηματισμό
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, φρόντισε με τη χθεσινοβραδινή του δήλωση να ακυρώσει τον ανασχηματισμό, πριν ακόμα πληροφορηθεί τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. το πρόβλημα είναι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα, ενώ πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός έχει καεί πριν καν ανακοινωθεί.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, επισημαίνουν, ότι ο ανασχηματισμός δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα, αφού και ο συντονιστής της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος -λένε ότι έχει αποκαθηλωθεί- και η πολιτική παραμένει η ίδια.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι και η ψήφος εμπιστοσύνης αναδεικνύει την αδυναμία του κ. Παπανδρέου που επιχειρεί να ελέγξει τους βουλευτές του.

Και αυτό, διότι όσοι βουλευτές του ΠαΣοΚ δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την προσεχή Κυριακή, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όσο και να διαφωνούν, να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.