Κίνημα … «αγανακτισμένων βουλευτών» προκαλούν εντός της ΚΟ του ΠαΣοΚ οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα σχετικά με την καθιέρωση δυο θητειών για τους βουλευτές και την κατάργηση προνομίων τους όπως η παροχή αυτοκινήτων κλπ.

Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας βουλευτές του κόμματος εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του ότι διολισθαίνει στον λαϊκισμό και ότι στην παρούσα έκρυθμη φάση «ρίχνει λάδι στη φωτιά», ζητώντας μάλιστα από τον κ. Γ. Παπανδρέου «να αντιμετωπίσει» το θέμα.

Η παρισταμένη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ακούει τους «εξάψαλμους» κάποιων φανερά ενοχλημένων βουλευτών από τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα, ο οποίος εκτός των άλλων ζήτησε ενιαίο μισθολόγιο για τους βουλευτές και ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του μέλους της κυβέρνησης και του βουλευτή.

Ετσι, παίρνοντας τον λόγο στην επιτροπή ο νεαρός βουλευτής κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε κατά του υπουργού Εξωτερικών καταλογίζοντάς του ότι «σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και ενώ συμμετέχει σε όλες τις κλειστές συσκέψεις για το μέλλον της χώρας, αντί να δει πώς θα προγραμματίσουμε και πώς θα πάμε καλύτερα για να σωθεί η πατρίδα, επέλεξε το δρόμο του λαϊκισμού, ώστε να μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλο επίπεδο».

Ο 36χρονος βουλευτής Αρκαδίας του ΠαΣοΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως βουλευτής που έχει εκλεγεί πριν λίγους μήνες, δεν έχω ανάγκη να απολογηθώ για το σύστημα». Ενώ δήλωσε προβληματισμένος «γιατί τέτοιες φωνές δεν βοηθούν σήμερα στην επίλυση των προβλημάτων».

Μάλιστα είπε ότι ο κ. Δρούτσας με τις επίμαχες δηλώσεις του «δεν σεβάστηκε ούτε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι 25 χρόνια βουλευτής», ενώ ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών στην Βουλή για εξηγήσεις.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Δεν θα αναλάβουμε ευθύνες άλλων οι βουλευτές και ειδικά οι νέοι», σημείωσε.

Στον ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νεαρός βουλευτής κ. Μ. Κατρίνης, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συμβάλλουν στο κλίμα ομοψυχίας, εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας». Οπως ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας του ΠαΣοΚ «δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε εύκολους λαϊκισμούς».

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών η κυρία Ξενογιαννακοπούλου πήρε προσεκτικές αποστάσεις από τα λεγόμενα του προϊσταμένου της, λέγοντας ότι πρόκειται για έκφραση προσωπικής του άποψης και όχι έλλειψης σεβασμού προς το Κοινοβούλιο. «Σε αυτές τις στιγμές το μείζον και κρίσιμο είναι η ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης», συμπλήρωσε.

Αποστάσεις έλαβε και ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ντ. Βρεττός, λέγοντας ότι «ο κύριος υπουργός έκανε δηλώσεις όχι ως υπουργός Εξωτερικών». «Απλά έκανε δηλώσεις σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και έχει βέβαια την ευθύνη για αυτά που είπε», σημείωσε.

Υπέρ των επίμαχων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών τάχθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Βουδούρης, ο οποίος είπε ότι «ο κ. Δρούτσας χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα». «Οι δηλώσεις του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τον διαχωρισμό των εξουσιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης υπάρχει κίνδυνος η κοινοβουλευτική δημοκρατία να είναι η παράπλευρη ζημιά της κρίσης. Αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε γιατί το κοινοβούλιο χρειάζεται μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Γ. Πεταλώτης: «Προσωπικές του απόψεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κράτησε αποστάσεις από τις απόψεις του υπουργού και επιχείρησε να κλείσει το θέμα. Οταν ρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ασπάζονται αυτές τις απόψεις επανέλαβε ότι «ο κ. Δρούτσας συμμετείχε σε γενικότερη πολιτική συζήτηση και εξέφρασε αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις».

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας είχε αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «ο κ. Δρούτσας δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής» και ότι «δεν έχει επαφή με την κοινωνία για να δει τι γίνεται αυτή τη στιγμή», συστήνοντάς του μάλιστα: «Καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου του και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον Γολγοθά τους».