Πρόταση νόμου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής επανελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») των ετών 1974 έως και 2010 για όσους διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί όλων των κυβερνήσεων, κατέθεσε η ΝΔ. Επίσης προτείνει να ελεγχθούν και οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Όπως αναφέρει η πρόταση νόμου, «τα πρόσφατα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πρώην αλλά και νυν πολιτικών –κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών– ταλανίζουν τον πολιτικό βίο της χώρας και επιβάλλουν τον άμεσο επανέλεγχο όλων των υποβληθεισών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».

Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση, το έργο αυτό θα λάβει χώρα άπαξ και για αυτό τον λόγο «σκόπιμο είναι να μην αναληφθεί από την προβλεπόμενη από το άρθρο 21 του ν. 3023/2002 (ΦΕΚ Α΄ 146) Επιτροπή, η οποία ελέγχει σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 3 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ Α΄ 309) τις ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, αλλά να προβλεφθεί προς τούτο σύσταση Ειδικής Επιτροπής Επανελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η ειδική αυτή επιτροπή να είναι πενταμελής και να αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες, ώστε να δύναται να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και ευρωβουλευτών, ή από οποιαδήποτε αρχή, υπηρεσία ή οργανισμό του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση ή τη συγκατάθεση του ελεγχομένου.

Ο διενεργούμενος έλεγχος προτείνεται να ολοκληρώνεται εντός ενός έτους από τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής και η έκθεση των αποτελεσμάτων ελέγχου να κοινοποιείται στη Βουλή και να δημοσιοποιείται σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρεται, «εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη απόκτηση ή επαύξηση περιουσιακού στοιχείου από τον ελεγχόμενο, τον/τη σύζυγο ή το ανήλικο τέκνο του, προβλέπεται έως και δήμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων».