Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Σάββατο το ΚΚΕ, ενώ απορριπτική ήταν και η στάση του ΣΥΝ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ η κυρία Παπαρήγα «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, όσο και τη γενική πολιτική της. Αλλωστε ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τους στόχους που έχει καθορίσει με την τρόικα».

«Το ΚΚΕ», προσθέτει η ανακοίνωση, «όπως και προηγουμένως, δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην πολιτική που σφαγιάζει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα» και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης, μέσα από την οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ επιδιώκουν την πτώχευση του λαού, για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση που το ίδιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δημιούργησαν. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής»
, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου, κ. Π.Σκουρλέτης τόνισε: «Η συμπληρωματικότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι μίζες, η διαπλοκή και τα ρουσφέτια που χαρακτήρισαν το δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν τη βάση της μεταξύ τους συναίνεσης. Μία συναίνεση που δεν θα τους τη χαρίσει ο λαός, ο οποίος απαιτεί ριζικές αλλαγές και ανατροπή του μνημονίου».

«Παράθυρο» Κουβέλη

Διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος λέει «όχι» σε μία «κατ’επίφαση συμφωνία σε ένα αόριστο και απολιτικό πλαίσιο». Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να στείλουν ένα κοινό ηχηρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι «η χώρα θα κάνει τα βήματά της, διασφαλίζοντας πρωταρχικά ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δοκιμάζονται».