Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ. Σε συνέχεια της φραστικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΝΔ κατά του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντή, προέβη σε δήλωση με ευθείες αιχμές για τον ρόλο του τελευταίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «είναι ηθικά αδιανόητο για τη Δημοκρατία μας αρχηγός κόμματος να διορίζει στη Βουλή, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας και μάλιστα αμέσως μετά τη θητεία του». Και αυτό, όπως σημειώνει, «διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με τις γνωστές μεθόδους του, τη θητεία του διοικητή, αφήνοντας υπονοούμενα –που όπως έχει στην πράξη κατ’ επανάληψη αποδειχθεί- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Ο κ. Καρατζαφέρης κάτι γνωρίζει από …΄΄Γαλλικά΄΄! Μήπως πρέπει να τον ρωτήσει ο εν λόγω βουλευτής;», αναφέρει με υπαινικτικό τρόπο, δίχως να διευκρινίζει τι εννοεί μιλώντας περί «γαλλικών» αν και τον χαρακτηρισμό αυτό χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Κοραντής ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών για να αποδώσει τις βρισιές που δέχθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος καταλήγει στην δήλωσή του ως εξής: «Είναι γνωστό ότι σε όλη μου τη ζωή πορεύτηκα με πλήρη διαφάνεια και γι αυτό ποτέ δεν φοβήθηκα ούτε πράκτορες, ούτε εισπράκτορες…»!

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απέφυγε να απαντήσει στην φραστική επίθεση του κ.Μεϊμαράκη κατά του βουλευτή του, λέγοντας μονολεκτικά «λυπάμαι», ενώ αρκέστηκε να σχολιάσει: «Με τον εν λόγω κύριο, εγώ δεν θα ασχοληθώ. Είναι θέμα αν θα ασχοληθεί ο αρχηγός του. Εγώ ασχολούμαι με τους δικούς μου βουλευτές».

Νωρίτερα, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής είχε σημειωθεί πρωτοφανές φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Ι. Κοραντή.

Αφορμή η διένεξη του πρώην υπουργού με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ σχετικά με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής «για τους πάντες και τα πάντα», δηλαδή εκτός του παραπεμφθέντος πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου, είχε ζητήσει στην σχετική συζήτηση στην Βουλή να συμπεριληφθούν και όσοι διαχειρίστηκαν και υλοποίησαν την σχετική σύμβαση, δηλαδή και οι υπουργοί της ΝΔ κκ. Μεϊμαράκης και Σπ. Σπηλιωτόπουλος.

Ο πρώτος είχε πει στην Βουλή σχετικά ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για τους μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο υπουργούς ώστε να παραπεμφθούν και αυτοί στην προανακριτική επιτροπή, όμως είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την μετέπειτα περίοδο. «Ζητώ εξεταστική για να αποδείξω πόσο συκοφάντες είναι όσοι κατηγορούν τη ΝΔ», είχε δηλώσει στην Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι επί των ημερών του ιδίου, όσο και του κ. Σπηλιωτόπουλου «δεν παραγγείλαμε και δεν παραλάβαμε τα υποβρύχια».

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Μεϊμαράκης είχε αντεπιτεθεί στον κ. Καρατζαφέρη αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον είχε επισκεφθεί στο Πεντάγωνο και του είχε ζητήσει να παραλάβει τα υποβρύχια και τις τορπίλες, ενώ έβαλε και βουλευτές του ΛΑΟΣ να του καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητήσει σχετικά με τον ρόλο που αναλαμβάνει η ειδική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, η οποία αναλαμβάνει ρόλο παράλληλα με την προανακριτική επιτροπή για αν ερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης.

«Σκατομαλ… έλα έξω»

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο κ. Κοραντής στράφηκε προς τον κ. Μεϊμαράκη για να του πει «καλημέρα» και ο πρώην υπουργός του φέρεται να του απάντησε οργισμένος: «Μου λες και καλημέρα εμένα ρε αλήτη, περιθωριακέ, εσύ που θες να με πας στο ειδικό δικαστήριο;». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ εμβρόντητος παρακολουθούσε τον κ. Μεϊμαράκη να τον καθυβρίζει, ενώ οι παριστάμενοι βουλευτές «πάγωσαν».

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ ακούστηκε να λέει εκτός μικροφώνου: «Σκατομαλ…, καραγκιόζη, έλα έξω, βγες έξω να σε γ…», ενώ ο κ. Κοραντής τον κοιτούσε κάνοντας τον σταυρό του! Ο κ. Μεϊμαράκης διατύπωσε αιχμές για διαρροές περί δήθεν ύπαρξης στοιχείων εις βάρος του τα οποία υποτίθεται ότι διαθέτει ο κ. Κοραντής από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ, κάτι που διαψεύδει ο τελευταίος λέγοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης ή φοβάται, ή φαντάζεται ή και τα δυο», επισημαίνοντας ότι «εγώ λειτούργησα ως διοικητής της ΕΥΠ σύμφωνα με το νόμο και ως τέως διοικητής με τον ίδιο τρόπο και ας αφήσει τα παραμύθια…».

Κατόπιν όλων τούτων, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ σε συνεννόηση με τον κ. Καρατζαφέρη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο κάνοντας λόγο για πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη συμπεριφορά. Αργότερα επισήμως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε: «Δεν λέω ούτε καλημέρα σε όσους θέλουν να με πάνε στην προανακριτική και λένε ότι τα πήρα», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την οργισμένη αντίδρασή του εντός της Επιτροπής.

Κατά τα λοιπά, η ειδική επιτροπή εξοπλισμών αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα την εξέταση της υπόθεσης των υποβρυχίων ξεκινώντας με ενημέρωση που θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος για την παρούσα φάση των συμβάσεων για τα υποβρύχια. Αφού γίνει η απαραίτητη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής η επιτροπή εξοπλισμών θα λάβει τις αρμοδιότητες της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να εξετάζει μάρτυρες.

Τέλος, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που θα συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι οι εξής: Άγγ. Μανωλάκης, Σπ. Μαργέλης, Μαρία Μίχου, Σπ. Μοσχόπουλος, Μ. Μπόλαρης, Μ. Παντούλας και Άγγ. Τόλκας. Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να προταθεί ο κ. Μπόλαρης.