«Δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές, αλλά για να μοιραστώ μαζί σας όραμα», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, στη συνέχεια «τα δώσε όλα» δεσμευόμενος για γενναίες παροχές και προεξοφλώντας τη διάσωση των συντάξεων, ελπίζοντας σε αλλαγή της αντιμετώπισης που έχει η κυβέρνηση από τους πολίτες.

Τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα» που «πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους παραγωγικούς φορείς που βρίσκονταν στο Βελλίδειο, δηλώνοντας αρχικά ότι «δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει». Ωστόσο, λίγα λεπτά πιο μετά, επειδή προφανώς τα οράματα δεν φέρνουν ψήφους, τα έδωσε όλα, μιλώντας για «πολιτική υποχρέωση» μετά το τέλος των μνημονίων.

Με την επισήμανση λοιπόν, ότι «μετά το τέλος της παρατεταμένης περιόδου λιτότητας, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, δεσμεύσεις για το πώς ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα καταλάβει πως τελείωσαν τα μνημόνια» και τη σημείωση ότι «οι δεσμεύσεις αυτές είναι σήμερα κάτι παραπάνω από εφικτές», δεδομένης της βελτίωσης των δημοσιονομικών ο πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί παροχές:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπο-κατώτατου στις αρχές του 2019.

Στην τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ που είναι οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και μιλώντας για μια χώρα «με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας», ενώ εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων».

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε στις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα που πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «αυτό είναι έργο όλων μας. Κυρίως όμως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες» τους οποίους όπως είπε μαζί με όλους τους άλλους μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι πετύχαμε. «Και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει κανείς η Ελλάδα να επιστρέψει στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, και ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο και τις πολιτικές για κρίσιμους τομείς: δημόσια διοίκηση, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, Δικαιοσύνη, Παιδεία.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις προσπάθειες για αντιστροφή της μεγάλης πληγής του brain drain και για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Έμφαση έδωσε δε και στην προσέλκυση επενδύσεων, δεσμευόμενος για «επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα».
Τέλος, λίγο προτού ολοκληρώσει την ομιλία του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραχωρήσει το κράτος την έκταση του πρώην στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να κατασκευάσει εκεί το νέο του γήπεδο.
«Παραχωρούμε άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.