Ηταν ίσως από τις πλέον σκληρές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) και μάλιστα σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ. Τον κατηγόρησε ότι με τον ακραίο λόγο του και τους χειρισμούς του στο θέμα του Μακεδονικού νομιμοποιεί έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον φασισμό. Η γραμμή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχωρίζει, όπως είπε, πλέον το κόμμα της ΝΔ από την παραδοσιακή Κεντροδεξιά και οδηγεί στην αγκαλιά ακροδεξιών και πολέμιων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας και ο Σεμπάστιαν Κουρτς της Αυστρίας, δηλαδή στο περιθώριο.
nnn
Να σημειώσω εδώ ότι απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού ο Πάνος Καμμένος, με το μυστήριο για τους λόγους της απουσίας του να πλανάται. Δεν ήταν εκεί για να ακούσει τον Πρωθυπουργό (όπως συνέβη στο Ζάππειο) να δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνησή του. Ετσι, δεν άκουσε διά ζώσης τον κ. Τσίπρα να επικαλείται διεθνείς αναλυτές, ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
nnn
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει η καθαρή έξοδος στην καθημερινότητα των πολιτών. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι αυτό καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Αυτός, σημείωσε, είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων.

Πώς η Ελλάδα γίνεται χώρα με πετρέλαια
Οπως σας είχε προϊδεάσει αυτή η στήλη από την Κυριακή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα μιλούσε θεσμικά για την οικονομία μέσω της έκθεσής του και όχι μέσω… Facebook. Ομως, δεν μπορούσε ο κεντρικός τραπεζίτης να μην επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα λάθη που οδήγησαν στη συμφωνία για υπέρογκα πλεονάσματα.
Οπως μου μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ο Νίκος Βούτσης εθίγη ιδιαίτερα από τις αναφορές του κ. Στουρνάρα και με τη σειρά του έριξε τις ευθύνες στο ΔΝΤ.
nnn
Το λεκτικό πινγκ πονγκ έμεινε σε ένα πλαίσιο ευγένειας αλλά θύμισε το γνωστό τραγουδάκι «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε κι οι άλλοι». Οι πηγές μου στη Βουλή, πάντως, μου τονίζουν και ένα ακόμη «επεισόδιο». Η αναφορά του Στουρνάρα στις χώρες του ΟPEC που μόνον αυτές θα μπορούσαν να πετύχουν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, προκάλεσε αναστάτωση στα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών που έψαχναν να βρουν «ατάκα» να απαντήσουν στον διοικητή.
nnn
Αλλά υπήρξε και κάτι άλλο που τους έκανε να βγουν από τα ρούχα τους. Σε μια αποστροφή του λόγου του προς τον κ. Βούτση ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είπε: «Αν είχαν κάνει ό,τι του είπα με την προληπτική γραμμή στήριξης, τώρα θα είχαν βγει στις αγορές… μετά βαΐων και κλάδων».


Το αλαλούμ με τον ΦΠΑ
Παραμένει σταθερό το αίτημα, μου λέει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μα ο Πρωθυπουργός δεν της τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε πέντε νησιά (που υποδέχονται πρόσφυγες); Δεν είναι ένα θετικό βήμα αυτό;
nnn
Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται. Μπορεί τα πέντε νησιά να έχουν μειωμένο ΦΠΑ, αλλά δεν θα έχουν άλλα γειτονικά νησιά, όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Λήμνος, τα Ψαρά, ο Αϊ-Στράτης κ.τ.λ. που βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο. Δηλαδή τι θα γίνεται; Οι κάτοικοι της Λήμνου, για παράδειγμα, θα πηγαίνουν στη Λέσβο για φθηνότερα ψώνια, ή των Ψαρών στη Χίο; Κανονικό αλαλούμ δηλαδή σε βάρος των μικρότερων και φτωχότερων νησιών. Οσον αφορά την αύξηση του ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο από τα 425 εκατ. ευρώ σε 660 εκατ. ευρώ, όπως υποσχέθηκε τηλεφωνικώς ο Πρωθυπουργός στην κυρία Καλογήρου, η περιφερειάρχης κρίνει το μέτρο αυτό «θετικό» και ήδη το ανακοίνωσε, προτού ακόμη το ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι Ποταμίσιοι και οι ψήφοι τους
Αν νομίζετε ότι οι (έξι εναπομείναντες) βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών όταν και όποτε αυτή έλθει στη Βουλή, κάνετε λάθος. Αυτός σίγουρα που δεν πρόκειται να την ψηφίσει είναι ο Γιώργος Αμυράς και το δηλώνει δημόσια. Ο δεύτερος που πιθανολογείται πως δεν πρόκειται να την ψηφίσει είναι ο Γρ. Ψαριανός, όχι επειδή θεωρεί τη συμφωνία «κακή», αλλά επειδή θέλει να την ψηφίσουν και οι δύο εταίροι της κυβέρνησης. Ετσι απομένουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης. Ο τελευταίος εμφανίζεται ασυγκράτητος, γιατί τον άκουσα σε ένα ραδιόφωνο ότι μπορεί τον Οκτώβριο στο Συνέδριο του κόμματος να αποφασιστεί και η… αυτοδιάλυσή του. Θα περιμένουν όμως έως τον Οκτώβριο, τη στιγμή που, όπως μου λένε, και οι έξι έδωσαν υπόσχεση πως δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί κανείς τους έως τον Σεπτέμβριο.

HeliosPlus