Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επέλεξαν το Ζάππειο για να κάνουν τη φιέστα τους. Ξεχνούν όμως ότι το Ζάππειο αποδείχθηκε κακότυχο για όσους στο παρελθόν το χρησιμοποίησαν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε για να ανακοινώσει βιαστικά την υποψηφιότητά του στην προεδρία του ΠαΣοΚ, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα, δύο και τρία Ζάππεια για να εκφράσει την αντίθεσή του στα μνημόνια, και την Παρασκευή οι συγκυβερνήτες μέσα στην απόγνωσή τους διάλεξαν και αυτοί το Ζάππειο για να πανηγυρίσουν τη συμφωνία τής δήθεν καθαρής εξόδου…
nnn
Να κάνουν δηλαδή τη φιέστα της γραβάτας (σε χρώμα γκρενά) με τον Πρωθυπουργό να τη βάζει και να τη βγάζει… on camera σε ένα απίστευτο σόου πρόκλησης και προπαγάνδας και να δηλώνει ότι έχει ακόμη δρόμο να κάνει μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Μήπως όμως έκανε πάλι λάθος και φόρεσε γραβάτα; Επειδή η ρύθμιση απλώς διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν το απομειώνει και επιβάλλει καθεστώς υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στο διηνεκές.
Ο Τσακαλώτος και η… μισή λύση
Δεν είχε όρεξη για πανηγυρισμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την… ολονυχτία στο Eurogroup. Δήλωσε μεν ικανοποιημένος αλλά ήταν εμφανώς συγκρατημένος. Και η γλώσσα του σώματος του υπουργού Οικονομικών μαρτυρούσε ότι η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε από τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. Και πώς να τα πάρει;
nnn
Ο πράκτοράς μου εντός του Eurogroup μου είπε ότι κάποια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος εξεμάνη με την επιμονή του γερμανού ομολόγου του Ολαφ Σολτς να απορρίπτει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή τη σύνδεση των πληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ομως δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει και αποδέχθηκε τον συμβιβασμό καθώς η απέναντι πλευρά έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup στις 12 Ιουλίου. Μια παράταση της αβεβαιότητας θα ήταν καταστροφική και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξεύονταν.
nnn
Ετσι ήρθε η… μισή λύση για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, όπως έμαθα, οι Γερμανοί δεν θα έδιναν γενναιόδωρη μείωση χρέους, ώστε να μην αποτελέσει προηγούμενο για την Ιταλία, της οποίας το χρέος προσεγγίζει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!
nnn
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος βρίσκει απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του άσπονδου φίλου του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η 10ετής επιμήκυνση είναι ικανοποιητική, βάζοντας το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Μάλιστα, η θέση αυτή του κ. Στουρνάρα θα επισημοποιηθεί στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η ΤτΕ στις 2 Ιουλίου (σε συνεργασία όμως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Οταν οι τραπεζίτες παρακολουθούν Μουντιάλ
Και μια και ο λόγος για τον κεντρικό τραπεζίτη, καλό θα ήταν να ξέρετε και τούτο: Σε μια πόλη σαν βγαλμένη από παραμύθι, τη γραφική Σίντρα στην Πορτογαλία, συγκεντρώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε οι ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ. Στις κάπως βαρετές συνεδριάσεις εξετάστηκαν ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος που θα μπορούσε να βάλει εμπόδια στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας και της συγκράτησης των αποδοχών. Επίσης έγινε συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις αναλύοντας δύο μοντέλα, το γαλλικό και το γερμανικό.
nnn
Αυτά τα… τετριμμένα στη Σίντρα έως νωρίς το απόγευμα. Γιατί αργότερα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, οι τραπεζίτες πίνοντας δροσιστικά κοκτέιλ έβλεπαν μπάλα. Βλέπετε, το Μουντιάλ δεν συναρπάζει μόνο τους κοινούς θνητούς αλλά και εκείνους που κρατούν τις τύχες του πλανήτη στα χέρια τους. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στις… γκέλες των φαβορί, έλεγε πως «οι κλειστές άμυνες δεν ευνοούν τις μεγάλες ομάδες». Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου αποδείχθηκε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υποστήριξε το… ναπολεόντειο ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
nnn
Και ο κ. Στουρνάρας παρακολουθούσε τους αγώνες, αλλά μάλλον δεν είναι εξοικειωμένος με το αντικείμενο. Το λέμε αυτό γιατί όταν τον ρώτησα ποια ομάδα υποστήριζε ο κ. Πάουελ, μας απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί «τις ΗΠΑ». Μόνο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Μουντιάλ και δεν πήγαν στη Ρωσία. Οπως εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν μείνει και οι Ιταλοί, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του κ. Ντράγκι.

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΚΕ
Πνέουν μένεα, όπως με πληροφορούν, στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΚΚΕ στο Σκοπιανό, την οποία επέκρινε δριμύτατα προσφάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης. Και επισημαίνω το γεγονός καθώς ο κ. Δραγασάκης υπήρξε ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ και μάλιστα διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος εκ μέρους των «ανανεωτικών», έχοντας απέναντί του την Αλέκα Παπαρήγα και την «παλαιά φρουρά» υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη που τη στήριξε στη μεγάλη κρίση του 1991 (ο κ. Δραγασάκης έχασε μόλις για τέσσερις ψήφους).
nnn
Εχει λοιπόν τη σημειολογία της η κριτική του, η οποία συνοψίζεται στο ότι το ΚΚΕ με τη στάση του «ακυρώνει την καθαρή θέση που είχε πάρει το 1992» και «διολισθαίνει σε επικίνδυνες περιοχές με θεωρίες για σπέρματα αλυτρωτισμού». Για την ιστορία σας λέω ότι το ΚΚΕ αποδεχόταν σύνθετο όνομα με τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό προσδιορισμό και ζητούσε κατάργηση κάθε αλυτρωτικής αντίληψης (και από το Σύνταγμα), καθώς και αμοιβαίες εγγυήσεις και συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για μη αλλαγή συνόρων, καλή γειτονία κ.λπ.
nnn
Τώρα διαφωνεί κάθετα με τη συμφωνία που έφερε ο Αλ. Τσίπρας με το επιχείρημα ότι εμπεριέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, όχι στο όνομα, το οποίο κατά βάση αποδέχεται καθώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι όμως που, όπως πιστεύουν στον Περισσό, ανατρέπεται από την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών της εθνικότητας του «μακεδόνα» πολίτη και της «μακεδονικής» γλώσσας.
nnn
Το πρόβλημα που έχουν είναι με την υπηκοότητα και τη γλώσσα. Θα προτιμούσαν, δηλαδή, οι πολίτες της γείτονος να προσδιορίζονται στη συμφωνία ως «Σλαβομακεδόνες» και η γλώσσα τους ως «σλαβομακεδονική». Βέβαια το κύριο πρόβλημα που έχει το ΚΚΕ είναι η προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αποψη που ώθησε άλλωστε τον κ. Δραγασάκη να ψέξει τον Περισσό ότι δεν κατάφερε να απεξαρτηθεί από αυτή τη μηχανιστική θεωρία της εξάρτησης. Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο…

Το Ποτάμι… χάνει νερά
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να στηρίζει τη συμφωνία για το Μακεδονικό, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτό το είπε και στον Αλέξη Τσίπρα.

nnn
Εμαθα όμως και κάτι άλλο. Οι βουλευτές του άρχισαν εδώ και καιρό να… λοξοκοιτούν προς άλλα κόμματα. Ετοιμοι να ενταχθούν σε αυτά. Ο Γ. Αμυράς για παράδειγμα προς τη ΝΔ, το ίδιο και ο Γρ. Ψαριανός, ο Σπ. Δανέλλης προς ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπ. Λυκούδης βρίσκεται, όπως λέει, σε μια κατάσταση «πολιτικής αναμονής» και «πλήρως αποστασιοποιημένος από το ΚΙΝΑΛ», ενώ ο Γ. Μαυρωτάς θα πάει εκεί που θα πάει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

nnn
Ο λόγος που αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ είναι επειδή θέλει να συγκρατήσει την ΚΟ ως έχει, διότι, όπως λέει ο Σταύρος, εάν παρέμενε στο ΚΙΝΑΛ το κόμμα του θα είχε διαλυθεί.

***

Μετά τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, το κλίμα στη ΝΔ έχει «ανέβει» κατακόρυφα. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει κεφάλι έναντι του Τσίπρα, ότι είναι… καβάλα στο άλογο και ότι οδεύει προς την αυτοδυναμία.

***

Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά «μετρήθηκε» δημοσκοπικά για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω ότι κάποιοι συριζαίοι στο κέντρο την προτείνουν για υποψήφια δήμαρχο Αθηναίων. Η ίδια δηλώνει πως δεν έχει ιδέα και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποψηφιότητα για δημαρχία και παραμένει έως το τέλος προσηλωμένη στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ