Την ώρα που στη ΝΔ σκέφτονταν σοβαρά να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης είχε ήδη αποφασίσει να στείλει τη συμφωνία σε έναν φάκελο και να τη στείλει για ενημέρωση όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και σε άλλους αρχηγούς κομμάτων. Τη συμφωνία βεβαίως χωρίς την υπογραφή του. Οπερ και εγένετο. Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έλεγαν και διάφορα άλλα για τη στάση της ΝΔ έναντι της συμφωνίας…
nnn
Πρώτα απ’ όλα έτριβαν τα χέρια τους στην περίπτωση που η ΝΔ προχωρούσε στην κατάθεση πρότασης μομφής: «Εκείνο που θα καταφέρει είναι να έχει τον Καμμένο και τον Τσίπρα πάλι… αγκαλιά» έλεγαν και προεξοφλούσαν ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) να στηρίξει τη συνοχή της κυβέρνησης, συνηθισμένος με τόσες κωλοτούμπες που έχει κάνει στο παρελθόν. Ελεγαν επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου με αρκετή δόση ειρωνείας προς τη ΝΔ: «Μήπως ο Μητσοτάκης καταθέτει πρόταση μομφής για να συσπειρώσει τη ΝΔ;».

nnn
Οπως και να ‘χει το πράγμα, οι συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή ήταν συνεχείς. Διακόπηκαν μόνον για λίγο για να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, όπως έμαθα, είπε καλά λόγια για την ελληνική οικονομία. Κύριο θέμα των απανωτών συσκέψεων ήταν πως θα αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να φέρει τη συμφωνία με το Σκοπιανό στη Βουλή. Θυμήθηκαν παλαιές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς τη Βουλή, τότε που μετά το δημοψήφισμα είχε ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί το νέο μνημόνιο (μαζί με τον τότε big asset του Γιάνη Βαρουφάκη). Τότε που οι πάντες (περιλαμβανομένου και του τότε προέδρου της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη) του έδωσαν τη συγκατάθεσή τους (ή την ευχή τους –αν προτιμάτε) για να διαπραγματευθεί. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και τώρα, λένε στη ΝΔ ζητώντας τη συγκατάθεση της Βουλής ώστε να εξουσιοδοτηθεί για να υπογράψει τη συμφωνία. Διαφορετικά, απειλούν με πρόταση μομφής.
nnn
Το έμαθαν όμως αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου και έψαξαν, όπως με πληροφόρησαν, τα αρχεία τους. Εκεί ανακάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν ζήτησε την εξουσιοδότηση της Βουλής ώστε να δώσει η κυβέρνησή του τη συγκατάθεσή της για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τη στιγμή που η Αγκυρα δεν είχε εκπληρώσει μια σημαντική υποχρέωση: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ετοιμάζουν φιέστα στις Πρέσπες

Μια πραγματική… φιέστα διεθνούς βεληνεκούς επιθυμεί να οργανώσει το Μαξίμου στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αναφορικά με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Μόνο τα… βεγγαλικά θα λείπουν. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ενώ ενδεχομένως να δώσει το «παρών» και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σημειώνεται ότι το Μαξίμου θα απευθύνει, κατά πάσα πιθανότητα, πρόσκληση και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και ακόμη έναν εκπρόσωπο της Κομισιόν.


Η… αμνησία του κ. Τσακαλώτου

Ισως να μην το έχετε προσέξει, αφού όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά στη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο, το πραγματικό σόου γίνεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το τι λέει στους νεοδημοκράτες κάθε φορά που παίρνει τον λόγο δεν λέγεται. Πότε τους εύχεται «good luck», όταν και όποτε συναντήσουν την Ανγκελα Μέρκελ για να τις πουν ότι θα καταργήσουν φόρους και ΕΝΦΙΑ, πότε τους καταγγέλλει (με αυτά τα περίεργα ελληνικά του) ότι πάσχουν από… αμνησία και πότε τους λέει διδακτικές ιστοριούλες με πρωταγωνιστές τον…«κακοπληρωτή Ευκλείδη» και τον «έντιμο Θανάση», προκειμένου να πείσει την αντιπολίτευση ότι οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά φαίνεται ότι από αμνησία δεν πάσχει μόνον η αξιωματική αντιπολίτευση. Πάσχει και ο Ευκλείδης…
nnn
Και τούτο γιατί, όπως του υπενθύμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο ταλαντούχος υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως ξέχασε αυτά που έλεγε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί εάν μειωνόταν το αφορολόγητο και ότι επίσης ξέχασε ότι ναι μεν η ΝΔ το 2015 συμφώνησε στην ίδρυση του Υπερταμείου, δεν το ψήφισε όμως όταν ήρθε σε νομοσχέδιο το 2016. Και όσον αφορά τις βελτιώσεις που έκανε στον ΕΝΦΙΑ, οι γαλάζιοι βουλευτές τα είδαν ως τα πρώτα… ανταλλάγματα που έδωσαν οι ευρωπαίοι δανειστές, λόγω της επίτευξης συμφωνίας με τα Σκόπια.
Τα golden boys του Υπερταμείου

Και μια και ο λόγος για το Υπερταμείο, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς παρουσίασε έναν κατάλογο με υπερβολικές αμοιβές για τα golden boys και το μοναδικό golden girl του Ταμείου:
l O πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Ζακ λε Παπ έλαβε 34.000 ευρώ για 17 συνεδριάσεις, δηλαδή 2.000 ευρώ η συνεδρίαση.
l Ο Νταβίντ Βεγκάρα Φιγκέρας έλαβε 16.000 ευρώ για 16 συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ η συνεδρίαση.
l Η Ολγα Χαρίτου έλαβε 16.000 ευρώ για 16 συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ η συνεδρίαση.
l Ο Γεώργιος Σταμπουλής έλαβε 17.000 ευρώ για 17 συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ η συνεδρίαση.
l Ο Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς έλαβε 16.000 ευρώ για 16 συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ η συνεδρίαση.

Τούρτα πειρατικό καράβι για τον Μπουτάρη

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έγινε 76 χρονών και τα γενέθλιά του γιόρτασε σαν μικρό παιδί:Οι αντιδήμαρχοι και οι στενοί του συνεργάτες με μια τούρτα – πειρατικό καράβι και με τους ήχους σαξοφώνου του ευχήθηκαν τα χρόνια πολλά και «να παραμείνει για αρκετές ακόμη θητείες στο δημαρχιακό θώκο».Ο Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε για τις ευχές και τα δώρα, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα βιβλίο «Η τέχνη της αυτοάμυνας», με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε στις 19 Μαΐου στο Λευκό Πύργο.

Φίλης: Να παραιτηθεί ο Καμμένος

Για άλλη μια φορά ο Νίκος Φίλης τα βάζει με τον Πάνο Καμμένο ζητώντας την παραίτησή του. Και τούτο γιατί: Φαίνεται πως η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό και οι εντάσεις που αυτή προκαλεί, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Φίλη να επιτεθεί φραστικά σοτν κ. Καμμένο. Ολοι θυμούνται πως ποτέ δεν χώνεψε τον τρόπο που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2016 κατ’ απαίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πάνου Καμμένου, ζητά τώρα αυτός την παραίτηση του υπουργού Αμυνας: «Οταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.

Μόνο διαδήλωση…υπέρ της συμφωνίας δεν έγινε

Μπορεί στην Ελλάδα το Μακεδονικό να είναι ακόμη στον αέρα και κανείς να μην μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, στις Βρυξέλλες, όμως, μόνο… διαδήλωση υπέρ της συμφωνίας δεν έγινε. Πέραν των επίσημων ανακοινώσεων, οι πηγές μου στο Ευρωκοινοβούλιο που λένε ότι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη αποδοχή της συμφωνίας από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Όχι μόνο από τους Σοσιαλιστές, στους οποίους είναι κοντά ο Ζ. Ζάεφ, αλλά και από το Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι το VMRO και φυσικά η ΝΔ. Φαίνεται ότι στην ΕΕ δεν κοιτάνε συμμαχίες και κόμματα όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια και κυρίως όταν θέλουν να ανακόψουν τον ρωσικό και εσχάτως τον τουρκικό επεκτατισμό.

HeliosPlus