Από πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων (ποιος δεν θυμάται τις επιθέσεις του στον Στέργιο Πιτσιόρλα) ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (φωτογραφία) δίνει, ισχυρίζεται, αγώνα για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Και χθες επιτέθηκε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία κατά τον υπουργό ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό της Εγνατίας και την επέκταση της σύμβασης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
nnn
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος που έχει στείλει το ΤΑΙΠΕΔ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το «Ελ. Βενιζέλος» είναι ελλιπής, γι’ αυτό και έχει κολλήσει. «Εντάξει, εγώ έχω στο γραφείο μου φωτογραφία του Βελουχιώτη, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ποιον έχει, τον Τσε Γκεβάρα;» αναρωτήθηκε χαμογελώντας ο κ. Σπίρτζης. Αν δηλαδή περνούσε από το χέρι του, θα είχαν πέσει… χθες οι υπογραφές στα δύο projects. Και ας έτριζαν τα κόκαλα του Βελουχιώτη.
nnn
Εκεί όμως που το τερμάτισε ο κ. Σπίρτζης είναι όταν διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι θεσμοί από μόνοι τους θα μας ζητήσουν να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις αναγνωρίζοντας την πολύ καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Μάλλον δεν θα έχει πάρει το αφτί του ότι οι Γερμανοί έχουν ζητήσει να μπει στο νέο μεταμνημονιακό πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας και ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας» ώστε να μην μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώνει ψηφισμένα μέτρα. Αλλά γιατί να αφήσει την πραγματικότητα να του χαλάσει μια ωραία προεκλογικού χαρακτήρα υπόσχεση;


Οταν ο Παππάς καταγγέλλει τον… εαυτό του

Αν αυτός δεν είναι παραλογισμός, τότε ποιος είναι; Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, υπεύθυνος και για το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας και μέχρι πρότινος Νο2 του Μαξίμου, βγήκε ευθαρσώς και κατήγγειλε την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου (η οποία μαθαίνω ότι στηρίζεται στη θέση της στο υπουργείο μόνον από τον Αλέκο Φλαμπουράρη) και ξέρετε γιατί; Επειδή υπερασπίστηκε τον φόρο σε κινητά και τάμπλετ. Και όχι μόνον. Εσπευσε να εκφράσει και τη διαφωνία του για τη φορολόγηση και ζήτησε την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας. Και όμως η υπογραφή του Νίκου Παππά φιγουράρει πρώτη στη σχετική τροπολογία (πάνω ακόμη και από την υπογραφή του Τσακαλώτου). Τέτοια υποκρισία…


Ο Καρανίκας, η κάνναβη και οι Κινέζοι

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί (και πώς να το είχατε αντιληφθεί), αλλά ο ταλαντούχος πρωθυπουργικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Νίκος Καρανίκας αναβαθμίστηκε, τώρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς (και επενδυτικούς) σκοπούς. Και εξηγούμαι: Πρώτα απ’ όλα, όπως έμαθα, υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις στο καλά προστατευόμενο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής. Απέκτησε και τραπέζι… συσκέψεων. Δεύτερον, άρχισε και τις διεθνείς επαφές του για προσέλκυση επενδύσεων. Τρίτον, άρχισε και… περιηγήσεις ξένων ως άψογος ξεναγός, με τη βοήθεια βεβαίως του διερμηνέα της Βουλής. Είναι απορίας άξιο γιατί χρησιμοποιεί διερμηνέα, μήπως τα αγγλικά του δεν είναι τόσο καλά; Μάλλον αυτό συμβαίνει. Ιδού η απόδειξη.
nnn
Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Καρανίκας εγκαινίασε το τραπέζι συσκέψεων με μια ομάδα Κινέζων (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Εν συνεχεία πήρε τους Κινέζους και τον διερμηνέα στη διπλανή αίθουσα (δηλαδή το Εντευκτήριο Βουλευτών) για να τους ξεναγήσει. Τώρα τι είδους ξενάγηση έκανε σε μια αίθουσα όπου βρίσκονται τα πορτρέτα όσων δεν βρίσκονται εν ζωή Προέδρων της Βουλής ουδείς γνωρίζει. Πάντως τον άκουσα να εξηγεί στους Κινέζους δείχνοντας τα πορτρέτα ότι ο τάδε ήταν… President της Βουλής. Και κάτι ακόμη. Ρώτησα τους Κινέζους τι κεράστηκαν στην επίσκεψή τους στη Βουλή και μου απάντησαν: «Νεράκι». Τώρα εάν υπήρξε συζήτηση για επενδύσεις στην κάνναβη, πού να το ξέρω;


Ηθικόν ακμαιότατον

Μεγάλο σούσουρο έχει γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης από το πάθημα τοπικού πολιτικού παράγοντα, ιδιαίτερα γνωστού στο νησί. Οπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ο πολιτικός θα ταξίδευε με λεωφορείο από την Αθήνα στην Κρήτη. Ομως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των αποσκευών στον ειδικό χώρο του λεωφορείου, από κάποιο ανεξήγητο λάθος ο παράγοντας κλείστηκε μέσα. Το λεωφορείο ξεκίνησε και ο οδηγός άκουγε φωνές και ήχους από τον χώρο των αποσκευών. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι είχε «φυλακίσει» τον πολιτικό παράγοντα μέσα. Τελικά τον έβγαλε, κάπως τσαλακωμένο, αλλά με ηθικόν… ακμαιότατον.

Ο κύριος… Κωλοτούμπας στη Βουλή

Αυτό που έγινε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ήταν ανεπανάληπτο και πρωτοφανές για τα βουλευτικά χρονικά: Τα είχε όλα: Κόντρες, ειρωνείες, ύβρεις, απειλές, αποβολές και ταμπέλες με πρωταγωνιστές έναν Δήμαρχο τον Γιώργο Πατούλη, έναν Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι δεν ήθελε και πολύ, μ΄αυτή την εκρηκτική σύνθεση να ξεσπάσει άγρια κόντρα…

***
Οι συνεχείς αναφορές του κ. Πατούλη προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και η προτροπή στον βουλευτή του Σύριζα Ηλία Καματερό ότι αν δεν μπορεί να κρατηθεί να πάει στο ιατρείο της Βουλής που είναι έξω, οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Πατούλη από την επιτροπή. Αποχώρηση που ζήτησε και ο πρόεδρος της επιτροπής

***
Από την αρχή της συνεδρίασης ο κ.Πατούλης φαινόταν να ήταν εριστικός και απαξιωτικός προς τους κυβερνητικούς βουλευτές λέγοντάς τους ότι έχουν ασυλία, ενώ το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει πως με απλή δίωξη μπορεί ένας δημοτικός άρχοντες να φύγει από το αξίωμα του.
Μάλιστα όταν οι βουλευτές του Σύριζα του ζήτησα να συγκρατηθεί, ο κ. Πατούλης απάντησε: «Ευγένεια δείχνω μόνο στους ευγενείς, ντρέπομαι για σας, έχετε την ασφάλεια της ασυλίας, η Ευρώπη πηγαίνει από δω κι εσείς από κει» και άλλα παρόμοια.

***

Ο Ηλίας Καματερός του απάντησε «πρέπει να καταλάβετε ότι δεν βρίσκεστε σε δημοτικό συμβούλιο» με τον κ. Πατούλη να ανταπαντά « θα σας είχε αποβάλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Μη μας βάζετε ταμπέλες. Κρατήστε εσείς τη δική σας».Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη παραπάνω όταν ο κ. Πατούλης κατηγόρησε τον βουλευτή του Σύριζα Νίκο Θηβαίο ότι του κάνει… μπούλιγκ και ζήτησε την προστασία του προεδρείου.Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Πατούλης : Ο κ. Βουλευτής μου κάνει μπούλιγκ σας παρακαλώ να με προστατέψετε. Θέλει να επιβάλει την άποψή του καταλαβαίνω έτσι έχει συνηθίσει
Θηβαίος : Εως πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις προσβολές εδώ μέσα. Έλεος
Πατούλης : Εσείς με προσβάλατε. Αν δεν μπορεί να κρατηθεί ο κ. Καματερός, έξω είναι το ιατρείο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Πατούλη να σταματήσει τις προσβολές.

ΓΑΚΗΣ: «Σας παρακαλώ κ. Πατούλη αλλά τέτοιες προσβολές δεν τις ανέχομαι ούτε εγώ.
ΠΑΤΟΥΛΗΣ: «Θα αποχωρήσω»
ΓΑΚΗΣ: «Με τέτοια συμπεριφορά και προσβολές κ. Πατούλη ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσετε.
Ο κ.Πατούλης αποχώρησε και ο βουλευτής του Σύριζα Νίκος Θηβαίος ανέφερε ότι πρώτη φορά βλέπει στην Βουλή τέτοια συμπεριφορά.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης απέβαλε και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που είχε μείνει στην επιτροπή και ο όποιος άρχισε να σχολιάζει ειρωνικά τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Γάκης :«Βγείτε έξω κ. Αγοράστε, σας είχα για σοβαρό άνθρωπο, βγείτε έξω σας αποβάλλω.

Αγοραστός : «Δεν με προφυλάξατε από τον κύριο Κωλοτούμπα. Ο Κωλοτούμπας λέει τους άλλους κωλοτούμπες που με ένα νόμο θα έσκιζε τα μνημόνια;»

HeliosPlus