Οσο ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να μιλάει για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τόσο και ενισχύεται η εντύπωση πως μιλάει… μόνος του. Τα όσα έχουν πει Τσακαλώτος, Φίλης και λοιποί είναι γνωστά, όμως πλέον γίνονται σαφή τα μηνύματα και από το εξωτερικό.
nnn
Γερμανός αξιωματούχος έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ότι η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα. «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί η κυβέρνηση όταν επιμένει να μιλάει για καθαρή έξοδο. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει και βρώμικη έξοδος; Οι υποχρεώσεις θα υπάρχουν και μετά το τέλος του προγράμματος και πάντως δεν είστε σε κάποιο πλυντήριο για να λέτε ότι θα βγείτε καθαροί» ανέφερε, μάλλον θέλοντας να μεταφέρει σκέψεις (ή προειδοποιήσεις;) από το Βερολίνο.
nnn
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος αξιωματούχος μάλλον έκαψε και τα σενάρια για το χρέος. «Ακόμη και η έξοδος στις αγορές δεν εξαρτάται από τη συζήτηση για το χρέος. Αυτή μπορεί να γίνει κάποια στιγμή, όμως οι όροι του δανεισμού της Ελλάδας εξαρτώνται αποκλειστικά από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, τις επενδύσεις και το οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στη χώρα». Ας τα έχουν αυτά υπ’ όψιν στο Μαξίμου όσο προχωρούν προς την έξοδο…

Εύσημα Στουρνάρα σε Τσακαλώτο
Εκπληξη προκάλεσε η απουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου από τη δεξίωση που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, αν και είχαν προσκληθεί.
nnn
Ο κεντρικός τραπεζίτης για να προλάβει άστοχα σχόλια (του τύπου ότι δεν ήθελε να βρεθεί με ανθρώπους που θέλουν να τον κλείσουν φυλακή) μου εξήγησε ότι από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόταν στη Ζυρίχη, όπου και συμμετείχε μαζί με ευρωπαίους ομολόγους του σε εκδηλώσεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα. Επέστρεψε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και όπως έλεγε ήταν αδύνατον να είναι… Αγγλος στο ραντεβού του. «Είναι και το αγγλικό πρωτόκολλο που δεν σηκώνει παραβίαση» ανέφερε.
nnn
Μιλώντας με τον κ. Στουρνάρα για το αγγλικό πρωτόκολλο, η κουβέντα πήγε, όπως ήταν φυσικό, στον παλιό συμφοιτητή του στην Οξφόρδη τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την πρόσφατη συνέντευξη του στους «Financial Times». «Ο Τσακαλώτος είναι πάρα πολύ καλός» μας είπε αυθόρμητα και εξήγησε την άποψή του: «Αν δεν πει την αλήθεια, θα το βρει μπροστά του. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον κόσμο, είναι υπουργός Οικονομικών. Κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά τα είπε και μπράβο του». Η ατάκα αυτή του κεντρικού τραπεζίτη δίνει, μου λένε, την καλύτερη απάντηση σε όσους στο Μέγαρο Μαξίμου διαδίδουν ότι ο Στουρνάρας «υπονομεύει» την κυβέρνηση.
nnn
Το ερώτημα βέβαίως είναι αν ο κ. Τσακαλώτος πείσει τους δανειστές να μην τεθούν σε ισχύ οι μειώσεις στις συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε διά της πλαγίας οδού. Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν νόμο του κράτους και, όπως υπενθύμισε, στην εποχή των μνημονίων οι εταίροι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να αλλάξει ψηφισμένο μέτρο με νέο νόμο μόνο μία φορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο απίθανο να γλιτώσουν οι συνταξιούχοι ακόμη ένα «κούρεμα» των αποδοχών τους.
nnn
Δεν είναι λίγοι ακόμα και στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι το ζήτημα των συντάξεων θα επηρεάσει καταλυτικά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη ή όχι προσφυγή στις κάλπες. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών και επικαλέστηκε απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ τον Φεβρουάριο του 2002 για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιρακ. «We know there are known unknowns» είχε πει ο αμερικανός αξιωματούχος παραδεχόμενος ότι για κάποια θέματα «ξέρουμε ότι είναι κάτι που δεν ξέρουμε». Τόσο σαφής.
nnn
Και αν ο κ. Στουρνάρας δεν μας έκανε σοφότερους για τον πιθανό χρόνο τέλεσης των εκλογών, δοκιμάσαμε να του εκμαιεύσουμε τον χρόνο άρσης των capital controls που αποτελούν και πεδίο ευθύνης του. Εκτίμησε ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε άλλη μία επιπλέον χαλάρωση των περιορισμών. Δεν βλέπει όμως πλήρη άρση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον ίδιο μήνα. Δηλαδή ας κάνουμε υπομονή, τα πρώτα… τρία χρόνια είναι δύσκολα.

Το «βαθύ λαρύγγι» της Βουλής

Μετά και τις περίεργες διαρροές που εκπορεύονταν εκ των έσω, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιο είναι το «βαθύ λαρύγγι» της Βουλής που επιδίδεται εδώ και καιρό σε έναν υπόγειο πόλεμο κατά του Προέδρου της Ν. Βούτση και του γενικού γραμματέα Κ. Αθανασίου. Οι φήμες οργιάζουν και το παρασκήνιο είναι πλούσιο, όπως πληροφορούμαι. Η αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι –και μάλλον εξέθεσε ανεπανόρθωτα την «πηγή» της –ήταν η διαρροή για παραίτηση του κ. Αθανασίου κατ’ απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Βούτσης, δεν ισχύει –ούτε θέμα παραίτησης του γενικού γραμματέα υπάρχει, ούτε απαίτηση του Μαξίμου υπήρξε. «Είναι εντελώς της πλάκας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.
nnn
Από πού εκπορεύονται όλα αυτά όμως; Και ο κ. Βούτσης γνωρίζει, και ο γενικός γραμματέας, αλλά πλέον και το Μαξίμου. Οπότε είναι θέμα χρόνου να το μάθουν και όλοι οι υπόλοιποι, αν και βοά η Βουλή για το εν λόγω πρόσωπο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι «διαδρομιστές» – πληροφοριοδότες μου, είναι θεσμικός παράγοντας της Βουλής. Ενα ακόμα ερώτημα είναι αν το «βαθύ λαρύγγι» της Βουλής όντως διατηρεί σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διατείνεται από δω κι από κει ή με παράγοντες περί το Μαξίμου και με ποιους. Ολα αυτά έχουν το σημειολογικό ενδιαφέρον τους, το οποίο ενδεχομένως να έχει και πολιτικές προεκτάσεις καθότι ο κ. Αθανασίου κινείται κομματικά στο περιβάλλον των «53+».
nnn
Πάντως δεν ξέρω αν είναι πολιτικοί οι λόγοι του υπόγειου πολέμου που δέχεται ο στενός συνεργάτης του κ. Βούτση, ο οποίος έχει κερδίσει τη διακομματική στήριξη για τις ενέργειες στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής (ψηφιοποίηση, ηλεκτρονική ψηφοφορία, αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιακά συμβούλια με τη συμμετοχή εργαζομένων, εξοικονόμηση πόρων κ.λπ.). Οφείλω να ομολογήσω ότι στο παρελθόν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας είχε την εξουσία ακόμα και να ορίζει τους προϊσταμένους, να αποφασίζει τις μετακινήσεις υπαλλήλων κ.λπ. Αυτά πλέον έχουν παραπεμφθεί στα υπηρεσιακά συμβούλια, ενώ η αξιολόγηση αφορά όλες τις βαθμίδες του δυναμικού ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως με βάση αντικειμενικά (και όχι κομματικά) κριτήρια.

Η γλώσσα του σώματος της Καμίλα
Τι σου είναι αυτοί οι Βρετανοί… Πώς νομίζετε ότι κάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Express» την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα στην Αθήνα;
nnn
Επιστράτευσε μια ειδικό η οποία και ανέλυσε τη… γλώσσα του σώματος της Καμίλα. Και απεφάνθη ότι άρχισε ήδη να συμπεριφέρεται ως μέλλουσα βασίλισσα. Ούτε με το φρέντο καπουτσίνο, ούτε με τους λουκουμάδες, το κουλούρι και την επίσκεψή της στην Κρήτη όπου χόρεψε πεντοζάλη ασχολήθηκε, παρά μόνο με τούτο:
nnn
«Ο τρόπος που ενίοτε στέκεται ή προπορεύεται του Καρόλου ενδέχεται να υποδεικνύει τις πιθανότητές της να είναι η επόμενη… βασίλισσα» γράφει η ειδικός της «Express». Παρατήρησε μάλιστα ότι κρατούσε και μια ομπρέλα στην επίσκεψή της στο συμμαχικό νεκροταφείο και σχολιάζει: «Η ανυψωμένη ομπρέλα προσθέτει σε αυτό το μάλλον ντεμοντέ βασιλικό σκηνικό». Προβλήματα που έχουν και αυτοί οι Βρετανοί!

***

Η κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν νομίζω ότι θα λήξει εύκολα και ενδεχομένως να μη λήξει και αναίμακτα. Και αυτό γιατί δεν βλέπω ποια από τις δύο πλευρές θα κάνει πίσω. Δύσκολη υπόθεση για τη Φώφη να υποχωρήσει έστω και ένα εκατοστό από το αίτημά της να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα. Δύσκολη υπόθεση και για τον Σταύρο Θεοδωράκη να συνταχθεί με μια στρατηγική με την οποία δεν συμφωνεί. Οπότε να περιμένετε εξελίξεις.

***

Κόκκινο πανί αποτελούν για την Ωρα Αποφάσεων ο Στ. Θεοδωράκης και ο Ι. Ραγκούσης. Ο πρώτος γιατί ενώ είχε έτοιμη τη συνεργασία με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη προτίμησε τη Φώφη Γεννηματά, στην «αγκαλιά» της οποίας ζήτησε καταφύγιο και ο δεύτερος. Τώρα που και οι δύο είναι σε κόντρα με τη Φώφη, ο εκ των συνιδρυτών της Ωρας Αποφάσεων, ο Γιάννης Δατσέρης, «τιτίβισε» φαρμακερά: «Ουδείς στην Ωρα Αποφάσεων είναι πρόθυμος να προσέλθει σε διάλογο, με όσα και όσους φέρνει ένα ποτάμι. Πάθαμε και μάθαμε από τον καιροσκοπισμό του Θεοδωράκη και τον τυχοδιωκτισμό του Ραγκούση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ