Επειδή με ερέθισαν διάφοροι άσχετοι τυπολογούντες, επανέρχομαι στο θέμα του Μεγάλου Καναλιού. Για να γνωρίζετε και για να πεισθούν οι… άπιστοι Θωμάδες, σας μεταφέρω εγκύρως ότι η Alpha Bank, βασική πιστώτρια του Mega Channel, απέστειλε αίτημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να τοποθετήσει την Grand Thornton στη θέση του ειδικού διαχειριστή.
nnn
Ετσι, σύμφωνα με τον νόμο, η δικαστική αρχή οφείλει εντός μηνός να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα της τράπεζας. Στον βαθμό λοιπόν που το τραπεζικό αίτημα εγκριθεί, τότε η διαχειρίστρια ελεγκτική εταιρεία θα μπορεί να ξεκινήσει πάραυτα τις διαδικασίες εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του καναλιού.
nnn
Κατά μία εκδοχή οι υπεύθυνοι της ελεγκτικής εταιρείας βολιδοσκοπούν ήδη ενδιαφερομένους για την εξαγορά του τίτλου και της ταινιοθήκης του Mega Channel. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι δείχνουν ενδιαφέρον τουλάχιστον πέντε σχήματα. Μπορώ μάλιστα να σας διαβεβαιώσω ότι όταν ξεκινήσει η διαδικασία, θα εκπλαγούν άπαντες από το εκδηλούμενο ενδιαφέρον. Αυτά για την ώρα. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.


Πυρετός στις τράπεζες

Πυρετός επικρατεί τούτο τον καιρό στις τράπεζες. Τόσο εν όψει των stress tests όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι τον Ιούνιο λήγουν οι συμβάσεις όλων των προσώπων που διοικούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
nnn
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των stress tests. Αν προκύψουν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, τότε οι αλλαγές θα είναι εκτεταμένες. Κατόπιν αυτών μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί τι συμβαίνει τούτο τον καιρό στις τράπεζες…
nnn
Και αφού έγινε λόγος για τις τράπεζες, μαθαίνω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν περνά τούτο το διάστημα και τις καλύτερες των ημερών του. Ολη η αρνητική δημοσιότητα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του σκανδάλου της Novartis και η ένταση που μεταφέρει η όποια εμπλοκή του τού αφαιρούν δυνάμεις.
nnn
Είναι ακριβές ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φρανκφούρτη πυκνώνουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς του και ιδιαιτέρως για τη διαρκή υπερέκθεσή του. Δεν γνωρίζω εάν τελικώς το κλίμα για τον κεντρικό τραπεζίτη θα βαρύνει προσεχώς, αλλά οι επικριτές του πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Τον εγκαλούν κυρίως για την… πολυλογία του, τις συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις του. Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι απόλυτα εχθρικό απέναντί του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον αντιμετωπίζει με μεγάλη ανεκτικότητα. Εχει, πώς να το κάνουμε, σημασία και αυτό.
nnn
Νερό στο όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα(!) πίνουν στο Ισραήλ. Παρότι το κονέ με την εβραϊκή κοινότητα το έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και το συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς, οι Ισραηλινοί τον έρωτα φαίνεται πως τον έχουν με τον Αλέξη. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας βρέθηκαν στο Τελ Αβίβ για την επίσημη… πρώτη του ελληνοϊσραηλινού επιμελητηρίου. Η παρουσίαση έγινε ενώπιον μελών του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ και επιφανών επιχειρηματιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Σάμπυ Μιωνή, προέδρου του Επιμελητηρίου. Στο Τελ Αβίβ ο Νίκος Παππάς ήταν κάτι παραπάνω από διαχυτικός με τον Σάμπυ Μιωνή. Κατά τα άλλα, ο Χαρίτσης στην παρουσίασή του συμπεριέλαβε στα πλεονεκτήματα της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκλεκτικούς δεσμούς με επιχειρηματικά συμφέροντα –τον Ιβάν τον ρώτησε;

Η «παγίδα» Δρίτσα…

Βροχή άρχισαν να πέφτουν οι επιστολές των παραπεμφθέντων πολιτικών προσώπων προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Θ. Δρίτσα, με τις οποίες απαντούν αρνητικά στην πρόσκληση που τους απηύθυνε να προσέλθουν για να διατυπώσουν τη γνώμη τους επί της αρμοδιότητας της επιτροπής να ερευνήσει την υπόθεση για την οποία η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους εγκαλεί. Στις επιστολές που στάλθηκαν καλούνται για «έκθεση γνώμης για την αρμοδιότητα της επιτροπής»! Δεν είναι φυσικά δείγμα… αβροφροσύνης εκ μέρους της πλειοψηφίας προς όσους διέσυρε παραπέμποντάς τους για το σκάνδαλο Novartis, αλλά για μια ιδιότυπη προσπάθεια αποπροσανατολισμού –κοινώς πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα. Αλλωστε δεν γίνεται να καλούνται οι εγκαλούμενοι να πουν την άποψή τους για το αν είναι ή όχι αρμόδια η επιτροπή στην οποία παραπέμφθηκαν για να διερευνηθεί αν διέπραξαν ποινικά αδικήματα. Δεν ξέρω τίνος Συριζαίου ήταν η φαεινή αυτή ιδέα, πάντως ο άνθρωπος έγραψε ιστορία…

…ο «μπούσουλας» Βορίδη

Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να πέσει κανείς εκ των παραπεμφθέντων στην παγίδα. Αλλιώς θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαν μια διαδικασία την οποία κατήγγειλαν τα κόμματά τους αποχωρώντας από την Προανακριτική και ζητώντας να γίνει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης με κλήτευση μαρτύρων, εξέταση αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ., κάτι που αρνείται η πλειοψηφία, αφού προσανατολίζεται να στείλει την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη. Υπήρξε, μαθαίνω, και ένας «μπούσουλας» επιχειρημάτων που συνέταξε ο εισηγητής της ΝΔ στην επιτροπή Μ. Βορίδης και δόθηκε στους εμπλεκομένους προς ενίσχυση του «οπλοστασίου» των επιχειρημάτων τους για τη σύνταξη των επιστολών τους. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να συντάξει η πλειοψηφία το πόρισμά της και να το στείλει στην Ολομέλεια προς έγκριση και κατόπιν να αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ο μίστερ Τζορτζ και ο μίστερ Νικ

Μαθαίνω από την επιχειρηματική πιάτσα ότι το μεγαλύτερο deal της περιόδου είναι αυτό της πώλησης του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων. Οπως με διαβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες, το τίμημα της εξαγοράς του 51% θα προσεγγίσει το μυθικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση, οποίος κατέχει το 45% των ΕΛΠΕ.

Η διαπραγμάτευση έγκειται στην επιλογή των ποσοστών που η κάθε πλευρά θα πωλήσει σε μεγάλο ξένο επενδυτή. Ο Ομιλος Λάτση θα ήθελε να αποκομίσει από το 1,5 δισ. ευρώ το 1 δισ. με σκοπό να το τοποθετήσει στην επένδυση του Ελληνικού.

Οπως καταλαβαίνετε, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη. Το ενδιαφέρον είναι, όπως μου λένε οι γνωρίζοντες, ότι το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη διαπραγμάτευση με τον Ομιλο Λάτση από τον εξάδελφο του Πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα (φωτογραφία δεξιά επάνω), διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γιώργος Τσίπρας είναι το νέο πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις τέτοιου τύπου. Αντικατέστησε τον Νίκο Παππά, ο οποίος, όπως μου λένε, απεσύρθη από τα εν λόγω καθήκοντα λόγω… υπερέκθεσης.

***

Eνα τηλεφώνημα έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και προσεκλήθη να επισκεφθεί επίσημα τη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις ενώ ο κ. Τσίπρας έθεσε και το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

***

«Πήρα μαζί μου στο Διάστημα το σηματάκι του ΕΟΤ και τα τραγούδια του «Ελληνα Ορφέα», του Γιώργου Νταλάρα. Γνώρισα το έργο του Γ. Νταλάρα από τον καλό μου φίλο Θανάση Αυγερινό. Από τότε παίρνω πάντα μαζί μου στα διαστημικά μου ταξίδια ελληνική μουσική και τα τραγούδια του Νταλάρα». Αυτά είπε ο ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκάπλεροφ με την επίσημη έναρξη στη Μόσχα του Ετους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ