Ο Πρωθυπουργός όντως υπεραπασχολείται αυτόν τον καιρό με το πλήθος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εσχάτως. Δηλαδή με το Μακεδονικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αλβανικό, τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο τον Αύγουστο στις αγορές, το πρόγραμμα για τη μνημονιακή εποχή, τις συζητήσεις για τη μείωση του χρέους, την κάθε λογής σκανδαλολογία προεξαρχούσης της Novartis…
nnn
Παρότι λογικά με τέτοιο βάρος δεν θα μπορούσε να κάνει βήμα, μαθαίνω ότι πάντα βρίσκει τρόπο να ξεκλέβει από τον πολύτιμο χρόνο του για τα πολυπόθητα ΜΜΕ. Ανεξάρτητη πηγή μού μεταφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τα πάντα. Από τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη για τον Τύπο και το κανάλι έως τον ΣΚΑΪ και τα λοιπά ΜΜΕ.
nnn
Εκείνο που έμαθα τελευταίως και εγκύρως είναι ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με μεγαλομέτοχο τηλεοπτικού σταθμού, τον οποίο ενημέρωσε για ενδεχόμενες εξελίξεις σε ανταγωνιστικό τηλεοπτικό σταθμό. Πάντα, βεβαίως, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το… τρόπαιο του Mega.
nnn
Ως γνωστόν, η απόφαση του ΕΣΡ για «μαύρο» στο Mega ακυρώθηκε στην πράξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ειδική διαχείριση του Μεγάλου Καναλιού ανατέθηκε στην Grant Thornton, η οποία θα αρχίσει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του καναλιού, με πρώτη την ξεχωριστή ταινιοθήκη του. Ετσι, όπως αντιλαμβάνεστε, η όλη επιχείρηση ελέγχου των ΜΜΕ δεν του βγαίνει και γι’ αυτό και… τρελαίνεται.

Λεφτά κάτω από τη… ροδακινιά

Η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, επικεφαλής στην Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, μαθαίνω πως έχει εκπλαγεί από τα ευρήματα και την επινοητικότητα των πολιτών που διαθέτουν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος.
nnn
Σχεδόν καθημερινά καταφθάνουν στο γραφείο της από την Τράπεζα της Ελλάδος πακέτα παλαιωμένων ή νοτισμένων και ψιλοκατεστραμμένων από την υγρασία χαρτονομισμάτων. Κατά τα φαινόμενα, οι κάτοχοί τους τα κρύβουν στο χώμα χωρίς να τα συσκευάζουν σωστά και με τον καιρό ανακαλύπτουν ότι καταστρέφονται. Και τότε καταφεύγουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να τα αντικαταστήσουν με καινούργια. Η κυρία Ζαΐρη έχει εδραία πεποίθηση πλέον ότι οι Ελληνες στην περίοδο της μεγάλης κρίσης έκρυβαν το χρήμα σε γλάστρες, σε κήπους και κάτω από τη… ροδακινιά.
nnn
Και επειδή μιλάμε για πακέτα-τούβλα χαρτονομισμάτων των 100 ή 200 ή ακόμα και 500 ευρώ, μόλις η αντεισαγγελέας λάβει τις αναφορές από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ερευνήσει εάν τα συγκεκριμένα ποσά ανταποκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις. Και αναλόγως θα πράξει.

Τα παράξενα της Θράκης

Περίεργα πράγματα πληροφορούμαι πως συμβαίνουν στη Θράκη. Ανατολική και Δυτική. Ας πάμε πρώτα στην Ανατολική, όπου οι Τούρκοι την ενισχύουν με όποια μέσα διαθέτουν, δηλαδή με επενδύσεις, χρήματα και δραστηριότητες. Η Αδριανούπολη αποτελεί μία από τις ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ανατολικής Θράκης. Εκεί έχει εγκατασταθεί και ένας πανίσχυρος οργανισμός του τουρκικού κράτους, η περίφημη Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, κάτι αντίστοιχο με το ημέτερο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ελέγχει και τα θρησκευτικά βιβλία.
nnn
Γενικά οι ξένοι παρατηρούν ότι οι Τούρκοι στην Αδριανούπολη χτίζουν μια δεύτερη Θεσσαλονίκη και επισημαίνουν το γεγονός αυτό σε αντιπαραβολή με τα όσα δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση στη Δυτική Θράκη. Ελληνες επιχειρηματίες παρατηρούν ότι η περιοχή απομονώνεται σταθερά από επενδυτές και ανθρώπινο δυναμικό και το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτα.
nnn
Επιπλέον παρατηρείται μια άτυπη δραστηριότητα μουσουλμάνων επιχειρηματιών της Δυτικής Θράκης, όπου πρωτοστατεί ο υιός του Αχμέτ Σαδίκ (ήταν εθνικιστής ηγέτης των τουρκόφωνων της Θράκης) Λεβέντ Σαδίκ. Κατά μία εκδοχή, ο τουρκικός παράγοντας διά του Σαδίκ χτίζει μια μεσοαστική κάστα μουσουλμάνων της Θράκης με σκοπό να επικρατήσουν στην περιοχή…
nnn
Τελευταίως ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας επιχείρησε να διοργανώσει συνέδριο στη Κομοτηνή. Προσκλήθηκε και ο Σαδίκ να συμμετάσχει, ο οποίος όμως εξέδωσε δικές του προσκλήσεις. Οταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αθ. Σαββάκης διαπίστωσε το «καπέλωμα» από τον Σαδίκ, αναγκάστηκε να ακυρώσει το συνέδριο. Τέτοια σύγχυση και τέτοια αδυναμία δυστυχώς.

Τα μυστήρια της Novartis

Πολλά μυστήρια κρύβει το CD με τα πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση Novartis, αλλά όχι αυτά που υποψιάζεστε. Κατ’ αρχάς υπάρχουν επιστολές, ακριβέστερα σχέδια επιστολών αφού δεν έχουν υπογραφή, του Κωνσταντίνου Φρουζή ως προέδρου του ΣΦΕΕ προς τον Ανδρέα Λοβέρδο και προς τον Παναγιώτη Πικραμμένο, στα αγγλικά. Γιατί ένας έλληνας, εκπρόσωπος φορέα, να απευθύνεται σε έναν έλληνα υπουργό και σε έναν πρωθυπουργό στα αγγλικά; Αγνωστο.
nnn
Σε άλλα αρχεία περιλαμβάνονται ανάλογες επιστολές προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Μάριο Σαλμά, στα ελληνικά. Σε όλες ο κ. Φρουζής διαμαρτύρεται για τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τη μη έγκαιρη έκδοση του δελτίου τιμών και για άλλα ζητήματα που απασχολούσαν τότε τους φαρμακοβιομηχάνους. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητεί συνάντηση από κοντά και σε άλλες παρακινεί τα μέλη της κυβέρνησης να πάρουν τα μέτρα που προτείνει.
nnn
Ενδιαφέρον έχουν τα ονόματα των υπηρεσιακών παραγόντων στα οποία κοινοποιούνται οι επιστολές αυτές, καθώς φαίνεται να αποτελούν τη «δεξαμενή» των δευτεραγωνιστών, που εμφανίζουν οι τρεις προστευομένοι μάρτυρες να λαδώνονται σωρηδόν. Ακολουθούν πολλά αρχεία Power Point της Novartis με τις προτάσεις της για την πολιτική φαρμάκου, το ετήσιο πρόγραμμα του κ. Φρουζή, ένα σημείωμα με τα θέματα που θα έθετε ο ΣΦΕΕ προς συζήτηση στον Αντώνη Σαμαρά, ένα non paper στο οποίο καταγγέλλεται ο κ. Σαλμάς ότι, αντί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, δημιουργεί τεράστια στρέβλωση στη αγορά, ένα υπόμνημα 14 σελίδων άγνωστης προέλευσης υπ’ όψιν του κ. Λοβέρδου, με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2012, στο οποίο περιγράφονται οι προϋποθέσεις του μνημονίου.
nnn
Διάφορες καταγραφές στο ημερολόγιο της Μαρίας Μαραγγέλη, γραμματέως του κ. Φρουζή από το 2011 ως το 2104, με σημειώσεις φύρδην μίγδην για την ασφάλεια αυτοκίνητου, το ντουί λάμπας… Πεντέλη, συνάντηση με Μητσοτάκη, μια άλλη συνάντηση με οδοντίατρο, κάποια επιδιωκόμενα (και ίσως ανεκπλήρωτα) ραντεβού με Δένδια, Βενιζέλο, Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσάκαλο (μάλλον εννοεί Τσακαλώτο), Μηλιό, Μπακογιάνη, Αννα Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Δαμανάκη, φωτογραφίες παιδιών.
nnn
Αυτό είναι, εάν καταλάβατε, το περίφημο αποδεικτικό υλικό το οποίο συγκέντρωνε ευλαβικά η Εισαγγελία Διαφθοράς και το έστειλε στη Βουλή για να υποστηρίξει το ατεκμηρίωτο κατηγορητήριο. Το απόλυτο τίποτα.

Μήνυμα Στουρνάρα

Ενα ακόμα μήνυμα εστάλη προς την κυβέρνηση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το μήνυμα ήταν σαφές και αφορούσε τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας.

nnn

Οπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι Αναφοράς» με πίνακες από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα ως μέλος του ευρωσυστήματος συμμετέχει στη χάραξη και στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

nnn

Σύμφωνα με το καταστατικό της, πρόσθεσε, πρωταρχικός στόχος της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών. Ουσιαστικά επαγρυπνεί για βασικά θέματα της εγχώριας οικονομικής πραγματικότητας και συνδράμει στη διαμόρφωσή της. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας και τίποτε άλλο, είτε αρέσει στο Μαξίμου είτε όχι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

***

Περίεργες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές. Ανέφεραν ότι ανώτατος αξιωματικός μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου μήνυμα τούρκου ανώτατου διπλωματικού παράγοντα για την ανταλλαγή των δύο συλληφθέντων ελλήνων στρατιωτικών με τρεις κούρδους συλληφθέντες στην Αθήνα την παραμονή της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαχείριση της τουρκικής πρότασης έγινε ερήμην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αποτέλεσμα; Ο υπουργός Αμυνας να εκφράσει την έντονη δυσφορία του στον Πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 15 Μαρτίου. Αν αληθεύουν όλα αυτά, σημαίνει ότι τρίζουν πλέον για καλά τα θεμέλια της συγκυβέρνησης. Αποδεικνύει επίσης πως δεν υπάρχει επικοινωνία των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών και ότι ο κ. Τσίπρας κάνει τον διαιτητή. Κυβερνητικοί παράγοντες, όταν ρωτήθηκαν για το ζήτημα, είπαν απλώς ότι αυτά δεν ισχύουν, χωρίς όμως να τα διαψεύσουν επισήμως. Αυτό όμως που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όντως υπήρξε επαφή στρατιωτικού με το Μαξίμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ