Η ετεροχρονισμένη πρωθυπουργική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τη Ράνια Αντωνοπούλου (φωτογραφία) θα πρέπει να θεωρείται αναντίστοιχη με την ουσία του θέματος. Και τούτο γιατί η προκλητική (για τους περισσότερους) επιδότηση ενοικίου στο Κολωνάκι στην εύπορη πρώην υπουργό θεσμοθετήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (τότε που διαφημιζόταν το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς») σε μια κρυφή διάταξη του νομοσχεδίου για το τρίτο Μνημόνιο. Στη διάταξη περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, το μέτρο της κατάργησης του ΕΚΑΣ για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Η πρωθυπουργική ευαισθησία (όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε τηλεφωνικώς εξηγήσεις από την υπουργό του και εν συνεχεία «έκανε δεκτή την παραίτησή της») εκδηλώθηκε με καθυστέρηση, όταν δημοσιοποιήθηκε η επιδότηση του ενοικίου από τα ΜΜΕ και όταν ξεσηκώθηκαν από οργή ακόμα και οι Συριζαίοι. Οι «σύντροφοι» απαίτησαν όχι μόνον τη δική της παραίτηση, αλλά και εκείνη του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου: «Γιατί να μην παραιτηθεί και ο σύζυγος, δεν κατάλαβα. Μαζί δεν έμεναν στο Κολωνάκι;» έλεγε σε ραδιόφωνα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος.
Δεν παραιτούμαι…

Το χειρότερο ίσως για τη Ράνια Αντωνοπούλου είναι ότι αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι εισέπραττε επίδομα ενοικίου και να δηλώσει πως θα επιστρέψει όλα τα χρήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (κάτι που ζήτησε και η ΝΔ). Δηλαδή, για να καταλάβω, εάν δεν γινόταν αντιληπτή από τα ΜΜΕ η επιδότηση του ενοικίου της, θα επέστρεφε τα χρήματα; Αρχικώς μάλιστα δεν έκανε λόγο για παραίτηση, αλλά ζήτησε απλώς να κριθεί από το έργο της εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά της… ΝΔ. Να σκεφτείτε ότι η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της θεωρούνται ως το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης. Το 2015 είχε δηλώσει 450.000 ευρώ εισόδημα, καταθέσεις που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ, επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 εκατ. δολάρια και διαθέτει βίλα στη Σύρο, διαμέρισμα στη Γλυφάδα και στις ΗΠΑ.
Αριστερός σνομπισμός

Το ερώτημα όμως παραμένει. Πώς είναι δυνατόν μία αναπληρώτρια υπουργός με τόσο μεγάλη οικονομική ευχέρεια, με σύζυγο επίσης υπουργό και εύπορο και τ. πρόεδρο του Ινστιτούτου Λέβι, να καταδέχεται να της πληρώνουν (με νόμο που η ίδια θέσπισε) οι φορολογούμενοι το επίδομα ενοικίου; Ρώτησα γνωστούς, φίλους και συνεργάτες της και η απάντηση που πήρα ήταν μία. «Φταίει ο αριστερός… σνομπισμός της» εξήγησαν και ανέφεραν τα παρακάτω περιστατικό: Η Ράνια γράφτηκε σε ένα γυμναστήριο στο Κολωνάκι, όχι από αυτά τα VIP (με ατομικά προγράμματα) αλλά σε κάτι πιο φθηνό (με ομαδικά training). Σε κάποια στιγμή, όπως μου λένε, συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου και του είπε αυστηρά ότι εάν δημοσιευθεί οποιαδήποτε φωτογραφία της από το γυμναστήριο τότε θα αντιδρούσε «έντονα». Ο ιδιοκτήτης έκπληκτος τη ρώτησε: «Γιατί να αφήσω μαντάμ να διαρρεύσουν οι φωτογραφίες σας; Κάνατε κάτι; Γιατί πρώτη φορά σας βλέπω στη ζωή μου». Το τελευταίο ήταν αυτό που την εξόργισε και έφυγε από το γυμναστήριο.


Διορισμοί ή ρουσφέτια;

Ξαφνικά, εκεί που οι πάντες στο υπουργείο Εξωτερικών είχαν στραμμένη την προσοχή τους στο προσύμφωνο της χώρας μας με την πΓΔΜ και στις προκλήσεις των Τούρκων στην Κύπρο και στο Αιγαίο, έκαναν την εμφάνισή τους κάποιοι καθυστερημένοι… διορισμοί. Πρόκειται για την πρόσληψη τεσσάρων έμμισθων νομικών συμβούλων στο υπουργείο Εξωτερικών. Τριών γυναικών και ενός ανδρός, που προσλαμβάνονται με την υπ’ αριθμόν 8743 απόφαση του Νίκου Κοτζιά. Τώρα θα πείτε τι είδους διορισμοί είναι αυτοί. Τη στιγμή που το ΥΠΕΞ διαθέτει νομικούς στο Επιστημονικό Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαθέτει κοτζάμ Νομική Υπηρεσία με μεγάλη εμπειρία σε διεθνή και διμερή θέματα, προσλαμβάνει και άλλους τέσσερις νομικούς μάλλον για… νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν θεωρούνται απαραίτητοι στον υπουργό; «Διορισμοί είναι αυτοί ή ρουσφέτια;» διερωτώνται πολλοί στο υπουργείο Εξωτερικών.


Κι άλλες προσλήψεις

Σε καταγγελία σχετικά με τις 424 προσλήψεις που έγιναν μέσα σε έναν χρόνο στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ) προέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος στην καταγγελία του, η ΕΕΣΤΥ από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 έκανε 424 νέες προσλήψεις μέσω αποφάσεων για ανάθεση έργου.


Ο Στουρνάρας και οι… κομισάριοι

Στον απόηχο της επερχόμενης υπόθεσης με την εμπλοκή δεκάδων τραπεζικών στελεχών για τη δανειοδότηση των κομμάτων, αλλά και της εν γένει σκανδαλολογίας (με καμπανάκι για την ανεξαρτησία των θεσμών), πραγματοποιήθηκε η 85η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας (πιστοληπτική γραμμή) μετά την έξοδο, το καλοκαίρι, της χώρας από τα μνημόνια. Αυτή τη φορά όμως οι επισημάνσεις του κεντρικού τραπεζίτη δεν έμειναν αναπάντητες, αφού ζήτησαν και πήραν τον λόγο δύο κυβερνητικά στελέχη («κυβερνητικούς κομισάριους» τους έλεγε ο διοικητής) και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση εναντίον της πολιτικής του. Πρόκειται για τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και τον Γρ. Στεργιούλη, εκπρόσωπο του ΣΕΒ στο ΔΣ της ΤτΕ. Δεν πρόλαβε ωστόσο να τους απαντήσει ο κ. διοικητής, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων της τράπεζας.

Το… «Μαγκαζέ» του Καρανίκα

Τα όσα φαιδρά, αλλά εξόχως πολιτικά συνέβησαν πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο καφέ «Μαγκαζέ», στην οδό Αιόλου 33, απέναντι από την Αγία Ειρήνη, μου τα αφηγήθηκε βουλευτής του Ποταμιού και σας τα μεταφέρω πάραυτα.

***

Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας απολάμβανε στο «Μαγκαζέ» τον φρέντο του μαζί μ΄έναν φίλο του, γνωρίζοντας πως ακόμα ήταν πολύ πρωί για να τον αναγνωρίσουν και συνεπώς ουδείς θα τάρασσε την ηρεμία του σαββατιάτικου πρωινού: Ξαφνικά από διπλανό τραπέζι κάποιος τον πλησιάζει: «Εσύ είσαι ο Καρανίκας; Ο σύμβουλος;», του λέει. Ο κ. Καρανίκας παρατάει αμέσως τη συζήτηση που είχε με τον φίλο του πίνει μια γουλιά καφέ και λέει: «Ναι, αυτός είμαι…». Αμέσως μετά όμως κατάπιε την γλώσσα του. Ο συνομιλητής του (σε ημιέξαλλη, όπως μου περιγράφουν, κατάσταση από οργή) του δηλώνει με το «καλημέρα» ότι είναι κάτοχος μια μικρής διαφημιστικής εταιρίας. Εν συνεχεία του βγάζει από το μπουφάν του ένα χαρτί και του το στρίβει στη… μούρη, λέγοντας του: «Μόλις ήλθα από τον λογιστή μου και πληρώνω το 75% των εισπράξεών μου σε φόρους. Για να πληρώνω εσένα ρε Καρανίκα που δεν κάνεις τίποτα και τους φίλους σου που επίσης δεν κάνουν τίποτα». Οπως μου το εξιστόρησε ο βουλευτής του Ποταμιού και άλλοι πρωινοί θαμώνες άρχισαν να επικρίνουν την κυβέρνηση. Και τι έκανε νομίζετε ο σύμβουλος; Συνιστούσε ψυχραιμία λέγοντας: «Κοιτάχτε…. κοιτάχτε φίλοι μου, κάντε υπομονή, σε λίγο βγαίνουμε από τα μνημόνια, υπομονή…». Αυτά μου είπαν, αυτά σας μετέφερα και αμαρτία δεν έχω…

HeliosPlus