Μία φράση από τη μοναδική έως τώρα συνέντευξη που έδωσε η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (φωτογραφία), σύντροφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η φράση της κυρίας Μπαζιάνα, όπως θυμάστε, ήταν: «Πήραμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», μια φράση όχι απολύτως δική της, αφού την πρωτοείπε ο Λένιν για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους βουλευτές του στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ, είπε ότι ο κ. Τσίπρας έχει την κυβέρνηση αλλά θέλει και την εξουσία για να υπονομεύει το κράτος δικαίου, για να μη σέβεται, όπως είπε, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να υπονομεύει τη Δικαιοσύνη και πολλά άλλα. Αλλά δεν έμεινε μόνον σε αυτή τη φράση. Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και μια άλλη φράση, αυτή τη φορά του Πρωθυπουργού, που είπε για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν αυτοί», για να προσθέσει εν μέσω χειροκροτημάτων των βουλευτών του: «Δεν μας τελείωσε» (σ.σ. το «ακόμα» πάντως δεν το είπε), «είμαστε εδώ, δυνατοί, όρθιοι και ενωμένοι».
Οι όρθιοι γαλάζιοι βουλευτές

Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι με τις φράσεις Μητσοτάκη «είμαστε όρθιοι και δυνατοί» προκλήθηκε ξαφνικά μια εγρήγορση στα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδα, που αμέσως πετάχτηκαν από τις θέσεις τους όρθια και χειροκροτούσαν τον αρχηγό τους. Δυο-τρεις που εντόπισα να παίζουν εκείνη την ώρα με το κινητό τους το πέταξαν βιαστικά πάνω στα έδρανα και όρθιες χειροκροτούσαν και αυτές. Ετσι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να παραφράσει και μια άλλη ( τη δεύτερη κατά σειρά) φράση του κ. Τσίπρα σχετικά με τον πατριωτισμό. Ο Πρωθυπουργός στο περιφερειακό συνέδριο της Πάτρας είχε πει ότι δεν είναι πατριωτισμός η μίζα και η δωροδοκία. Ο κ. Μητσοτάκης του ανταπέδωσε λέγοντας ότι πατριωτισμός δεν είναι να ζημιώνεις τη χώρα με 100 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσα υπολογίζουν πως στοίχισε η περίοδος Βαρουφάκη).
Με ποιον αλλάζει γραφείο ο Τσίπρας

Από την πρώτη ημέρα που είχε εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειχνε να ενθουσιάζεται. Το βρήκε μεγάλο, το βρήκε απρόσωπο, ήθελε να βάλει τη δικιά του πινελιά (την οποία την έβαλε με καινούργιους καναπέδες και έργα ζωγραφικής) και γενικά ήθελε να μεταφέρει κάπου άλλού το πρωθυπουργικό γραφείο. Θα το έκανε, αν δεν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας που δεν το επέτρεπαν. Στο πίσω όμως του μυαλού του ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέλει άλλο γραφείο, ευήλιο και ευάερο, κατά προτίμηση με θέα τη… θάλασσα!
nnn
Του ξέφυγε και το είπε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ηταν η πρώτη φορά που πήγαινε σε αυτό το υπουργείο και ενθουσιάστηκε και με το κτιριακό συγκρότημα, αλλά και με τη θέα που έχει στον Σαρωνικό (το άπλετο γαλάζιο, όπως είπε). Το πρώτο πράγμα που είπε στον Π. Κουρουμπλή στην κλειστή σύσκεψη που ακολούθησε ήταν «Παναγιώτη, αλλάζουμε τώρα τα γραφεία;». Κατά παράξενο τρόπο ο κ. Κουρουμπλής (που οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι ο πρώτος που θα καρατομηθεί στον ανασχηματισμό) συμφώνησε (σου λέει, τι έχω να χάσω). Και ενώ ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσει αυτή η μη ανακοινώσιμη σύσκεψη (στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού) για την τουρκική προκλητικότητα, πετάχτηκε κάποιος από τους συμβούλους του υπουργού και… προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα: «Αυτός που θα μας κάνει την ενημέρωση είναι Παναθηναϊκός, κύριε Πρωθυπουργέ». Ο κ. Τσίπρας έκανε πως αιφνιδιάζεται και πως ενθουσιάζεται και πέταξε ένα «α, και εσύ Παναθηναϊκός, βρε παιδί μου» και ζήτησε αμέσως ενημέρωση.
nnn
Είπε, στους λιμενικούς περίπου αυτά που είπε και στις τηλεοπτικές κάμερες, επιμένοντας ότι η «ψυχραιμία είναι ανδρεία», και καυτηρίασε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αυτά που δεν είπε στην τηλεόραση έχουν τη σημειολογική τους αξία. Για παράδειγμα, ζήτησε ποιοτική ενίσχυση του στόλου του Λιμενικού, λέγοντας ότι έρχονται να προστεθούν τέσσερα υπερσύγχρονα σκάφη. Ζήτησε μάλιστα να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αποκτηθεί το know-how.
Το κρυφτούλι του υπουργού

Την άγνωστη πτυχή μιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα και αφορούσε το «κρυφτό» ενός υπουργού αποκάλυψε ο Κώστας Μπακογιάννης με μια ανάρτησή του στο Facebook. Οπως έγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στην εν λόγω σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού (τον οποίο δεν ονομάτισε) ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, για την ακρίβεια έκτακτη επίσκεψη στο Μαξίμου. «Φεύγοντας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο υπουργός ήταν στο γραφείο του, αλλά υποθέτω, επειδή ήξερε πως θα διαφωνήσουμε, κρύφτηκε» έγραψε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης. Τώρα θα διερωτηθείτε ποιος είναι αυτός ο υπουργός που κρύβεται. Σέβομαι το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης δεν ανέφερε το όνομά του, αλλά εάν το ψάξετε δεν είναι η πρώτη φορά που κρύβεται ο συγκεκριμένος υπουργός και από περιφερειάρχες και από δήμαρχους ακόμα και από δημοσιογράφους. Ορισμένοι λένε ότι το κάνει αυτό για δύο λόγους. Είτε επειδή δεν έχει να τους πει τίποτα είτε επειδή τα ελληνικά του δεν είναι και τόσο σπουδαία (και δεν αναφέρομαι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κι αυτός σπάνια έρχεται επαφή με δημοσιογράφους).

Μια βροχή τους σώζει…

Εν όψει της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis …μια βροχή του σώζει και το εννοώ. Και αυτό διότι την περασμένη Πέμπτη άρχισε να στάζει για τα καλά από την γυάλινη οροφή της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι κάτι που εδώ και χρόνια παρατηρείται όταν βρέχει αρκετά. Κάποτε μάλιστα τοποθετούνταν και …κουβάδες στην αίθουσα, ενώ πριν πέντε χρόνια κατά την διάρκεια τεχνικών εργασιών βελτίωσης της οροφής, μια υπάλληλος βρέθηκε αιωρούμενη όταν έσπασαν τα τζάμια και χρειάστηκε να την τραβήξουν συνάδελφοί της προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες πλήρους αντικατάστασης της γυάλινης οροφής που έχει δρομολογηθεί επί Βούτση, το πρόβλημα θα συνεχίζει.

***

Το πρόβλημα εστιάζεται πάνω από τα έδρανα του ΚΚΕ που έγιναν μούσκεμα. Μάλιστα καλύφθηκαν με μουσαμάδες τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που έχουν τοποθετηθεί για να μην καταστραφούν. Η Βουλή έχει ήδη εγκρίνει τις τεχνικές επεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης της κατασκευής κάλυψης της αίθουσας. Πρόκειται για ένα σημαντικό από τεχνικής απόψεως έργο και χρειάστηκε προηγούμενη άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Σημαντικό είναι και το κόστος – πάνω από 1,3 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ενίσχυση των δομικών στοιχείων της στέγης, την στεγάνωση και την πλήρη αντικατάσταση του υπάρχοντος θόλου που θα έχει σκελετό αλουμινίου και υαλοπίνακες ασφαλείας.

HeliosPlus