Πολλοί είναι αυτοί που απορούν για τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εξέδρα που θα στηθεί στην οδό Ερμού…
nnn
Ζήτησα λοιπόν από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μου εξηγήσουν τη στάση αυτή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Μου είπαν ότι η ιστορία είναι παλιά και ότι ξεκίνησε το 2011. Οταν άρχισαν να αναπτύσσονται η αντίδραση στα μνημόνια και το κίνημα των Αγανακτισμένων μπροστά από τη Βουλή, δύο πρόσωπα προσέγγισαν τότε τον μικρό (ηλικιακά) Αλέξη Τσίπρα:
nnn
Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος. Ο πρώτος, σύμφωνα πάντοτε με τις διηγήσεις των συνεργατών του Πρωθυπουργού, ήθελε να αποτελέσει τη σπίθα, τη βάση δηλαδή της αντίδρασης κατά των μνημονίων ώστε να ηγηθεί του αντιμνημονιακού αγώνα. Ο Μανώλης Γλέζος καλούσε τον Τσίπρα να συγκροτήσουν από κοινού το νέο ΕΑΜ…
nnn
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι σεβόταν και τις δύο προσωπικότητες, απέφυγε να δώσει οποιουδήποτε είδους πρωτοκαθεδρία στις δύο ιστορικές μορφές της Αριστεράς. Και επί της ουσίας συνέχισε μόνος του με τον ΣΥΡΙΖΑ…
nnn
Ο μεν Μανώλης Γλέζος ενσωματώθηκε στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα λαμβάνοντας μέρος στις ευρωεκλογές. Ηγήθηκε του ευρωψηφοδελτίου του 2014. Ο δε Μίκης Θεοδωράκης απομακρύνθηκε…
nnn
Στις εκλογές του 2015 ο κ. Τσίπρας έλαβε μια ευχετήρια επιστολή από τον Μίκη Θεοδωράκη. Και αυτό ήταν. Στη συνέχεια βρέθηκε απέναντί του. Ο κ. Γλέζος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015. Στην παρούσα φάση του Μακεδονικού ο Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε να είναι ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Αθήνας.
nnn
Ο Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκε τις προάλλες τον Πρωθυπουργό προτρέποντάς τον να ευνοήσει το συλλαλητήριο της Αθήνας με το επιχείρημα ότι «αυτός ο κόσμος είναι δικός μας». Εκείνο όμως που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην αναζήτηση λύσης για το Μακεδονικό με όλες του τις δυνάμεις. Πράγμα που σημαίνει, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, ότι οι δεσμοί με τις δύο ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς έχουν οριστικά διαρρηχθεί.
nnn
Μαθαίνω εγκύρως ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα γύρω από το Μακεδονικό και ότι απορεί και ο ίδιος με την «ένταση της κινητοποίησης». Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε συνεργάτες του «η Δεξιά δεν βγήκε στους δρόμους για τους φόρους και τα άπειρα μέτρα οικονομικής πολιτικής και βγήκε για το Μακεδονικό», αναμένοντας με αγωνία το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ο Καραμανλής στην Αρχιεπισκοπή

Ο «υψηλός» προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ήταν αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Προσήλθε την περασμένη Τρίτη στην Αρχιεπισκοπή, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό, και είχε δείπνο με τον Μακαριότατο. Το «μενού» δεν ήταν άλλο από το Μακεδονικό. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως έμαθα, εξέθεσε τους προβληματισμούς της Εκκλησίας για την Εκκλησία των Σκοπίων (λέγεται ότι θα μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδας, αλλά ώσπου να γίνει πράξη ο Μακαριότατος έχει τις αμφιβολίες του) και εξήγησε γιατί η Εκκλησία στηρίζει το συλλαλητήριο της Αθήνας. Η Αρχιεπισκοπή, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση, ανέφερε απλώς «ούτε διαψεύδουμε ούτε επιβεβαιώνουμε το δείπνο». Να σας πω τι έφαγαν; Κρεατικά και σαλάτα. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι ο κ. Ζάεφ έκλεισε ραντεβού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Μελανσόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα με πρωταγωνίστρια άλλη μία που είχε εγκαταλείψει τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015 και στράφηκε εναντίον του. Ας δούμε μερικές παραμέτρους των τελευταίων ημερών:
nnn
Οι πολιτικές σχέσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας είναι στενές, σχεδόν αδελφικές. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ορκισμένη αντίπαλος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολλές φορές στο πλάι του νεοκομμουνιστή πολιτικού κατά τις περυσινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οικοδομώντας το ευρωπαϊκό προφίλ της. Οι σχέσεις τους μάλιστα έχουν αναβαθμιστεί τόσο που τον περασμένο Οκτώβριο συμφώνησαν στην Αθήνα να επεξεργαστούν και να καταρτίσουν από κοινού ένα «Σχέδιο B’» για την Ευρώπη. Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Διότι προκάλεσε αίσθηση η πρωτοβουλία του Μελανσόν να ζητήσει την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς –αν και είναι εκ των συνιδρυτών του.
nnn
Το αίτημά του θεωρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός τόπου και χρόνου από τον Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρο του ΚΕΑ, ενώ και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτήρισε την επίμαχη ενέργεια «γελοία στη μορφή και στην ουσία της». Ακόμα και ο αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος είπε για τον Μελανσόν ότι «είναι υπερφίαλος, με δυσανεξία στις διαφορετικές απόψεις» και ότι «κινείται σε έναν δικό του κόσμο, ουτοπικό». Περιττό να σας πω βεβαίως ότι πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένη την εμπλοκή της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν κρύβει την πολιτική απέχθεια και το μένος της κατά του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος μετά την «κυβίστηση» του καλοκαιριού του 2015. «Αν δεν ήταν δική της η ιδέα να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα έβαλε το λιθαράκι της ενισχύοντας και επαυξάνοντας την πρωτοβουλία Μελανσόν» λένε. Καθόλου απίθανο…


«Φορσέ» για εκλογές τον Μάιο του 2019

Η συζήτηση για τις εκλογές και πότε αυτές θα διεξαχθούν καλά κρατεί, εδώ και τρία χρόνια. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που είχαν προβλέψει και εξακολουθούν να προβλέπουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος της τετραετίας. Αυτό που έχω να σας μεταφέρω είναι ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σταθερά προσανατολισμένο για εκλογές τον Μάιο του 2019…
nnn
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέει πολύ συχνά στους συνομιλητές του ότι «πάμε φορσέ για τον Μάιο του 2109» και κάνει λόγο για διπλές κάλπες: ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Το σκεπτικό είναι απλό: χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές και σκληρή (και πιο σημαντική) στην εθνική κάλπη. Οσο για τις περιφερειακές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόκειται να μετακινηθούν τον Οκτώβριο του 2109. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί και το εξάμηνο που είχε χαθεί την προηγούμενη περίοδο διεξαγωγής τους.

Τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ

Ξέρετε αυτή τη στιγμή στο λεγόμενο «χρηματιστήριο αξιών» του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι προηγούνται; Η «αναδυόμενη πεντάδα της κυβέρνησης», όπως την ονομάζει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Δηλαδή οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Λιάκος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ευ. Καλπαδάκης. Είναι αυτοί που τους ονομάζουν «τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο «κόκκινος» δήμαρχος

«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζει στην κυβέρνηση ο «κόκκινος» δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης μεθαύριο Τρίτη με την ευκαιρία του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που διοργανώνει στην πόλη και στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και είκοσι υπουργοί.

nnn

Ο Περισσός έχει δείξει και στο παρελθόν τις άγριες διαθέσεις του με τις «κυβερνητικές φιέστες», διοργανώνοντας μάλιστα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κάτι που έχει ενοχλήσει σφόδρα την Κουμουνδούρου και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος είχε επιτεθεί στο ΚΚΕ εντός της Βουλής κατηγορώντας το ότι τέτοια αγωνιστική σπουδή δεν είχε επιδείξει επί κυβέρνησης Σαμαρά!

nnn

Πάντως, το ΚΚΕ απτόητο εμμένει στη σκληρή γραμμή της μαχητικής αντιπολίτευσης και έχει κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, οι οποίες θα διαδηλώσουν στην πόλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

***

Αισιόδοξος ότι θα κερδίσει και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα επανεκλεγεί Πρόεδρος της Κύπρου εμφανίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Ηδη εξασφάλισε τη στήριξη και της Εκκλησίας της Κύπρου. Ισχυρότερο όπλο του είναι ο φόβος των κυπρίων ψηφοφόρων έναντι του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ, που τους οδήγησε στο «κούρεμα» καταθέσεων και στο μνημόνιο.

***

Είναι νέος, ανεξάρτητος, υπόσχεται καλύτερη διαχείριση της εξουσίας και ελπίζει ο Σταύρος Μαλάς να επικρατήσει του αντιπάλου του. Στηρίζεται όμως από το ΑΚΕΛ, αν και στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχει πολλές διαφορές από τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ