Ηταν η στιγμή που το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν του ισραηλινού προέδρου Ρεουβέν Ριβλίν (φωτογραφία) βρισκόταν στη μέση του. Δηλαδή είχε σερβιριστεί το πρώτο πιάτο (ντολμαδάκια) και σερβιριζόταν το κυρίως, ένα λαχταριστό λαβράκι. Και ξαφνικά ακούστηκε ένα… κρακ στην αίθουσα και ο ισραηλινός πρόεδρος σωριάζεται φαρδύς-πλατύς στο πάτωμα. Είχε σπάσει η καρέκλα του. Στιγμές απόλυτης αμηχανίας ακολούθησαν τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τους άλλους περίπου 70 καλεσμένους του Προέδρου (που οι καρέκλες τους άντεξαν).
nnn
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την περίεργη κατάσταση. Να σπάσει η καρέκλα του επίσημου προσκεκλημένου τους; Από τη δύσκολη θέση τούς έβγαλε ο ισραηλινός πρόεδρος. Σηκώθηκε μόνος του και έλεγε «I’m fine. No problem. I’m fine. Let’s continue». Οπως καταλαβαίνετε, είχαν παγώσει οι πάντες, τα γκαρσόνια έτρεχαν να βρουν άλλη καρέκλα στον Ισραηλινό για να αντικαταστήσουν τη σπασμένη, ο ίδιος τα έβλεπε όλα αυτά και χαμογελούσε, σε λίγο άρχισαν όλοι να χαμογελούν και το θέμα έκλεισε εκεί. Εκλεισε όμως; Οχι βεβαίως, αφού ζητήθηκε (ως παράκληση) να μη βγει τίποτε προς τα έξω. Και όμως βγήκε, μέχρι το Ισραήλ έφθασε…


Και ο σκοπιανός δήμαρχος στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης προσκάλεσε στην Αθήνα τον δήμαρχο Σκοπίων Σάσα Μπογντάνοβιτς, ο οποίος να σημειώσω ότι εξελέγη πρόσφατα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM (που συγκυβερνά) και θεωρείται ο υπεύθυνος για την αφαίρεση όλων των αλυτρωτικών συμβόλων από την πόλη των Σκοπίων. Φτάνει βεβαίως να πάρει την εντολή. Ο κ. Καμίνης δεν ανακοίνωνε την έλευση του σκοπιανού δημάρχου στην Αθήνα, λόγω και του Συλλαλητηρίου της Κυριακής, αλλά τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης τον πρόλαβαν και άρχισαν να αφήνουν να διαρρεύσει η είδηση. Να προσθέσω ότι το «προξενιό» της γνωριμίας του δημάρχου Αθηναίων με τον δήμαρχο Σκοπίων το έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Σαμαράς στο Συλλαλητήριο;
Το ερώτημα που θέτουν εδώ και καιρό πολιτικοί όλων των παρατάξεων (αλλά κυρίως οι γαλάζιοι βουλευτές) είναι εάν θα παραστεί στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ο Αντ. Σαμαράς. Ο ίδιος έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν φανερώνει δημοσίως τις προθέσεις του. Η δήλωση ωστόσο που έκανε από την Καλαμάτα (λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το ζεύγος Μητσοτάκη), ότι την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, μάλλον θεωρείται προαναγγελία της στήριξής του προς το συλλαλητήριο. Ετσι απευθύνθηκα στη ΝΔ και ρώτησα ευθέως εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στο συλλαλητήριο και ιδού η απάντηση: «Εχετε καμία αμφιβολία; Εδώ θα πάνε και άλλοι που θεωρούνται θεσμικοί στο κόμμα», χωρίς να μου αποκαλύψει ονόματα, πλην ενός, τον οποίο θα πρέπει να τον δω στην εξέδρα για να το πιστέψω.
Επέτειος γάμου με γαλάζιους

Και επειδή υπάρχει κάποιο μυστήριο στο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Αντώνη Σαμαρά με το ζεύγος Κ. Μητσοτάκη στην Καλαμάτα, ένα έχω να σας πω. Πολιτικές συζητήσεις ελάχιστες υπήρξαν (κυρίως κριτική έναντι της πολιτικής του κ. Τσίπρα), λόγω της παρουσίας των συζύγων στο τραπέζι. Το ζεύγος Μητσοτάκη είχε επέτειο γάμου και η Μαρέβα θέλησε να περάσει αυτή την ημέρα δίπλα στον σύζυγό της, δειπνώντας (σαλάτα και ψαρομεζέδες) με… γαλάζιους. Οχι όπως πέρυσι, που την πέρασε στο συνέδριο του ΠαΣοΚ, πάλι δίπλα στον σύζυγό της, αλλά με Πασόκους. Υπήρξε συζήτηση για το Σκοπιανό και για το Συλλαλητήριο και την πιθανή συμμετοχή σε αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Οχι, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα παραστεί.
Μια βροχή μας σώζει

Στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το συλλαλητήριο του Συντάγματος θα είναι ογκώδες και εν πάση περιπτώσει πολύ μεγαλύτερο από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Παραδέχθηκαν επίσης ότι η κατάσταση για τον περιορισμό της συμμετοχής έχει ξεφύγει από τα χέρια τους και το μόνον που έκαναν ήταν να δώσουν εντολή στα στελέχη του κόμματός τους που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να μην επιτίθενται εναντίον όσων θα συμμετάσχουν. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο έχει τον χαβά του και θεωρεί ότι πολλές δηλώσεις για συμμετοχή έχουν ακροδεξιά κίνητρα. Εκείνο που τους απομένει, αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους, είναι να υπάρξει… επιδείνωση του καιρού και να βρέξει ώστε να ξαναθυμηθούν το παλαιό πολιτικό-ποδοσφαιρικό σύνθημα «μια βροχή μάς σώζει».


Ποιος ξέρει καλύτερα την Πατησίων;

Πολύ έχει ενοχλήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι έχει να περάσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πάνω από δέκα χρόνια, και αυτός είναι ο λόγος που δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί εκεί (μικροπωλητές, παραβίαση ασύλου από αντιεξουσιαστές κ.τ.λ.). Δεν περίμενε να του απαντήσει στη Βουλή και έτσι του απάντησε μέσω συνεργατών του, υπενθυμίζοντάς του ότι ξέρει καλά την περιοχή, καλύτερα από τον Γαβρόγλου, αφού για χρόνια το γραφείο του βρισκόταν Κάνιγγος και Πατησίων. Και καταλήγει: «Μάλλον ο Γαβρόγλου έχει χρόνια να περάσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αν και υπουργός Παιδείας».

HeliosPlus