Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) να έχει άπλετο χρόνο για να δίνει συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση, αλλά δεν αφιερώνει αντίστοιχο χρόνο στο γραφείο του, προκειμένου να διευθετεί πραγματικά προβλήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του. Ως εκ τούτου, μεγάλος όγκος εργασίας έχει πέσει στον διευθυντή του γραφείου του Σπύρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι εκείνος που βλέπει τους φορείς που κανονικά θα έπρεπε να δει ο υπουργός, είναι εκείνος που συντονίζει τις λειτουργίες του υπουργείου (κάτι που δεν κάνει η αρμόδια γενική γραμματέας Ελενα Παπαδοπούλου, η οποία να σημειώσω ότι ανήκει στην Ομάδα 53+) και εκείνος που διεκπεραιώνει όλη την υπουργική χαρτούρα. Αλλά και όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαίνει στο γραφείο του αποφεύγει να ασχολείται με «πεζά» πράγματα, όπως για παράδειγμα η υπογραφή αποφάσεων και φακέλων. Γιατί; Θα σας γελάσω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι η αναβλητικότητα του υπουργού μπορεί να προκαλέσει… πονοκεφάλους.


Υπογραφές… από Αύγουστο


Ως παράδειγμα να σας αναφέρω τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών. Υπάρχουν εξαιρετικά νευραλγικές Αρχές που διαχειρίζονται κρίσιμες υποθέσεις, αλλά είναι υποστελεχομένες. Για παράδειγμα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Η εν λόγω Αρχή μπορεί να είναι διαρκώς στην επικαιρότητα λόγω των επιτυχιών της και των χειρισμών της σε σοβαρές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος, όμως αυτές οι επιτυχίες βασίζονται στην εξοντωτική εργασία μιας ολιγομελούς ομάδας στελεχών. Η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την ενίσχυση της Αρχής με προσωπικό και συγκεκριμένα να μετατεθούν ή να αποσπαστούν περίπου δέκα άτομα. Αυτό το αίτημα που απαιτεί μόνον την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει παγώσει, καθώς φαίνεται πως ο υπουργός ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα υψηλής πολιτικής. Παραδόξως δε και ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μεριμνά δεόντως για τα ζητήματα αυτά, έχει δείξει αργά αντανακλαστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση.
nnn
Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος ζητεί να μάθει το πότε ο Ευκλείδης και το επιτελείο του θα ασχοληθούν με τα θέματα της καθημερινότητας και την τρέχουσα δουλειά του υπουργείου, λαμβάνει μια απάντηση του τύπου «όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς». Αν αληθεύει αυτό, η κυρία Ζαΐρη θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2018 για να δει στελεχωμένη την υπηρεσία της…


Ποιος διόρισε τη θυγατέρα;


Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά στη Βουλή είναι διορισμένη (μόνιμη υπάλληλος και όχι μετακλητή) κόρη πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα θα πείτε, είναι είδηση αυτή; Τη στιγμή που στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων έχουν διορίσει όποιον θέλουν, μέχρι βαθμού συγγενείας τρίτου βαθμού; Το περίεργο του διορισμού είναι ότι η κόρη του κυβερνητικού παράγοντα δεν διορίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από την προηγούμενη. Και αν λάβει κανείς υπόψη τις θυελλώδεις σχέσεις που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με το ΠαΣοΚ, τότε καταλαβαίνετε το παράξενο του διορισμού.


Ο καπνιστής του ντιμπέιτ


Ηταν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «λαβυρινθώδης» η συζήτηση εννέα πολιτικών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που έγινε στην ΕΡΤ. Δεν γνωρίζω ακόμη πόση θεαματικότητα είχε, αλλά εάν κρίνω από τις διαφημίσεις που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση, το ενδιαφέρον του κόσμου δεν ήταν το αναμενόμενο. Ούτε μία εμπορική διαφήμιση, παρά μόνον διαφημίσεις για τις εκπομπές της ΕΡΤ. Ούτε βεβαίως βοηθούσε η σκηνοθεσία, αφού περισσότερες φορές εμφανίστηκαν οι πέντε δημοσιογράφοι και η συντονίστρια (που εκτέλεσαν άψογα το καθήκον τους) παρά οι υποψήφιοι ηγέτες του νέου σχήματος. Δεν είναι άλλωστε και εύκολο πράγμα (για οποιονδήποτε τηλεοπτικό σκηνοθέτη) να κάνει ντιμπέιτ με εννέα άτομα…
nnn
Ακόμη και μέσα στο ΠαΣοΚ είπαν ότι από τη συζήτηση αυτή «δεν γίναμε σοφότεροι», αφού οι περισσότεροι επανέλαβαν όλα αυτά που προβάλλουν στις δεκάδες συνεντεύξεις τους. Πέρα ίσως από την αποκάλυψη της συμφωνίας ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντίστοιχα. Είπαν μάλιστα ότι τηρούν τις συμφωνίες τους, κάνοντας τον Γιάννη Ραγκούση να εκδώσει οργίλη ανακοίνωση. Και τον Γ. Καμίνη να κάνει λόγο για μυστικές συμφωνίες. Οργή όμως προκάλεσε στον Στ. Θεοδωράκη και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οχι για αυτά που έλεγε, αλλά για αυτά που έκανε στα… διαλείμματα. Εβγαινε στον διάδρομο και… κάπνιζε. Και εγώ νόμιζα ότι έκοψε (πάλι) το τσιγάρο. Οντως το έκοψε για ένα μικρό διάστημα, αλλά τώρα με την πίεση το ξανάρχισε. Και επειδή ο διάδρομος της ΕΡΤ είναι κλειστός χώρος και το κάπνισμα απαγορεύεται, ο κ. Θεοδωράκης διαμαρτυρήθηκε γιατί ντουμάνιασε όλον τον χώρο κάνοντας τους υπόλοιπους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς παθητικούς καπνιστές.
Και όμως οι 53+ γκρίνιαξαν (για τα καλά)

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ιστοσελίδες που εκφράζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και μαθαίνουμε ορισμένα πράγματα, γιατί εάν περιμέναμε να μάθουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος θα νομίζαμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε και γόνιμη συζήτηση, χωρίς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Ετσι με μια ανάρτηση- καταπέλτη στην ιστοσελίδα που εκφράζει τις θέσεις της Ομάδας των 53, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δίνουν τη δική τους εκδοχή για το τι έγινε στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία για τα θέματα που έθεσαν και ποιες είναι οι αντιρρήσεις τους. Ενδιαφέρον έχουν και οι αντιρρήσεις των 53+ στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Αν και δεν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης το περιέλαβαν στο κείμενό τους χαρακτηρίζοντας (προσέξτε) την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ «αντιλαϊκή, ξενοφοβική, φιλοπολεμική, σεξιστική και επικίνδυνη»!

***

Πάντως οι 53 καθιστούν σαφές ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας «δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.» Θέλετε κι άλλα;

***

Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και το σημαντικότερο; Η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων να περάσει αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και αυτοί μας έλεγαν επισήμως ότι δεν υπήρξε αιχμή για την πολιτική Μουζάλα.

HeliosPlus