Από δηµοσιεύµατα του Τύπου και από τις αρχικές διαρροές του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ΕΡΤ και σε γνωστό φιλοκυβερνητικό ιστότοπο πληροφορήθηκε ο εκδότης του «Βήµατος» και των «Νέων» τη δέσµευση των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασµών. Κατόπιν σχετικής ερεύνης διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εισαγγελική διάταξη που συνδέεται µε τον φορολογικό έλεγχο τον οποίο υφίσταται εδώ και µήνες για τις χρήσεις 2000-2012. Εννοείται ότι κανένα έγγραφο σχετικό µε τη δέσµευση δεν έχει ακόµη κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόµενο.
Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς φορολογικούς ελέγχους τους οποίους έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται πληθώρα φορολογουµένων και επιχειρηµατιών, ο οποίος δεν συνδέεται εν προκειµένω µε το τυπικό θέµα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που είχε αναδειχθεί προ καιρού και µε το οποίο βεβαίως τα γνωστά χαλκεία έσπευσαν αµέσως να κάνουν τη σύνδεση.
Η δέσµευση λογαριασµών γίνεται πάντως αποκλειστικά και µόνο µε βάση τον καταρχήν έλεγχο, µονοµερώς και χωρίς αντίλογο ή αντίκρουση από τον ίδιο τον φορολογούµενο για την πηγή και την προέλευση των ποσών που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς στους λογαριασµούς του. Ο φορολογούµενος καλείται εν συνεχεία να δικαιολογήσει τα ευρήµατα ή να εξηγήσει το τυχόν αφορολόγητο των καταθέσεων οι οποίες προέρχονται από πηγές που νοµίµως δεν είχαν περιληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις. Κατά συνέπεια η όποια αναφορά σε ποσά είναι πρόωρη, ατεκµηρίωτη και βεβαίως µη οριστική. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη της φορολογικής αρχής δεν έχει αντικρουσθεί στο στάδιο αυτό καθόλου και υπόκειται προφανώς σε αναθεώρηση.
Εφαρµόζεται δηλαδή και εδώ µια συνήθης πια, στους παροικούντες την Ιερουσαλήµ, διαδικασία και πρακτική την οποία, µαζί µε τη δέσµευση των λογαριασµών, οι φορολογικές αρχές έχουν ευρέως ακολουθήσει για µεγάλο αριθµό επιχειρηµατιών, που βρίσκονται εξ αντικειµένου σε φορολογική οµηρεία. Αυτό που µόνο αλλάζει στην προκειµένη περίπτωση είναι η διαρροή από το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κοινοποίηση διά του Τύπου! Αλλά όσοι παρακολούθησαν έστω και από µακριά την κυβερνητική τακτική για τη χειραγώγηση της πληροφόρησης, λίγο µόνο πλέον µπορούν να εκπλήσσονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ