Ο κ. Σταθάκης είναι αναμφίβολα ένας ευπρεπής άνθρωπος. Για να σταματήσει όμως η απίστευτη εικονικότητα γύρω από τη διαδικασία του «πόθεν έσχες» των βουλευτών είναι απαραίτητο να σταλεί η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές επειδή ακριβώς «λησμόνησε» να βάλει το ένα εκατομμύριο ευρώ στη δήλωση του 2012.
Αυτό άλλωστε απαιτεί και ο νομοθέτης (άρθρο 227 του Ν. 4281/2014) που απειλεί με ποινικές κυρώσεις όχι μόνο τους πολιτικούς που εν γνώσει τους υποβάλλουν ανακριβή δήλωση αλλά και εκείνους που από αμέλεια υιοθετούν την ίδια επιλήψιμη συμπεριφορά.
Αυτό απαιτεί επιπλέον και το αίτημα για τη διαφύλαξη της «αυτονομίας της πολιτικής» απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα (τα οποία θέλουν με το «μαύρο χρήμα» να ελέγχουν τα πάντα), όπως είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα με τη σκανδαλώδη υπόθεση της Siemens ή την υπόθεση Μπετανκούρ στη Γαλλία («Falciani – Mincuzzi, Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»).
Τότε θα δοκιμαστεί και η ηθική ευαισθησία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, αν δηλαδή θα ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας –εφόσον ενεργοποιηθεί εναντίον του μια προκαταρκτική εξέταση για τα παραπάνω γεγονότα -, όπως ακριβώς είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες με την κυρία Σαββαΐδου.
Και αυτό γιατί η διασταύρωση της πολιτικής με την ηθική δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και να μην αγγίζει την «αγία οικογένεια» της κυβερνητικής ελίτ.
Η παραπάνω υπόθεση όμως θύμισε δυστυχώς και το μηδενιστικό μοιρολόι του Μάκβεθ (Σαίξπηρ): «Τι είναι η ζωή; Ενα παραμυθάκι ιστορημένο από χαζό με θόρυβο και πάθος, κι ωστόσο δίχως νόημα».
Γιατί; Γιατί αν οι περισσότεροι Ελληνες είναι απαισιόδοξοι για τη ζωή τους λόγω της άγριας φτωχοποίησης που έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους πολλούς εκατομμυριούχους της Αριστεράς (για τους οποίους ο κόσμος είναι όμορφα και αγγελικά πλασμένος με τα πλούτη, τις μετοχές κ.τ.λ.)!
Και αυτό είναι πολύ κακό!
Το συμπέρασμα; Στην Επιτροπή που ελέγχει τις δηλώσεις των βουλευτών και των υπουργών για το «πόθεν έσχες» πρέπει τουλάχιστον να προΐσταται δικαστικός λειτουργός για να μην «εξευτελίζονται» ακόμη περισσότερο οι πολιτικοί μας με αυτό το ζήτημα!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ