Επιχειρηματίες, τραπεζίτες αλλά και απλοί επαγγελματίες επιχειρούν τώρα να διερευνήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, γιατί θέλουν οι άνθρωποι να ξέρουν τι θα κάνουν στις δουλειές τους. Ρωτούν, ψάχνουν συνεχώς τι μέλλει γενέσθαι με την κυβέρνηση. Συνομιλητές ωστόσο των υπουργών μου μεταφέρουν, επικαλούμενοι πάντοτε τον Αλ. Τσίπρα, ότι πρόθεσή του είναι να εφαρμόσει τα πάντα, ότι δεν είναι αφελής και ότι δεν σηκώνει η περίοδος άλλη καθυστέρηση. Και κυρίως όλα αυτά που ακούγονται περί ισοδυνάμων μέτρων αποτελούν ανοησίες και ότι δεν έχουν καμία βάση. Με δυο λόγια, η επιχειρηματική τάξη περιμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών και με αυτή την υπόθεση οργανώνουν τις δουλειές τους.
nnn
Υπάρχει όμως κάτι που τους ανησυχεί και τους θορυβεί. Και δεν είναι άλλο από τα διάφορα «τσαλίμια» ορισμένων υπουργών που νομίζουν ότι θα σηκώσουν το μπαϊράκι της καθυστέρησης. Υπουργοί όπως οι κ.κ. Σκουρλέτης, Κατρούγκαλος και Σπίρτζης σφόδρα κλονίζουν τους επιχειρηματίες. Τους καθησυχάζουν ωστόσο διάφοροι που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου ότι όλοι αυτοί είναι ετερόφωτοι και κυνικοί με την εξουσία. Θα κάνουν εν τέλει ό,τι τους πει ο Τσίπρας.
nnn
Το τελευταίο διάστημα άρχισαν πάλι οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο του bail in. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, αν τα πράγματα τρέξουν σωστά, όπως τα περιγράφω παραπάνω, τότε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Και τούτο μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτηθεί «κούρεμα» των καταθέσεων. Ετσι οι καταθέτες έχουν σοβαρούς λόγους να θέλουν την εφαρμογή των υποσχεθέντων, χωρίς καθυστερήσεις, αλλιώς κλάψ’ τα Χαράλαμπε…
Συμβουλές στον Τζέρεμι Κόρμπιν


Σας έχω νέα για τις επαγγελματικές αναζητήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Αν νομίζετε ότι θα περνά τον καιρό του δίνοντας διαλέξεις και συνεντεύξεις σε ξένα κανάλια, κάνετε λάθος. Μαθαίνω ότι ο Γιάνης μαζί με τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ και τον Τομά Πικετί (συγγραφέα του βιβλίου «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα») θα είναι σύμβουλοι του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Και οι τρεις θα συμμετέχουν σε μια συμβουλευτική επιτροπή υπό τον εκπρόσωπο των Εργατικών για την Οικονομία Τζον Μακ Ντόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό σύμμαχο του κ. Κόρμπιν, με στόχο να διαμορφώσουν πολιτικές κατά της λιτότητας. Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες.
Επιχείρηση «πλαστικό χρήμα»


Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ασχολείται, θα έλεγα, αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποδίδει, μαθαίνω, μεγάλη σημασία στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Οσο μικρότερες είναι οι συναλλαγές με ρευστό τόσο λιγότερη η φοροδιαφυγή. Το βάρος πέφτει τώρα στη γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές ώστε να γίνει ο εφικτός ο έλεγχος (και η διασταύρωση) των ηλεκτρονικών στοιχείων που έχει στη διάθεσή της.
Οι επιδόσεις της Λούκας


Οι επιβάτες το προηγούμενο Σάββατο της πτήσης Lufthansa από Φρανκφούρτη προς Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και έλληνες δημοσιογράφοι, πρόσεξαν την αφοσίωση στο laptop της και τη συνεχή χρήση του πληκτρολογίου της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη. Προφανώς έγραφε και ξανάγραφε την ομιλία της στο Section 5 του Clinton Global Initiative Meeting. Γι’ αυτό φαίνεται και οι θέσεις που ανέπτυξε συγκέντρωσαν ομολογουμένως ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το επίλεκτο ακροατήριο. Η Λούκα υπερασπίστηκε θέσεις και αρχές, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και αρκετές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν και προχώρησαν επί των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου. Φαίνεται ότι ενθουσιάστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν στο ακροατήριο και είχε σύντομη συνομιλία με τη Λούκα Κατσέλη. Εύσημα της απέδωσε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Γκρίνια και στο Εξωτερικών


Γκρίνια και δυσθυμία πληροφορούμαι ότι είναι το κεντρικό συναίσθημα που εκπέμπουν οι διάδρομοι στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς δεν θέλει ούτε να ακούει για συνεργασίες με τον αναπληρωτή του Νίκο Ξυδάκη και τον υφυπουργό του Δ. Μάρδα, θεωρώντας τους τοποτηρητές του Μαξίμου. Και δεν θέλω καν να σας περιγράψω πώς κύλησε η πρώτη εβδομάδα συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή μεταξύ Γ. Κατρούγκαλου, Θεανώς Φωτίου και Ράνιας Αντωνοπούλου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις και επιστρέψουν όλοι αυτοί από τα πανηγύρια της νίκης στη μιζέρια της καθημερινότητας.
Οι τυπολάτρες της Συγγρού


Δύο πρόσωπα πρωταγωνίστησαν στην υποψηφιότητα του Αδ. Γεωργιάδη: ο Β. Τοκάκης και ο Α. Παπαμιμίκος. Ο κ. Τοκάκης ήταν ο τελευταίος που υπέγραψε στο πάρα πέντε την υποψηφιότητα του Γεωργιάδη, κάνοντας ωστόσο δηλώσεις πως δεν συμφωνεί με αυτήν και δεν θα τον ψηφίσει. Αφού πήρε την απόφαση να την υπογράψει, γιατί δεν την υπέγραφε νωρίτερα ώστε ο Αδωνις να προλάβει και να μη «βγει» εκπρόθεσμος; Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Τοκάκης είχε χρηματίσει κατά καιρούς «πρωτοπαλίκαρο» των Γ. Αλογοσκούφη, Κ. Χατζηδάκη και Α. Παπαμιμίκου (όταν ήταν στην ΟΝΝΕΔ). Ο κ. Παπαμιμίκος δε συγκέντρωσε την οργή των πάντων επειδή θεωρήθηκε αυτός που «έκοψε» τον Αδωνι ως εκπρόθεσμο κατά οκτώ λεπτά. Το περίεργο είναι ότι κατά του Παπαμιμίκου και της απόφασής του στράφηκαν όλοι οι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του Απ. Τζιτζικώστα. Περίεργο επειδή ο κ. Παπαμιμίκος θεωρείται «πρωτοπαλίκαρο» του κ. Τζιτζικώστα.
nnn
Ο Αδωνις πήγε τρέχοντας στα γραφεία της ΝΔ καταθέτοντας την υποψηφιότητά του. Αργησε μόλις οκτώ λεπτά και όταν βγήκε τους ευχαρίστησε επειδή την έκαναν δεκτή. Αλλες όμως ήταν οι προθέσεις του κ. Παπαμιμίκου και της επιτροπής. Εμφανίστηκαν… τυπολάτρες (δηλαδή, αν σας θυμίζει κάτι, «πιστοί στην τήρηση του Καταστατικού»). Ο Αδωνις έμαθε ότι τον έκοψαν από την… τηλεόραση και κατέβηκε στη Συγγρού ζητώντας δημόσια δήλωση των συνυποψηφίων του, βέβαιος ότι και αυτοί διαφωνούν. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αντέδρασε. Αποτέλεσμα ήταν να ξανασυνεδριάσει την επομένη η επιτροπή.
Σφαγή μεταξύ υπουργών

Το τι γίνεται την τελευταία εβδομάδα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών δεν περιγράφεται, αφού η έπαρση της νίκης έχει μετατρέψει ορισμένους σε «καίσαρες» που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και θεωρούν ότι έχουν τη λευκή επιταγή από τον Αλ. Τσίπρα να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
nnn
Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής δεν λέει πια ούτε καλημέρα με τον υφυπουργό του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος ζητεί ρόλο και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ανω-κάτω έχει κάνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία κατέλαβε σχεδόν διά της βίας το κεντρικό γραφείο της πλατείας Κάνιγγος στο οποίο γυρίστηκε η γνωστή ταινία με τον Μαυρογιαλούρο!
nnn
Συχνοί καβγάδες αναφέρονται, μου λένε, και στο υπουργείο Παιδείας, όπου φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη η συμβίωση του υπουργού Νίκου Φίλη με την αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ