25 χρόνια Γερμανικής Ενότητας. Η 3η Οκτωβρίου είναι για εμάς τους Γερμανούς μια ημέρα εορτασμού, αλλά και αναδρομής στο παρελθόν με αίσθημα ευγνωμοσύνης.
Οταν πριν από σαράντα χρόνια υπεγράφη η Τελική Πράξη του Ελσίνκι, εμείς οι Γερμανοί και οι γείτονές μας αντικρίσαμε την απαρχή μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές σχέσεις. Μαζί προσβλέπαμε στη σταθερότητα και στην ειρήνη. Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ανατολής και Δύσης άνοιξε τον δρόμο ώστε να ξεπεραστεί ο Ψυχρός Πόλεμος. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη την οποία επέδειξαν τότε οι γείτονες και οι εταίροι μας απέναντι στη Γερμανία. Μόνο χάρη σε αυτή την εμπιστοσύνη και τη συναίνεσή τους η χώρα μας μπόρεσε να ξεπεράσει τη διχοτόμηση, η Ευρώπη μπόρεσε να ενωθεί.
Ευγνώμονες είμαστε και στον γενναίο κόσμο της Ανατολικής Γερμανίας και της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος με την επιθυμία του για ελευθερία και το πολιτικό του σθένος οδήγησε στην Πτώση του Τείχους.
Ο,τι αποτέλεσε το 1990 την κινητήριο δύναμη για τη γερμανική επανένωση, συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας. Η επανένωση της Γερμανίας μάς δίδαξε ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Οποιος προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα, όποιος κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου και μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως οικονομικά και κοινωνικά, αυτός μπορεί να οικοδομήσει και να διατηρήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με γείτονες και εταίρους.
Η επανένωση της Γερμανίας πριν από 25 χρόνια ήταν συνυφασμένη με την ελπίδα για ένα ειρηνικότερο και σταθερότερο μέλλον. Κι όμως, αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα πλήθος κρίσεων και συγκρούσεων, των οποίων η ένταση και η πολυπλοκότητα φαίνεται πρωτόγνωρη σε έναν άνθρωπο της γενιάς μου. Ο πόλεμος, ο τρόμος και η βία, από την Εγγύς Ανατολή ως τη ζώνη του Σαχέλ, αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Συγχρόνως, στα ανατολικά της Ευρώπης σοβεί η δυσκολότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Κι όμως οι θύελλες του σήμερα δεν επιτρέπεται να γκρεμίσουν όλα όσα χτίσαμε όλοι μαζί εδώ και πολλές δεκαετίες, το όραμα δηλαδή μιας ειρηνικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής, η οποία βασίζεται στον διάλογο, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δείξει και η γερμανική πυξίδα, όταν αναλάβουμε το 2016 την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η Γερμανία φέρει ευθύνη για τη συνδιαμόρφωση της μελλοντικής διεθνούς τάξης πραγμάτων. Για εμάς είναι σαφές ότι για την πολιτική μας μπορεί να υπάρξει μόνο ένα ρεαλιστικό και νομιμοποιημένο πλαίσιο και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ενότητα. Επειτα από δύο πολέμους και τη διχοτόμηση της Γερμανίας, η ευρωπαϊκή ενότητα αποτελεί τη μόνη πειστική απάντηση για την πολιτική οργάνωση στο κέντρο της Ευρώπης.
Γερμανική ευθύνη σήμερα, 25 χρόνια μετά τη γερμανική και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημαίνει ευθύνη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συγχρόνως και για το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, για την ειρήνη και τη συνοχή στην Ευρώπη.
Ο δρ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Το κείμενο αποτελεί χαιρετισμό για την επέτειο της 3ης Οκτωβρίου (Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ