Η επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομία το 2015 θα κινηθεί με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ. Η παραμονή σε θετικό έδαφος για ολόκληρο το έτος έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα αποδείξει ότι οι μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι πολίτες για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας δεν πήγαν χαμένες.
Η αναπτυξιακή δυναμική έχει ήδη ξεκινήσει τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2014 και δημιουργεί την πεποίθηση πως η οικονομία αξιοποιεί σταδιακά τα οφέλη από την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Η συνέχισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και, ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τους ρυθμούς της. Η μετάβαση σε ένα συνολικό νέο πρότυπο ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, απαιτεί βέβαια χρόνο, αλλά έχουμε ήδη ξεκάθαρα δείγματα πως είμαστε στον σωστό δρόμο. Σε αυτή τη βάση, αναμένουμε το επόμενο διάστημα θετικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της οικονομίας και, ιδιαίτερα, στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Μέσα σε ένα βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της παραμονής της οικονομίας σε θετική τροχιά και για την επιτάχυνσή της. Η αύξηση της ρευστότητας προς την οικονομία αποτελεί τον βασικό μοχλό και τη συμβολή των συστημικών τραπεζών σε αυτή την κατεύθυνση. Η Eurobank έχει ήδη αναγάγει τον στόχο της αύξησης της ρευστότητας σε κεντρικό άξονα του επιχειρηματικού σχεδιασμού της για το επόμενο διάστημα. Πρόσφατα ανακοινώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ονομάσαμε «Δεσμεύσεις 2015» και προβλέπει σειρά δράσεων που όλες μαζί αθροίζονται στον διπλασιασμό των νέων χρηματοδοτήσεων.
Συνολικά, έχουμε προϋπολογίσει να διαθέσουμε 2 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί να δοθεί το βάρος σε αυτή τη φάση στη στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Επομένως εκεί δίνουμε το κύριο βάρος –διαθέτοντας το 1,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρομεσαίες, για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους (κεφάλαια κίνησης, επενδύσεις κ.τ. λ.). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παροχή ρευστότητας στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εκείνες που μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη του ανταγωνισμού στις ανοιχτές διεθνείς αγορές. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, οι εξαγωγές και όχι η εσωτερική αγορά είναι η απάντηση στην κρίση μεσοπρόθεσμα, τόσο στον τομέα τόσο των υπηρεσιών και των αγαθών. Και στο πεδίο αυτό η Eurobank, στο πλαίσιο των «Δεσμεύσεων 2015», ανακοίνωσε πρωτοβουλίες όπως η παροχή ειδικών χορηγήσεων και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης ειδικά για τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει και το σοβαρό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί θέμα με έντονο κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις άλλες τράπεζες, με μια τριπλή στόχευση: να ανακουφιστούν νοικοκυριά που τελούν σε πραγματική αδυναμία, να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν επιχειρήσεις σε υγιή βάση και να μη διακυβευθεί η συστημική ευστάθεια.
Η αύξηση της ρευστότητας και η σταθεροποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής που ήδη καταγράφει η ελληνική οικονομία θα δώσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα:
α) Τη δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα.
β) Την ευχέρεια ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη γεωγραφική περιοχή όπου δραστηριοποιείται.
γ) Την ευκαιρία να επιστρέψει σε φάση βιώσιμης κερδοφορίας, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει προοπτικά στο Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα κεφάλαια που διέθεσε για τη στήριξή του.
Με σοβαρή και συστηματική δουλειά, σε περιβάλλον σταθερότητας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της χώρας και του ανθρώπινου και επιχειρηματικού δυναμικού της, το 2015 μπορεί να είναι η πρώτη χρονιά που θα δρέψουμε τους καρπούς της ανάπτυξης.
Ο κ. Χρήστος Μεγάλου είναι διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ