Σε μια εποχή που η λέξη «πολιτισμός» αλληλοκαθορίζεται με τη λέξη «κρίση» και οι δύο μαζί εμπεριέχονται στην καθημερινότητά μας περιλαμβάνοντας όσα ανήκουν στη σφαίρα της συνείδησης, της γνώσης, της ηθικής, της τέχνης, της οικονομίας και πολλών ακόμη εκφράσεων του ατόμου και της κοινωνίας, θα έλεγα πρωτίστως πως ΔΕΝ θέλουμε ο πολιτισμός:
Να υπηρετεί μικροκομματικά – ατομικά συμφέροντα και όσα ακόμη παράγωγά τους μας έχουν φέρει στο οριακό σημείο που είμαστε σήμερα. Να γυρίζει την πλάτη στις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας. Να αδιαφορεί, να μην αναζητεί και να μην αναδεικνύει την ομορφιά όπου κι αν βρίσκεται. «Ο κόσμος είναι άσχημος, γι’ αυτό χρειάζεται η τέχνη» είχε πει ο Ταρκόφσκι.
Ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο, ως το πιο ισχυρό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού από άποψη μαζικότητας αλλά και επικοινωνιακής δύναμης, θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, αριθμούς που φανερώνουν γιατί αποτελεί οικονομικό αγαθό προσφέροντας ευκαιρίες στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας και κουλτούρας της χώρας μας.
Η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ.
Για κάθε εκατομμύριο δαπάνης για την κινηματογράφηση στην Ελλάδα η εγχώρια προστιθεμένη αξία ενισχύεται κατά μέσον όρο κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Περίπου 350.000 ευρώ αποτελούν άμεση επίδραση, 300.000 ευρώ προκύπτουν από τη δραστηριότητα κλάδων που προμηθεύουν την κινηματογραφική παραγωγή με προϊόντα και υπηρεσίες και οι υπόλοιπες 750.000 ευρώ προέρχονται από την κατανάλωση μέρους του επιπλέον εισοδήματος που δημιουργείται στην οικονομία.
Την τελευταία πενταετία ο αριθμός ελληνικών ταινιών που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού αυξήθηκε κατά δυόμισι φορές και πλέον, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των ταινιών ήταν 1,6 φορές υψηλότερα από το 2008.
Οι διεθνείς παραγωγές ενισχύουν την εικόνα μιας χώρας στο εξωτερικό συμβάλλοντας στην τουριστική προβολή της με την ανάδειξη τοπίων και περιοχών της. Παράλληλα προκύπτουν άμεσα οφέλη για την οικονομία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο και να τον ενισχύσει προς τις σωστές κατευθύνσεις με όλους τους τρόπους.
Ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης είναι σκηνοθέτης και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ