Προτού αναρωτηθούμε τι θέλουμε από τον πολιτισμό μας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε πώς οραματιζόμαστε την Παιδεία μας. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκεται η αφετηρία όλων: καλλιέργειας, σκέψης, πολιτισμού. Οσο πιο συχνά ταυτίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται αυτές οι έννοιες, τόσο ίσως θα πλησιάζουμε στον πολιτισμό που επιθυμούμε και που μας εξελίσσει. Τόσο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θεωρούμε κοινωνική υποχρέωση τη μύηση του θεατή στην Εβδομη Τέχνη μέσα από μια διεργασία που δεν παύει μόνο μέσα στην αίθουσα.

Ειδικότερα την τελευταία τριετία έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στη δημιουργία ενός πλέγματος δράσεων που διαμορφώνουν μια βιωματική σχέση με το σινεμά. Δημιουργήσαμε την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, που έχουν ήδη αναπτύξει έναν ισχυρό πυρήνα κοινού. Εδώ η θέαση μιας ταινίας υποστηρίζεται και από τη βαθύτερη ανάγνωση μιας τέχνης καθώς στη διάθεση των θεατών βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 12.000 τίτλοι κινηματογραφικών βιβλίων και περιοδικών. Ταυτόχρονα οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις ανοίγουν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας με τις πόλεις της Περιφέρειας μεταφέροντας σε όλη την Ελλάδα ταινίες που καθρεφτίζουν την ανθρώπινη πραγματικότητα με τόλμη και ειλικρίνεια. Η ανταπόκριση στην ανάγκη των ανθρώπων για εναλλακτική ενημέρωση, καλλιτεχνική εξύψωση και ψυχαγωγία είναι ο στόχος μας.

Γι’ αυτό και οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις ταξιδεύουν και σε καταστήματα κράτησης όπου οι θεατές έχουν περισσότερη ανάγκη από τον καθένα την επαφή με τον έξω κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επεκτείνεται ακόμη περισσότερο μέσα από το πρωτοποριακό εγχείρημα της ταυτόχρονης ψηφιακής μετάδοσης, κατά την οποία οι ταινίες με αφετηρία την έδρα, το Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, προβάλλονται ταυτόχρονα σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ενας ιστορικός θεσμός μπορεί και πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς, να εφευρίσκει νέους τρόπους για να προσελκύει όλο το φάσμα του κοινού και κυρίως τους νέους που αμφισβητούν αλλά είναι και εκ φύσεως ανοιχτοί στην αλλαγή. Οφείλουμε να τους δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε: Παιδεία, πολιτισμό, όλα εκείνα τα εργαλεία που θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη τους και θα τους κάνουν ενεργούς πολίτες αυτού του κόσμου.

Ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ