Ενα από τα πάγια αιτήματα που έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης για να επιστρέψει στη ΝΔ είναι να έχει μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να τα πουν. Η συνάντηση αυτή έγινε και μάλιστα χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, ενώ υπήρξε και σπαρταριστός διάλογος (στη φωτογραφία αρχείου δεξιά στιγμιότυπο από παλιότερη συνάντησή τους). Εγινε στο… καφενείο της Βουλής, όταν ο κ. Κακλαμάνης απολάμβανε τον καφέ του, καπνίζοντας ένα από τα σέρτικα τσιγάρα που του είχαν προσφέρει με γυρισμένη την πλάτη του προς την είσοδο του καφενείου. Ξαφνικά νιώθει δύο χέρια στον ώμο του, γυρίζει και αντικρίζει τον κ. Αντ. Σαμαρά που εκείνη την ώρα έκανε βόλτες στο καφενείο και στο Εντευκτήριο βουλευτών συνομιλώντας κυρίως με ανεξάρτητους βουλευτές: «Νικήτα, γεια σου, τι κάνεις; Καλή κοινοβουλευτική περίοδο» του είπε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Κακλαμάνης πετάχτηκε σαν ελατήριο από τη θέση του και τον χαιρέτησε θερμά, οπότε ο Πρωθυπουργός του λέει: «Δεν πάμε να καθίσουμε λίγο παραπέρα να τα πούμε; Εχουμε κάτι να πούμε». Αντί άλλης απαντήσεως ο κ. Κακλαμάνης του είπε: «Φεύγω τώρα, πρόεδρε, έχω ένα ραντεβού…». Και όντως απομακρύνθηκε αφήνοντας τον Πρωθυπουργό με απορίες.
nnn
Τον ρώτησα πάντως όταν μου το αφηγήθηκε αυτό ο κ. Κακλαμάνης τι θα ψηφίσει στην πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά δεν ήθελε να απαντήσει. Και επειδή η σιωπή πολλές φορές εκλαμβάνεται και ως άρνηση, επέμεινα και τότε είπε: «Δεν πρόκειται να καταψηφίσω την κυβέρνηση. Δεν έχω σκεφθεί ακόμα, αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις». Οπως; Να, για παράδειγμα, να μην πάει καθόλου να ψηφίσει. Το τελευταίο κάποιος άλλος του το ψιθύρισε, αλλά δεν είδα τον Νικήτα να αντιδρά.


Βολεύτηκε και η Συμπιλίδου

Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ, σελίδα 2539) θα διαπιστώσει έναν καινούργιο διορισμό. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Συμπιλίδου του Γεωργίου, η οποία διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος με βαθμό β’ του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γ. Ορφανού. Εκτός εάν είναι συνωνυμία με τον περιβόητο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που αποχώρησε την τελευταία στιγμή από το κόμμα και εντάχθηκε στην Πολιτική Ανοιξη με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
Τι θέλουν οι στρατηγοί

Επειδή πλησιάζει ο καιρός που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος πρόκειται να αποχωρήσει από το υπουργείο και να ασκήσει τα καθήκοντα του επιτρόπου στην Κομισιόν, μία συζήτηση (εντελώς ανεπίσημη) με στρατηγούς (εν ενεργεία) έχει ενδιαφέρον για το τι είδους υπουργό Εθνικής Αμυνας θα ήθελαν να έχουν. Είπαν λοιπόν ότι προτιμούν ο νέος υπουργός Αμυνας να είναι κοινοβουλευτικός, να μην είναι απόστρατος αξιωματικός για να μη δημιουργεί προβλήματα στην ιεραρχία και στις μεταξύ σχέσεις των αξιωματικών και το κυριότερο να είναι παλαιός κοινοβουλευτικός με παρεμβατικότητα ώστε να αντιστέκεται στα… ρουσφέτια.


To DNA των… ρουσφετιών

Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου (οποίος τώρα ετοιμάζεται να πάει μαζί του στις Βρυξέλλες) έλεγε σε μια ομάδα δημοσιογράφων ότι το ρουσφέτι στον στρατό δεν έχει εξαλειφθεί και αποτελεί ακόμα μάστιγα. Μόνον η σημερινή στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί να το αναχαιτίσει και για να το κάνει αυτό καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες. Ο λόγος, όπως τον περιέγραψε, είναι ότι υπάρχει ένας μηχανισμός από 30 περίπου άτομα που έχουν στο DNA τους το ρουσφέτι, έχουν κατά περίεργο τρόπο ανθεκτικότητα και επιβιώνουν με κάθε κυβέρνηση και με κάθε ηγεσία. Και σε τι είδους ρουσφέτια νομίζετε ότι έχουν… ειδικότητα; Στις μεταθέσεις στρατιωτών και στις αναστολές στράτευσης. Και να σκεφτείτε ότι καθένας υπουργός που αναλαμβάνει το Αμυνας το πρώτο πράγμα που λέει είναι «θητεία στα σύνορα και τέρμα τα ρουσφέτια…».


Η κινεζική σκέψη του Βενιζέλου

Ισως τα περισσότερα μέλη του ΠαΣοΚ να αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει λόγο στη σύσκεψη της Τρίτης στο Κάραβελ για κινεζική στρατηγική ως το συνέδριο του κόμματος. Τι είναι η κινεζική στρατηγική του συνεδρίου; Οπως είπε σε κάποια στιγμή, αφήνοντας τους άλλους άναυδους, «θα πρέπει να πάμε οργανωμένοι στο συνέδριο, να συνδυάσουμε τη δυτική με την κινεζική σκέψη, ώστε να πάμε στο συνέδριο χωρίς μηχανισμούς, χωρίς συγκρούσεις, αλλά από το συνέδριο να βγει η πολιτική ουσία των θέσεων και των προτάσεών μας για την ανασυγκρότηση της χώρας». Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, σας πληροφορώ ότι οι πάντες επικρότησαν…


Γιατί στη ΝΔ δεν θέλουν τον Καρατζαφέρη

Ακουσα από ραδιοφώνου τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να δίνει τη δική του εξήγηση γιατί δεν τον θέλουν στη ΝΔ. Αλλά ομολογουμένως δεν με έπεισε. Είπε, για παράδειγμα, ότι έστειλε (πώς τους έστειλε, μόνοι τους έφυγαν) τους δύο καλύτερους μαθητές του, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, στη ΝΔ και έγιναν και οι δύο υπουργοί και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: «Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν ερχόταν και ο δάσκαλός τους» είπε εννοώντας τον εαυτό του. Οι μαθητές έγιναν υπουργοί, ο δάσκαλος τι;

Κάντο όπως οι δικτάτορες

Τα ταπεράκια (με τα λαδερά και τα κοτόπουλα στη σχάρα) που φέρνουν οι συγγενείς τους προτιμούν («για δικούς τους λόγους»- όπως δικαιολογούνται στη Διεύθυνση Φυλακών) οι χρυσαυγίτες έγκλειστοι στον Κορυδαλλό, παρά το φαγητό της φυλακής (που είναι και… τζάμπα). Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη φαγητό, φοβούνται μήπως δηλητηριαστούν και δεν τρώνε από το συσσίτιο. Όπως έκαναν δηλαδή και οι δικτάτορες με τη διαφορά ότι οι χρυσαυγίτες δεν έχουν και δοκιμαστή τροφών. Μόνον ο Ι. Λαγός το παίζει ανδρείος και τρώει το φαγητό της φυλακής και δεν θέλει τα ταπεράκια της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.


Στο σπίτι της Ισραηλινής

Η νέα πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν – Άμπα επέδωσε την Τρίτη τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Πεπειραμένη διπλωμάτης, με έμφαση στη διεθνή οικονομική συνεργασία, η κυρία Μπεν – Άμπα αναμένεται να δώσει έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας. Για τον εορτασμό των διαπιστευτηρίων, η κυρία Μπεν – Άμπα έκανε μερικούς καλεσμένους στην πρεσβευτική κατοικία. Το «παρών» έδωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Β. Κικίλιας, ο οποίος είχε θερμή συνομιλία με πολλούς εκ των παρισταμένων – άλλωστε η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στον τομέα του είναι στενότατη. Αυτός που πάντως ήλθε και δεν έκατσε παραπάνω από 5-10 λεπτά ήταν ο Π. Παυλόπουλος. Μπήκε, είδε και απήλθε στο «πι και φι».


Το καλό ταξίδι της Ραχήλ στον Καμμένο

Αναλόγως ήπια αντέδρασε η Ραχήλ Μακρή στην απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας των ΑΝΕΛ να τη διαγράψει από το κόμμα. Αυτό που… ευχήθηκε στον κ. Καμμένο και στα υπόλοιπα εναπομένοντα στελέχη του πρώην κόμματός της είναι: « Καλό ταξίδι στο μεγάλο μαντρί». Γιατί το λέει αυτό; Επειδή είναι πεπεισμένη ότι ήδη άρχισε το μεγάλο ταξίδι των ΑΝΕΛ προς τη ΝΔ ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσο για την απόφασή της να μην παραστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μου είπε ότι δεν πήγε εκεί γιατί δεν ανέχονται να την εξευτελίζουν.

Το ευρωκοινοβούλιο πάει Αμφίπολη

Αφού δεν μπορεί (και δεν γίνεται) να πάει η Αμφίπολη στο Ευρωκοινοβούλιο, πάει το Ευρωκοινοβούλιο στην Αμφίπολη. Ναι δεν διαβάσατε λάθος: Επίσημη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης με πρόταση του Θ. Ζαγοράκη. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δείχνει πανευτυχής που εγκρίθηκε η πρότασή του και αναφέρει ότι είναι «η πρώτη φορά μετά το 2007, που ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας επισκέπτονται την Ελλάδα. Η αποστολή αυτή θα έχει σημαντική αξία για την χώρα μας». Αλλά δεν θα φέρει ο κ. Ζαγοράκης του ευρωβουλευτές στην Ελλάδα μόνον για την Αμφίπολη. Σκοπεύει να τους ξεναγήσει σε «εξίσου σημαντικές τοποθεσίες της Μακεδονίας, με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τα βυζαντινά χρόνια», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

HeliosPlus