Διθυράμβους εκτοξεύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση: «Εκανε χοντρή μαγκιά ο Σαμαράς μ’ αυτό. Σταματά τις αμφισβητήσεις και στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ και εξασφαλίζει αρκετό χρόνο ως τις εκλογές» λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την κίνηση αυτή αφαιρεί τη δυνατότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.


Βουρλούμης, το… λουκούμι

Είχε κέφια ο κ. Μπουτάρης και μίλησε για όλα. Είπε φέρ’ ειπείν ότι ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ότι πεποίθησή του είναι ότι θα εξευρεθούν στο τέλος οι 180 βουλευτές ώστε να αποφύγουμε τις εθνικές εκλογές και συμπλήρωσε με νόημα: «Αν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση για εκλογές». Προτείνει μάλιστα και υποψήφιους Προέδρους (και αυτό το κάνει για πρώτη φορά, από τότε που απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο να είναι αυτός υποψήφιος Πρόεδρος –«Πρόεδρος με σκουλαρίκι και τατουάζ γίνεται;» είχε πει): «Καλό είναι να βρεθεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο, μια προσωπικότητα από τον χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, με διεθνείς γνωριμίες…». Και όταν ερωτάται ποιον θα πρότεινε ο ίδιος απαντά αμέσως: «Μια καλή περίπτωση είναι ο Παναγής Βουρλούμης. Είναι κοσμοπολίτης, είναι διανοούμενος, διαθέτει καλλιτεχνική φλέβα, αν τον προτείνουν θα τους έρθει… λουκούμι». Δεν παραλείπει να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ είναι γιος του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη και εγγονός του σταφιδέμπορου Παναγή Βουρλούμη. Ο κ. Μπουτάρης έχει όμως και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» η υποψηφιότητα Βουρλούμη. Για παράδειγμα, αναφέρει το όνομα του Ν. Αλιβιζάτου (που προτείνει και το Ποτάμι) και το όνομα του καθηγητή Νίκου Μουζέλη.


Ν. Παπανδρέου: Επιτυχία Σαμαρά

Απρόσμενο σύμμαχο βρήκαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης: τον Ν. Παπανδρέου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου: «Επιτυχής και επιθετική κίνηση αυτή που έγινε από την κυβέρνηση. Δυσκολεύει τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής τουλάχιστον για έξι μήνες». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πολιτική οι κινήσεις που κερδίζουν είναι οι επιθετικές και όχι οι αμυντικές». Πάντως διευκρίνισε ότι κάνει αυτές τις διαπιστώσεις ως ένας πολίτης και αποτελούν αποκλειστικά δικές του απόψεις.
Ντόρα: Καλή κίνηση

Ως μια «καλή κίνηση Σαμαρά» χαρακτηρίζει την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο και όπου «έφαγε το χειροκρότημα της ζωής της», όπως θα σας περιγράψω εν συνεχεία. Η κυρία Μπακογιάννη επικρότησε την κίνηση Σαμαρά λέγοντας ότι «η κυβέρνηση παίρνει μια ανάσα», ενώ έριξε και ένα «καρφί» εκφράζοντας την ελπίδα ότι (η «ανάσα» αυτή) «θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες προσαρμογές στην κυβερνητική πολιτική». Αλλά η Ντόρα είναι ικανοποιημένη για το «μεγαλύτερο χειροκρότημα που έφαγε στη ζωή της», όταν έγινε ομοφώνως δεκτή η εισήγησή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους κινδύνους που προέρχονται από τους τζιχαντιστές εναντίον των χριστιανικών και εθνικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Ποιος είχε την ιδέα για την πρόταση;

Επειδή διαπίστωσα ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ σχετικά με την πατρότητα της ιδέας για την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (οι μεν λένε ήταν του Αντ. Σαμαρά, οι δε του Ευ. Βενιζέλου, αλλά επισήμως και οι δύο λένε πως αυτό «δεν έχει σημασία»), θα σας μεταφέρω τι έλεγε την Πέμπτη το μεσημέρι σε ομάδα βουλευτών ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης. Ισχυριζόταν ότι η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από τον ίδιο, τον περασμένο Μάιο (λίγες ημέρες προτού αρχίσουν τα θερινά τμήματα) σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό (και δεν είχε τότε ανακοινωθεί). Τότε ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο χωρίς κάποιες κινήσεις ώστε να αναχαιτιστούν οι όποιες εσωτερικές αμφισβητήσεις. Και έριξε την πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν απέκλειε το ενδεχόμενο με το που θα άνοιγε η Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να προλάβαινε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.


Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα

Σωρεία τηλεφωνικών συγχαρητηρίων εισέπραξε, όπως έμαθα, ο «γαλάζιος» βουλευτής Α. Ψυχάρης όταν είπε από τηλοψίας ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είναι «χάσιμο χρόνου» για την κυβέρνηση, αφού ουδείς αμφισβητεί την ηγεσία του κόμματος. Και ότι σε λίγο θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Ψυχάρης βρίσκεται στην Ελβετία μαζί με τον Αδωνι Γεωργιάδη για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.


Πολύδωρας: Πλάκα μου κάνετε;

Οταν ερωτήθηκε στη Βουλή ο Βύρων Πολύδωρας τι θα πράξει σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η απάντησή του ήταν ένα παρατεταμένο… «χα, χα, χα». Οταν του ζητήθηκε να απαντήσει σοβαρά με το σκεπτικό ότι αν ψηφίσει θετικά ίσως να ανοίξει πόρτα για επάνοδό του στη ΝΔ, απάντησε (σοβαρά): «Πλάκα μου κάνετε, να τους ψηφίσω;». Το ίδιο είπε και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ, εν συνεχεία στους ΑΝΕΛ Ι. Κουράκος που έλεγε ότι «παίρνει πλέον γραμμή από τον Βύρωνα».

Ο μηχανόβιος και η τρόικα

Ελάχιστοι πρόσεξαν μία θηριώδη Yamaha 900 cc xjc Delcevic, που έφθασε φουριόζα το απόγευμα της Πέμπτης στο κτίριο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ουδείς μπορούσε να καταλάβει ποίος ήταν ο συνοδηγός της με το λευκό κράνος (παρόμοιο μ΄αυτό των Ομάδων ΔΙΑΣ) που φορούσε. Και όταν το έβγαλε εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ορισμένοι είπαν: «Τόση βιασύνη είχε να πάει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που προτίμησε να καβαλήσει μία μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, αντί να καθυστερήσει παίρνοντας το υπουργικό του αυτοκίνητο;» Οχι ακριβώς. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη μία διαδήλωση του ΠΑΜΕ και ο υπουργός προφανώς σκέφτηκε έτσι με το κράνος και με την Yamaha, ποιος θα τον αναγνώριζε;

HeliosPlus