Φαντασθείτε µια χώρα όπου υπάρχει και κυριαρχεί στην αγορά… µονοπώλιο µπίρας!
Δηλαδή μια βιομηχανία έχει κυριαρχήσει και ελέγχει πλήρως την αγορά. Εχει ένα εργοστάσιο (που με τα χρόνια βρέθηκε να είναι μέσα στην πρωτεύουσα, δυο βήματα από την πλατεία Συντάγματος και το Κοινοβούλιο). Το εργοστάσιο παράγει και πωλεί μπίρα, χωρίς ουσιαστικό ανταγωνιστή: μια-δυο βιοτεχνίες σε επαρχιακές πόλεις είναι ασήμαντοι αντίπαλοι.
Το μονοπωλιακό καθεστώς στην παραγωγή και εμπορία της μπίρας έχει διαμορφωθεί όχι επειδή το προβλέπουν οι νόμοι (σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας ζούσε και τότε η χώρα), αλλά διότι μια σειρά ρυθμίσεις συντηρούν το μονοπώλιο.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο μονοπωλιακός «γίγαντας» στη ζυθοποιία είναι η εταιρεία Φιξ, η οποία νέμεται την αγορά. Με την άνοδο της Ενώσεως Κέντρου στην εξουσία, το 1964, η αγορά ανασυντάσσεται. Το νέο διώχνει το παλιό και στην αγορά μπίρας εμφανίζεται η Αμστελ.
Ο πόλεμος αρχίζει. Η νέα μπίρα κερδίζει πόντους στην αγορά ενώ το μονοπώλιο της Φιξ δοκιμάζεται. Συνηθισμένοι να μην έχουν ουσιαστικά ανταγωνιστή, οι κατέχοντες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ευρηματικότητα των νεοφερμένων στην αγορά, οι οποίοι εφαρμόζουν μελετημένη στρατηγική στο μάρκετινγκ. Ενα από τα στοιχεία του ανταγωνισμού είναι οι νέες φιάλες μπίρας που παρουσιάζει στην αγορά η Αμστελ. Πρόκειται για φιάλες άλλου σχήματος που κάνουν τη νέα μπίρα να ξεχωρίζει.
Η αντίδραση των Φιξ είναι μάλλον απροσδόκητη. Παραγγέλνουν όμοιες φιάλες που είναι όμως κατά τι μικρότερες. Τις βγάζουν στην αγορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζεται το πρόβλημα. Η εταιρεία Φιξ προσφεύγει στις αρμόδιες Αρχές με ένα εκπληκτικό αίτημα. Ζητεί να απαγορευθεί η κυκλοφορία της Αμστελ στην αγορά επειδή κατά την επιστροφή-περισυλλογή των φιαλών των δύο εταιρειών οι φιάλες αναμειγνύονται και όταν ξανακυκλοφορούν μπορεί είτε ο πελάτης τους είτε η ίδια η εταιρεία τους να ζημιωθούν αφού ενδέχεται να τους τύχει μικρότερη φιάλη…
Τελικώς το μονοπώλιο έσπασε και η εταιρεία Φιξ αφού αναγκάστηκε να λειτουργεί σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού έκλεισε (τα τελευταία χρόνια άλλοι επιχειρηματίες αγόρασαν το σήμα Φιξ και το εμπορεύονται επιτυχώς).
Το πρόβλημα της καταργήσεως του μονοπωλίου στην μπίρα είχε φθάσει και στη Βουλή, η οποία αρνήθηκε να θεσπίσει νόμους που θα εξασφάλιζαν το μονοπώλιο.
Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η παρούσα κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να εκσυγχρονισθεί η χώρα, που χρειάζεται θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Τα μονοπώλια τύπου Φιξ έχουν τελειώσει, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα μοιάζει να ετοιμάζονται για… πάρτι!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ