Οταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα, τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά. Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα. Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Αυτό για να δείτε με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουν τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου άσχημος αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα, όπως λένε, τόσο ταλαιπωρημένη και παράλληλα τόσο πλούσια σε Ιστορία και πολιτισμό, όπως η δική μας. Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο. Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».
***
Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί σας τα λέω όλα αυτά, και μάλιστα πασχαλιάτικα. Διότι μαθαίνω ότι άρχισαν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστική οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Κίνα την οποία οι κινέζοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον ως πύλη εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
***
Αλλωστε στην Κίνα σπεύδει στις 15 Μαΐου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς συνοδευόμενος από έλληνες επιχειρηματίες για συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση που θα έχουν ως κυρίαρχο θέμα τις επενδύσεις. Και όπως με πληροφορούν, οι Κινέζοι δείχνουν ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, ακίνητα, τουρισμό και πολλά άλλα.
***
Στουρνάρας και κινέζικα


Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα η κινεζική παρουσία είναι πλέον ορατή, είτε με επιστολές από κινεζικούς οίκους που δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις, είτε με προσφορές, είτε με προσωπικές επιστολές προς τον υπουργό. Γιατί, πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Ηταν κάποια στιγμή επισκέπτης καθηγητής σε οικονομικό πανεπιστήμιο στο Πεκίνο (περίπου όπως η ΑΣΟΕ) και γνωρίζει τους Κινέζους, όπως και αυτοί τον γνωρίζουν καλά: «Τρελαίνεται όταν μιλάει με Κινέζους, το ίδιο και αυτοί» μου είπαν χαριτολογώντας οι συνεργάτες του υπουργού. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αυτά που του λένε δεν του είναι… κινέζικα.
***
Ορισμένες όμως συμπεριφορές ελλήνων πολιτικών φαίνονται… κινέζικα για τον υπουργό Οικονομικών. Να, πάρτε για παράδειγμα την επιμονή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για τους φούρνους. Τον θυμάστε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που ζητούσε από τον υπουργό να πάρει πίσω την τροπολογία; Αυτή δηλαδή η παλαιού τύπου νοοτροπία να πιέζουν τα συντεχνιακά συμφέροντα ώστε μην αλλάζει τίποτε στη χώρα εξακολουθεί να έχει και σήμερα υποστηρικτές. Μάλιστα, όπως έμαθα, ο υπουργός εξεμάνη κάποια στιγμή και είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Κυριάκο, εσύ; Ενας σκληρός μεταρρυθμιστής να εμφανίζεσαι ως συντεχνιακός; Δεν πάει άλλο αυτό πια. Ή είσαι φιλελεύθερος και υπερασπίζεσαι τις θέσεις σου ή δεν είσαι και θέλεις τα κλειστά επαγγέλματα».
***
Τελείως off o Λοβέρδος


Αλλά και η στάση την οποία κράτησε ο κ. Α. Λοβέρδος στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο φαίνεται ότι σφόδρα ενόχλησε τον υπουργό Οικονομικών. Το να καταψηφίσει ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο είναι τελείως… off, ακούστηκε να λέει. Γιατί, πώς να το κάνουμε, στο πολιτικό σύστημα πρέπει να εφαρμόζεις αυτό που είχες αποφασίσει μια ζωή. Και να το πράττεις κιόλας.
***
Και μια ο λόγος για τον κ. Α. Λοβέρδο, μαθαίνω ότι ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τη Νέα Ελλάδα» επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει στο νεοϊδρυθέν κόμμα του τουλάχιστον δύο βουλευτές: έναν ανεξάρτητο και έναν άλλο από το ΠαΣοΚ. Το «στενό μαρκάρισμα» και στους δύο δεν το κάνει ο ίδιος, αλλά το έχει αναλάβει ο επονομαζόμενος και «υπαρχηγός» του κόμματος κ. Χρ. Αηδόνης. Οσον αφορά την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει, μαθαίνω ότι θα είναι «αντιπολίτευση εναντίον όλων». Οχι μόνο αντιπολίτευση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.
***
Τέλος οι εκπλήξεις στο ΙΚΑ


Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό αποτελεί πλέον γεγονός. Το θεσμοθέτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτσης και έχει καθιερωθεί ως μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής, το οποίο μαζί με τη φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλη μάστιγα της οικονομίας. Ουσιαστικά με το ασφαλιστικό πιστοποιητικό ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και επιταχύνονται η διασφάλιση και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δημιουργεί κλίμα βεβαιότητας –χωρίς ασφαλιστικές εκπλήξεις –στις ελληνικές επιχειρήσεις.
***
Ακόμη θα θέλατε ίσως να μάθετε ότι το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του συνετέλεσε σημαντικά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης παρουσιάζοντας απόδοση κατά πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και, όπως φάνηκε, έχει θετική επίδραση στην εμπέδωση της σταθερότητας και της διαφάνειας στις σχέσεις επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Ο τρόπος εφαρμογής του ασφαλιστικού πιστοποιητικού θα είναι όμοιος με αυτόν του φορολογικού αποδεικτικού και οι πρώτοι έλεγχοι, όπως μαθαίνω, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού πιστοποιητικού, θα διενεργηθούν εντός του 2013. Εκείνο που απομένει είναι να αποδώσει καρπούς για το Δημόσιο και ταυτόχρονα να τονώσει την αγορά.
***
Βαγγέλης και Γιώργος στις ΗΠΑ
Μεταφέρω και μια πληροφορία που είμαι βέβαιος ότι θα προβληματίσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Από την Τρίτη του Πάσχα και ως τις 10 του μηνός (τουλάχιστον) ο κ. Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην παγκόσμια μητρόπολη του τζόγου, το Λας Βέγκας. Μπορώ να υποθέσω ότι δεν θα επιχειρήσει να «ρεφάρει» για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠαΣοΚ, καθώς σκοπός της παρουσίας του εκεί είναι η ομιλία του στο συνέδριο SkyBridge Alternatives Conference με θέμα: «Από την αντίδραση στην αναδίπλωση. Η αντιμετώπιση των παγκόσμιων δημοσιονομικών προκλήσεων»…
***
Εδώ να υπενθυμίσω ότι στις ΗΠΑ αμέσως μετά το Πάσχα θα βρίσκεται και ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να παραστεί στην απονομή του μεταπτυχιακού πτυχίου της κόρης του Ελβίνας. Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να συμπέσουν. Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος από τις ΗΠΑ πηγαίνει κατευθείαν στη Λειψία, στη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας, για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).
***
«Πάσα στην κοινωνία»


Ενα πιστοποιητικό από τον Δήμο Χαϊδαρίου μού έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης, με το οποίο η αντιδήμαρχος κυρία Ελευθερία Τοκατλίδη εκφράζει τις ευχαριστίες του προς νεαρό γενικό γραμματέα για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση με σύνθημα «Δώσε πάσα στην κοινωνία». Ο κ. Ανδρουλάκης πήρε μέρος στη διοργάνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου με σκοπό να συγκεντρωθούν τρόφιμα για 600 οικογένειες με άνεργους και άπορους γονείς στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Συνεπώς όλα αυτά που έλεγαν κάποιοι άσπονδοι «σύντροφοί» του ότι δεν έμεινε πολλή ώρα σε κομματική συγκέντρωση επειδή θα έπαιζε μπάσκετ με τον Λοβέρδο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και από τη συμμετοχή του Γενικού του ΠαΣοΚ συγκεντρώθηκαν τρεις τόνοι τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι απόρων.
Τσίπρας σε «περιβάλλον Σταθάκη»
Μπορεί ο κ. Αλ. Τσίπρας να κατηγορείται για διάφορες αμφιταλαντεύσεις στις πολιτικές του θέσεις, όμως παραμένει σταθερός και αποφασιστικός ως προς τον προορισμό των διακοπών του. Για την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, εκεί όπου σας θυμίζω ότι πέρασε τις διακοπές του πέρυσι το καλοκαίρι.
***
Ας μη βιαστούν κάποιοι να σχολιάσουν ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν παρουσιάζει και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η παραμονή του κ. Τσίπρα στο Ρέθυμνο, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τα Χανιά, μπορεί να έχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Τι εννοώ;
***
Στα Χανιά θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες ο κ. Γ. Σταθάκης. Συνεργάτης μου ρώτησε με δημοσιογραφική υστεροβουλία συνεργάτη του κ. Τσίπρα: «Δηλαδή ο πρόεδρος θα βρίσκεται σε περιβάλλον Σταθάκη το Πάσχα;». Από την καταφατική απάντηση υπέθεσα ότι μία συνάντηση των δύο δεν αποκλείεται –και εφόσον πραγματοποιηθεί αναμένω τα αποτελέσματά της στις… νέες αναθεωρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δικαστές έτοιμοι για όλα
Ολα αυτά που συνέβησαν με τα οικονομικά του ΠαΣοΚ, με τη «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων, τα έξοδα κτλ., μαθαίνω ότι ενόχλησαν πολλούς δικαστές. Εχουν, μου είπαν, ερεθιστεί με την αντιπαράθεση που ακόμη συνεχίζεται στο πάλαι ποτέ μεγάλο κόμμα και με τα μεγάλα ποσά που ακούστηκε ότι λείπουν από τα κομματικά ταμεία. Εμαθα επίσης ότι οι δικαστές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και να είστε βέβαιοι ότι λίαν συντόμως θα έχουμε εξελίξεις, καθ’ ότι, όπως μου λένε, πρόκειται να καλέσουν τους υπευθύνους για τις αναγκαίες εξηγήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ