Άλλη μια τέτοια κοινοβουλευτική νίκη σαν αυτή των μικρών ωρών της Παρασκευής και χαθήκαμε – γιατί οι θριαμβολογίες ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπαδήμα και επομένως δεν κινδυνεύει η κυβέρηνηση, επισκιάζουν ένα άλλο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα: δεκάδες βουλευτές συντάχθηκαν με την πρόταση των Χρυσαυγιτών και των ΑΝΕΛλήνιστων – δεν υπάρχει «υγειονομική ζώνη» γύρω από την Άκρα Δεξιά ούτε καν στο κοινοβούλιο.

Τα κόμματα της συμπολίτευσης δηλώνουν ικανοποιημένα επειδή μόνο 124 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Βενιζέλου, όσοι περίπου είναι η δύναμη της αντιπολίτευσης – υπάρχουν όμως και 110 βουλευτές που στην πρώτη κάλπη, για την παραπομπή ή μη του Παπακωνσταντίνου, ψήφισαν την πρόταση ΧΑ-ΑΝΕΛ για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου – δηλαδή, περίπου 75 επιπλέον βουλευτές από τους 37 που συναποτελούν τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα.

Αυτή η πρώτη κάλπη δεν ήταν μόνο για να αποφασίσει η Βουλή αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αλλά και για να καταδειχθεί πόσοι συσπειρώνονται πίσω από κάθε μια από τις τρεις προτάσεις, αλλιώς δεν είχε νόημα η αναγραφή των προτάσεων στα ψηφοδέλτια. 75 επιπλέον βουλευτές λοιπόν συντάχθηκαν με την πρόταση ΧΑ-ΑΝΕΛ, όπως και 90 περίπου βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την πρόταση ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ.

Το γιατί μεγάλο μέρος βουλευτών της αντιπολίτευσης συντάχθηκε με την τρικομματική πρόταση είναι φανερό: το πρώτιστο για αυτούς ήταν να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν αυτόν τον στόχο – την υπερψήφισαν δηλαδή για να είναι δηλαδή βέβαιη η παραπομπή ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχαν διαρροές από την πλευρά της συμπολίτευσης. Ποιοι και γιατί όμως ψήφισαν την πρόταση ΧΑ-ΑΝΕΛ (πέρα από τους βουλευτές τους), αφού ήδη είχαν ψηφίσει την πρόταση της παράταξή τους, δηλαδή την τρικομματική ή του ΣΥΡΙΖΑ;

Ίσως ήσαν κάποιοι από τη ΝΔ που αισθάνονται συγγένεια με τον ακροδεξιό πολιτικό χώρο, κυρίως τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και θέλησαν να την καταγράψουν. Ίσως και κάποιοι από όλα τα κόμματα που δεν κατάλαβαν τι ψηφίζουν – αλλά το μεγαλύτερο μέρος όμως πρέπει να οφείλεται σε βουλευτές που ψήφισαν συνειδητά, με το σκεπτικό να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη πολιτικά η παραπομπή, δηλαδή ισχυρή η καταδίκη αυτών που συμβολίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου: μνημόνιο, κυβερνήσεις ΠαΣοΚ, τρόικα, ΕΕ.

Θα έλεγα ότι η ψήφος της αντιπολίτευσης προς την τρικομματική πρόταση ήταν ψήφος «πολιτικής κατοχύρωσης του αποτελέσματος» και η ψήφος προς την ΧΑ-ΑΝΕΛ ήταν ψήφος «συμβολικής μεγέθυνσης του αποτελέσματος». Και αυτό είχαν λόγο να το κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κυρίως ο πρώτος αν σκεφθούμε πόσο επένδυσε πολιτικά στο ζήτημα.

Το συμπέρασμα ενισχύεται από το γεγονός ότι ίδιος σχεδόν αριθμός βουλευτών υπερψήφισε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Βενιζέλου και την αντίστοιχη πρόταση ΧΑ-ΑΝΕΛ: 124 την πρώτη και 107 τη δεύτερη – η λογική υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον 40-50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και οπωσδήποτε περισσότεροι από τους μισούς) ψηφίζουν τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει ΧΑ-ΑΝΕΛ και ας έχουν ήδη ψηφίσει τις ίδιες προτάσεις του κόμματός τους.

Και προφανώς όσοι ψηφίζουν την πρόταση για παραπομπή Παπανδρέου και Παπαδήμου (25 και 40 αντίστοιχα πέρα από τους βουλευτές ΧΑ-ΑΝΕΛ) προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τον ίδιο χώρο – εκτός και αν πρόκειται για προβοκάτσια, σαν αυτή με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ: βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν Χρυσή Αυγή για να εκθέσουν τα Κινήματα, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας τα σκεφθούν αυτά στην Κουμουνδούρου. Ας ξανασκεφθούν αν η καταγγελία για όσμωση των δύο άκρων είναι συκοφαντία. Η ρητορική του μίσους κατά του μνημονίου, της ΕΕ, της τρόικας και των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ οδηγεί πλέον σε συμπαράταξη με την Άκρα Δεξιά όχι μόνο στους δρόμους, όπως ως τώρα, αλλά και στη Βουλή – και επομένως κάνει τη ΧΑ να φαίνεται όλο και περισσότερο «κανονική πολιτική δύναμη». Ας συνειδητοποιήσουν ότι η βία και οι ηθικολογίες κατά της διαφθοράς ενισχύουν την Άκρα Δεξιά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Ας αναλογιστούν ξανά την καταγγελία εναντίον όλων σχεδόν των αντιπάλων τους, ότι υιοθετούν την «ατζέντα της Χρυσής Αυγής» – μήπως αφορά και τους ίδιους; Αν οι ΑΝΕΛλήνιστοι νομιμοποίησαν κοινοβουλευτικά τους Χρυσαυγίτες καταθέτοντας κοινή πρόταση, το ίδιο έκαναν και όσοι την υπερψήφισαν. Τι είναι πιο επικίνδυνο για τον εκφασισμό της κοινωνίας μας, να μην αναφέρει η αστυνομία «ρατσιστικά κίνητρα» πίσω από την άγρια δολοφονία του άτυχου μετανάστη στα Πετράλωνα, ή να υπερψηφίζεις τις προτάσεις των ρατσιστών στη Βουλή;

Είτε για λόγους βλακείας (δεν κατάλαβαν τι ψηφίζουν) είτε από συνειδητή πολιτική επιλογή 75 βουλευτές, το ¼ του κοινοβουλίου, συντάχθηκαν με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όχι μόνο δεν υπάρχει υγειονομική ζώνη που να μας προστατεύει από την πανώλη του ναζισμού, αλλά η επιδημία έχει αρχίσει να θεωρείται ακίνδυνη.

Psychoyos@tovima.gr