Είναι μόνιμη η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα (και των συμβούλων του) να εντυπωσιάζει με τα διαγγέλματα, θεωρώντας προφανώς ότι έτσι θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει και με το χθεσινό διάγγελμα από τη θέση Κάστρο-Πανόραμα της Ιθάκης για την έξοδο από τα μνημόνια. Πήρε ένα ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, πήρε μαζί του και τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και πέταξε ως την Ιθάκη θέλοντας να δώσει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό στο διάγγελμά του. Οτι δηλαδή σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης και της Οδύσσειας του ελληνικού λαού. Με το γνωστό από το παρελθόν ύφος του εμφανίστηκε ως ο μέγας σωτήρας, διαστρεβλώνοντας ως συνήθως την αλήθεια και εγκαινιάζοντας ένα νέο διχαστικό σόου, με το οποίο θα πορευτούμε ως τις εκλογές…


Τις Ιθάκες τις χτίζεις, δεν τις βρίσκεις

Μπορεί τα κρατικά μέσα (διάβαζε ΕΡΤ) να μετέδωσαν ότι ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε από κατοίκους του νησιού (την ώρα που πήγαινε προς το δημαρχείο), αλλά δεν έκαναν καμία αναφορά ούτε στο μαύρο πανό που τον περίμενε στο λιμάνι και έγραφε «Η ανάπτυξή σας βρωμάει εκμετάλλευση. Τις Ιθάκες δεν τις βρίσκεις, τις χτίζεις», ούτε βέβαια στο ότι την ώρα του διαγγέλματος καμπάνες ορισμένων εκκλησιών (όπως αυτή του Αγίου Νικολάου) χτυπούσαν πένθιμα στέλνοντας το μήνυμα, όπως αναφέρει το ekefalonia.gr, πως είναι ανεπιθύμητος.


Με τηλεφακούς εντόπισαν και την Μπαζιάνα

Δεν θέλησε να κάνει το διάγγελμα παρουσία κόσμου, ίσως γιατί φοβήθηκε τυχόν αποδοκιμασίες. Δικαιολογήθηκε πάντως ότι το έκανε μυστικά επειδή ήθελε χαμηλούς τόνους. Μαγνητοσκοπήθηκε σε συνθήκες μυστικότητας και μακριά από τους πολίτες και τους δημοσιογράφους. Η πρόσβαση στο σημείο που έγινε το τηλεοπτικό διάγγελμα απαγορεύτηκε σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Μόνο κάποιοι τολμηροί δημοσιογράφοι φωτογράφισαν από απόσταση (με τηλεφακούς) και εκεί ανακάλυψαν και την παρουσία της κυρίας Μπαζιάνα.
30 χρόνια φτώχειας

Η κυρία Μπαζιάνα δεν έκανε βόλτα στο νησί, αλλά έκανε ο κ. Τσίπρας. Ηταν ωστόσο εντυπωσιακό το πώς συμπεριφέρθηκαν στον Πρωθυπουργό οι κάτοικοι σε αυτή τη βόλτα, την οποία, να σημειώσω, σε αντίθεση με την υποδοχή την έδειξε η κρατική τηλεόραση. Εμφανίστηκαν κάτοικοι που τον πλησίασαν, τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν κάτω από τα άγρυπνα μάτια των φρουρών του. Καιρό είχε να νιώσει ο κ. Τσίπρας κάτι τέτοιο. Υπήρχαν όμως και οι λεγόμενες… παραφωνίες στις εκδηλώσεις λατρείας. Ενας ναυτικός τον πλησίασε. Ο κ. Τσίπρας του χαμογέλασε (προφανώς νόμιζε ότι ήταν από τους κατοίκους που τον επιδοκίμαζαν), του έδωσε το χέρι, αλλά ο ναυτικός δεν του χαρίστηκε: «30 χρόνια ναυτικός, φτώχεια, φτώχεια», ενώ μια γυναίκα του παραπονέθηκε για το κόψιμο των συντάξεων.


Εσπασε μόνος του το εμπάργκο στον Σκάι

Ηταν τόσο μεγάλη η χαρά του κ. Τσίπρα που είδε τον κόσμο να τον πλησιάζει, που ξέχασε και το… εμπάργκο που επέβαλε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σκάι. Οταν ο δημοσιογράφος του Σκάι τον ρώτησε πώς αισθάνεται, αυτός με ένα χαμόγελο του απάντησε: «Είναι ο πρώτος μου μεταμνημονιακός περίπατος και γι’ αυτό είναι ευχάριστος».


Τα στρατιωτικά ελικόπτερα και το Gulfstream

Η επιβίβαση της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα στο στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ (ενεργειοβόρο, άβολο και θορυβώδες, όπως το είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Χρήστος Σαρτζετάκης) για να συνοδεύσει τον σύντροφό της Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη (και να μοιραστεί μαζί του τη χαρά της εξόδου από τα μνημόνια) δεν πέρασε απαρατήρητη. Στη ΝΔ λένε πως η κυρία Μπαζιάνα περισσότερο από κάθε άλλη σύζυγο πρωθυπουργού ταξίδευσε με στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, με πρωθυπουργικά Εμπραέρ, Gulfstream (και μάλιστα σε υπερατλαντικές πτήσεις) και σκάφη του Λιμενικού. Ούτε η Αντα Παπανδρέου, ούτε η Γεωργία Σαμαρά ή η Νατάσα Καραμανλή, πολύ περισσότερο η Δάφνη Σημίτη χρησιμοποιούσαν ως σύζυγοι πρωθυπουργού τόσο πολύ τα στρατιωτικά ιπτάμενα και ναυτικά μέσα.
Οταν οι κάμερες γράφουν

«Αφήστε τις κάμερες να γράφουν» ήταν η εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Ιθάκης. Ορισμένοι πάγωσαν όταν το άκουσαν αυτό γιατί την προηγούμενη φορά που οι κάμερες έγραφαν ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι με την τραγωδία στο Μάτι και ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά επικοινωνιακά λάθη που έκανε ο Πρωθυπουργός. Αποδείχθηκε τότε ότι σε μια τόση σοβαρή για τη χώρα κατάσταση ο Πρωθυπουργός έκανε άσχετες ερωτήσεις, οι υπουργοί του έπαιζαν με τα κινητά τους και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας τον διαβεβαίωναν ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο φοιτητής με το μηχανάκι και τη σκηνή
Και στο δημαρχείο της Ιθάκης όταν οι κάμερες έγραφαν, οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ιθάκης άκουσαν τον Πρωθυπουργό, αντί να επιλύει προβλήματά τους, να ομιλεί για την επίσκεψη που έκανε στο νησί όταν ήταν φοιτητής με ένα μηχανάκι και μια σκηνή και ότι το νησί λόγω της εκεί παρουσίας του θα γίνει… viral με την τηλεοπτική εικόνα που θα σταλεί σε όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο τελείωσε άλλη μία (…σοβαρή) κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
***
Δεν συγκίνησε τις αγορές

Το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη για το τέλος της ελληνικής οδύσσειας δεν φαίνεται να συγκίνησε τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς το Χρηματιστήριο μετά το θετικό άνοιγμα γύρισε σε πτώση ενώ τα ομόλογα παρέμειναν σχεδόν στα ίδια (μνημονιακά) επίπεδα..

***
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το γραφείο του μαζί με τους συνεργάτες του. Ελεγε μάλιστα πόσο διαχαστικός ήταν ο λόγος του κ. Τσίρα κάνοντας αναφορά για «ψευτικό συμβολισμό της Ιθάκης». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι«σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα»,όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. «Η νέα σημερινή παράσταση του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «προκαλεί μόνο θλίψη και οργή». «Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ.

***
«Πρόεδρε, πάμε από την αρχή…»


Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ολοκληρώσει το γύρισμα του πρωθυπουργικού διαγγέλματος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν ήταν μόνο τα σαρδάμ του Τσίπρα (που έκανε το συνεργείο να λέει «πάμε από την αρχή πρόεδρε», αλλά το γεγονός ότι αναζητούσαν με αγωνία την σωστή… γωνία λήψης. Καθυστέρησαν ακόμα επειδή αναζητούσαν το ανάλογο σκηνικό στο φόντο του πρωθυπουργού προκειμένου το πλάνο του να είναι εντυπωσιακό, αλλά και να εκπροσωπεύει και το νησί της Ιθάκης.

HeliosPlus