Μόνος στο Μαξίμου. Κάπως έτσι περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες την προσωπική κατάσταση που βιώνει ο Πρωθυπουργός μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι: «Μόνος, παρά τον κόσμο που βλέπει καθημερινά, και πελαγωμένος». Αυτό λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζει από κοντά το δράμα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μετά την 23η Ιουλίου και δεν έχω κανέναν λόγο να μην τον πιστέψω. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός στη θητεία του: «Τώρα αυτό που του απομένει να κάνει είναι να προσπαθήσει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Είναι βαρύ το πλήγμα από όσα έγιναν μετά τη φωτιά στην Ανατολική Αττική» υπογραμμίζει.
Κακά μαντάτα από τους ξένους
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον Πρωθυπουργό είναι τα μαντάτα που έρχονται απ’ έξω. Διότι, με όλα όσα έχουν συμβεί, οι ξένοι άρχισαν τις ερωτήσεις του τύπου πόσο σταθερή είναι η κυβέρνηση και πόσο αυτή ακόμα θα αντέξει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι καθόλου αδιάφορο. Τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται σε απόγνωση.
Εχουν παραλύσει τα πάντα

Και ένα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού και παρατηρούν και τα δύο μέγαρα μου μεταδίδει πως αυτή την περίοδο στο Μαξίμου επικρατεί «τοξικό κλίμα. Μια καθημερινή αναστάτωση και μια νευρικότητα που έχει παραλύσει τα πάντα». Ολοι εκεί μέσα έχουν γίνει ξαφνικά καχύποπτοι, καταλογίζοντας (στις ιδιωτικές τους συζητήσεις) ευθύνες ο ένας στον άλλον.
***
Μου περιγράφουν τον Τσίπρα, μόνο στο γραφείο του στο Μαξίμου ή με πολύ στενούς συνεργάτες του, να ψάχνει (χωρίς ακόμα να βρίσκει) διόδους διαφυγής από τη δύσκολη κατάσταση. Οι 90 νεκροί είναι πολύ βαρύ φορτίο.
***
Η πρώτη σκέψη στο μυαλό του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός. «Οχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα. Σαρωτικός, χωρίς αγκυλώσεις και… καρφωμένους στην καρέκλα υπουργούς» λέει ο στενός του συνεργάτης που επιμένει: «Θα φύγει το 1/3 από το Υπουργικό Συμβούλιο». Και στην ερώτηση τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει, και μάλιστα σαρωτικό ή εκλογικό, τη στιγμή που ένα πλήθος υπουργών του (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Τζανακόπουλος, Καμμένος, Κοτζιάς κ.ά.) θεωρούνται αμετακίνητοι, απάντησε: «Εχει 48 υπουργούς, εάν αλλάξει τους 15 καλό θα είναι».
Αμερικανική… βοήθεια
Οσο περίεργο και αν ακούγεται, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να γυρίσει ο τροχός και να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μόνο με μεγάλες ρήξεις. «Ακόμη κι αν δυσαρεστηθούν σύντροφοι στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου» λένε με νόημα. Συνεπώς ρώτησα αν η υπόθεση που πήρε πάνω του ο Πρωθυπουργός, αυτή των αυθαιρέτων, μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Η απάντηση ήταν ότι θα βοηθήσει, αλλά το κλίμα περιμένει ο κ. Τσίπρας να το αλλάξει στη ΔΕΘ, με παροχές, με ανασχηματισμό, με υποσχέσεις για μείωση φορολογίας και (κυρίως) με… αμερικανική βοήθεια. Εχουν προσκαλέσει τον αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Πέινς επειδή στη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

Κατέβασαν τα μολύβια

Πάντως, η αναδόμηση της κυβέρνησης πάει για τέλος Αυγούστου, με το Μαξίμου να προσπαθεί να πείσει τους υπουργούς να μη σταματήσουν να δουλεύουν. «Εχουν κατεβάσει τα μολύβια όλοι και περιμένουν την… καρατόμηση» λένε. Ο μόνος που έφυγε ήταν ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος υπέβαλε τρεις φορές την παραίτησή του, ήθελε να τον διώξει και ο Αλ. Τσίπρας και τελικά την τρίτη φορά έκανε δεκτή την παραίτηση. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που νομίζουν ότι είναι… βιδωμένοι στις καρέκλες τους και ότι κανείς δεν μπορεί να τους σηκώσει. Κούνια που τους κούναγε, μου έλεγε ο συνομιλητής μου.
Ο σωματοφύλακας και ο τοξικός



Δύο είναι τα «βαρίδια» που έχουν προβληματίσει τον Τσίπρα στις σκέψεις του για αλλαγές. Το πρώτο είναι ο Πάνος Καμμένος, αλλά εκεί, όπως λένε, όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Το δεύτερο είναι ο Δ. Τζανακόπουλος. Υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Ν. Παππάς, πνέουν μένεα εναντίον του. Ο κ. Παππάς, μαθαίνω, επιδιώκει και πάλι να γίνει το Νο 2 στο Μαξίμου, αλλά συναντά το «εμπόδιο» που λέγεται Τζανακόπουλος. Οχι μόνον η αντιπολίτευση αλλά και οι «σύντροφοί» του στο Υπουργικό και στη Βουλή περιγράφουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως αλαζόνα, υπεροπτικό και υπέρ το δέον ερειστικό. «Θεωρεί τον εαυτό του… σωματοφύλακα του Τσίπρα κι όποιος πάει να τον πλησιάσει «τρώει πόρτα»». Αυτά λένε οι άσπονδοι φίλοι του και σας τα μετέφερα.
***
Λένε όμως και κάτι άλλο για τον παράγοντα «Θανάση Καρτερό»; Αν και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού βρίσκεται συνεχώς κοντά στον κ. Τσίπρα, συνομιλεί τακτικά μαζί του, δίνει «γραμμή» με την αρθρογραφία του στην «Αυγή» στα στελέχη της κυβέρνησης, ορισμένοι όμως στο κόμμα και στην κυβέρνηση τον χαρακτηρίζουν «παλαιολιθικό, συγκρουσιακό χαρακτήρα της περιόδου του ’90». Ισως, λένε οι κακές γλώσσες, «σε τέτοιες εποχές, με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να βρίσκονται υπό πίεση και με την πλάτη στον τοίχο, να μην απαιτείται συνεργάτης με τόσο συγκρουσιακό χαρακτήρα». Ο κ. Τσίπρας όμως τον θεωρεί «αμετακίνητο»
Κάποιοι μάς δουλεύουν
Μαύρο Αύγουστο φαίνεται πως θα κάνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους, αυτοί δεν θα σηκώνουν κεφάλι αναγκαζόμενοι να δουλεύουν απογεύματα, Κυριακές και εορτές.
***
Η «υπηρεσία» φρόντισε να συγκροτήσει «συνεργεία υπερωριακής απασχόλησης» στις διευθύνσεις της ΓΓΠΣ από 1η έως 31η Αυγούστου. Ως επιχείρημα αναφέρεται ο «ιδιαίτερος φόρτος εργασίας». Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Υπολογιστικών Υποδομών – Κυβερνητικού Νέφους υπερωρίες θα κάνουν (;) μέσα στον Αύγουστο 74 υπάλληλοι.
***
Και για να μη μείνουν παραπονεμένοι οι απασχολούμενοι στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Πέτρου Τριάρχη, ο ίδιος φρόντισε να τους… εξασφαλίσει υπερωριακή απασχόληση. Υπέγραψε λοιπόν τη σχετική απόφαση που αφορά τους υπαλλήλους του γραφείου του, δηλαδή έναν ειδικό σύμβουλο, έναν ειδικό συνεργάτη, δύο συμβούλους, τρεις γραμματείς και τον… οδηγό του. Και ξέρετε γιατί θα δουλέψουν υπερωριακά αυγουστιάτικα; Για να μας στείλουν τα γνωστά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ του φθινοπώρου.
Μηνύσεις για τους γραμματείς

Υπήρξαν φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων οι οποίες ήταν τόσο κραυγαλέες που προκάλεσαν την παρέμβαση ακόμα και της τρόικας.

***
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναπροκηρύξει είκοσι δύο θέσεις, αλλά και στις νέες προκηρύξεις «βούλιαξε», κατά τη ΝΔ, και πάλι στον βούρκο της αναξιοκρατίας και της απροκάλυπτης κομματικοποίησης.
***
Μελετώντας τις επαναπροκηρύξεις το μόνο νέο που διαπιστώνει κάποιος είναι η ελαχιστοποίηση των ορίων επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης. Κάποιος δηλαδή που έχει εργαστεί μόνο έξι χρόνια στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων ο ένας χρόνος σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης, έχει δικαίωμα, αν το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει γραμματέας ενός υπουργείου. Ετσι τη Δευτέρα η ΝΔ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά.
Οργή Μητσοτάκη
Την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η εν κρυπτώ μεταγωγή του «φαρμακοχέρη» της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου: «Την ώρα που η χώρα θρηνεί, εξυπηρέτησαν στα μουλωχτά τον κατά συρροήν δολοφόνο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι οι αγροτικές φυλακές είναι ανοιχτά καταστήματα και οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, ενώ ο χρόνος κράτησης μετρά διπλά.
Απασχολημένος ο Τσακαλώτος
Προφανώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτόν τον δύσκολο για τη χώρα καιρό είναι απασχολημένος με την αναζήτηση επενδυτών ώστε να πραγματοποιηθεί κάποιου είδους έξοδος στις αγορές έστω και περιορισμένη, αν και με το ύψος των επιτοκίων δεν φαντάζει τόσο πιθανή. Αυτό όμως δεν απαντά στο γιατί επέλεξαν τόσο αυτός όσο και η ομάδα του των 53+ την εκκωφαντική σιωπή αυτές τις ημέρες της εθνικής τραγωδίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ